Od té doby, co píšu blog, si každý rok před Vánoci říkám, že nafotím a napíšu na blog všechno cukroví, které u nás na Vánoce nesmí chybět. A vždycky zůstane jen u plánů... Letos se mi ale možná přece jen podaří tento úmysl posunout aspoň o kousíček dál. Protože jsem si vzpomněla a nafotila oříškové pusinky. Takže i když jsem původně slibovala recept na šneky z listového těsta, bude tu recept sladký. "Slanosti" se stejně hodí spíš k Silvestru :)
Suroviny
3 bílky
135 g cukru (krupice)
150 g strouhaných lískových oříšků +
hrst lískových ořísků na zdobení
špetka soli
Bílky ušlenáme se špetkou soli do pevného sněhu, rychle zašleháme cukr a pak už jen metlou vmícháme strouhané oříšky. Na plech vyložený pečícím papírem děláme malé pusinky, které nahoře zdobíme půlkou lískového oříšku (oříšky na zdobení doporučuji předem nechat chvíli opražit na sucho v troubě a pak je promnout v utěrce, aby se zbavily hnědé slupky). Pečeme na 140° až 150° asi 20 až 30 minut (pusinka musí jít lehce odlepit od papíru). Skladujeme v suchu. Z uvedené dávky vyjdou asi dva plechy pusinek
Tak ty vypadají naprosto úžasně! ♥
OdpovědětVymazatAnother Dominika | Ze sekáče
Děkuji.
VymazatAhoj, zní to podezřele snadno a mám doma dvě sklenice bílků od kolegyně, tak možná něco spácháme:-)
OdpovědětVymazatHanka z ciculka.cz
Hanko, složité to fakt není, vyšlehání trvá chvilku, o něco víc času zabere tvarování, ale myslím, že to bylo celkem tak půl hodiny. A pak už se to peče samo :)
VymazatStano, vypadaji luxusne, nase deti by se na ne sbehly, i ja:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, však u nás patří mezi nejoblíbenější cukroví :)
VymazatKrásně se povedly! Přeju prima večer.
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatStáňo, pusinky vypadají skvěle a tvé aranže na focení... Paráda!
OdpovědětVymazatMěj pohodový den, Helena
Heleno, díky za pochvalu. Většinou se svými fotkami nebývám spokojena, ale tentokrát jsme měla pocit, že se povedly :)
VymazatHezký den
Stáni, pusinky vypadají úžasně. Ale letos už je fakt péct nebudu :-) Měj pěkný a pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, tak třeba za rok.... :). Měj se hezky
VymazatStáni, vypadají báječně. Já dělám Myslivecké knoflíky, je to téměř to samé, ale podložené kolečkem z lineckého. Peče se vše najednou. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dášo, myslivecké knoflíky znám od kamarádky, ale u nás je to oblíbenější bez těsta
VymazatMěj se pěkně
Vypadají skvěle. U nás by do vánoc určitě nevydržely. :-)
OdpovědětVymazatMám je odložené trochu stranou, tak snad Vánoc dožijí - aspoň některé.
VymazatMňam, ochutnala bych hned:-)))
OdpovědětVymazatU nás frčí jen medové perníčky.
Evi, my máme každý své oblíbené, takže celkový počet dotáhneme vždycky tak k desítce (když počítám i dva druhy, které s mámou měním za ty své)
VymazatMñam, tyhle pusinkové typy mám hrozně ráda! A ještě s čajem, to bych je zvládla sníst na posezení :D
OdpovědětVymazatJá jsem taky milovník pusinek - těchto oříškových i těch obyčejných. Můžu je v libovolném množství (taky teď tyhle mám odložené na méně přístupném místě, aby zbyly na Vánoce)
VymazatJá letos dělala podobné, jen se mi trochu roztekly, takže tomu neříkám posinky, ale bochánky :-)
OdpovědětVymazatMně se dřív taky roztékaly, ale teď se mi vedou docela dobře. Ale i ty placatější chutnají :)
VymazatPusinky vypadají výborně! Já se letos rozhodla péct jenom perníčky (o to větší hromada jich ale byla) a dělám vánoční marmeládu. Pusinky mi chutnají, ale peče je každý rok děda, tak mám vždy od něj. :)
OdpovědětVymazatDěkuji. Perníčky peču taky - má jen rád syn a je to takové typické vánoční... Ale nedělám jich moc.
VymazatZrovna dnes jsem přemýšlela, co s bílky, které mi zbyly. Klasické pusinky jsem dělat nechtěla a oříškové pusinky jsem neznala :)
OdpovědětVymazatU nás jsou ty oříškové všestranně oblíbené, zatímco klasické pusinky jím v podstatě jen já.
VymazatKlasické pusinky moc nemusím, ale tyto oříškové se mi moc líbí. Oříšky, ty já ráda :) nafotit cukroví se mi výjimečně daří, spíš jakékoliv jiné články skrz zápočty nestíhám xD
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já miluju k klasické pusinky, ale protože jsem v rodině jediná, tak je moc nedělám a když, tak většinou jen z jednoho nebo dvou bílků.
VymazatJá v práci honím jeden termín za druhým, takže mám taky v hlavě plán na několik článků, ale sílu je napsat už ne ...