neděle 15. prosince 2019

Plněný hermelín

Druhá adventní neděle u nás bývá už řadu let ve znamení akce, které říkáme "Předvánoční čajování". Jde o setkání s mými sběratelskými kamarádkami a kamarády - takové malé zastavení v předvánoční době. Vzájemně se samozřejmě pochlubíme nejnovějšími úlovky, ale taky probereme  všechno možné (nejen novinky na "čajovém nebi"). A samozřejmě taky vypijeme spoustu  čaje ... A k němu vždycky chystám něco malého k zakousnutí. Letos jsem na sladké chutě upekla tvarohovou štolu (recept) a pro ty, co upřednostňují slané jsem připravila plněný hermelín a šneky s listového těsta.
A po dlouhém úvodu krátký recept na ten plněný hermelín  (šneky třeba zas někdy příště)



Suroviny
2 zralejší hermelíny
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
hrst vlašských ořechů
1 - 2 lžičky mléka


Hermelíny prokrojíme v polovině a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřek (pozor, abyste se neprodlabali skrz). Vydlabanou hmotu v misce rozmačkáme vidličkou se změkklým máslem a trochou mléka  (ale s tím hodně opatrně, aby hmota nebyla moc řídká) a přidáme utřený česnek a nasekané vlaššké ořechy. Hmotu lžičkou naplníme zpět do vydlabaných půlek hermelínů, spojíme je, zabalíme do alobalu a dáme odležet do lednice. Pak nakrájíme na osminky a podáváme.



Plněný hermelín měl docela úspěch - talířek s ním byl první prázdný. Tak třeba i vám přijde tento jednoduchý recept vhod jako inspirace třeba na silvestrovské občerstvení.


26 komentářů:

  1. 🍽👍 Super nápad na blížící se období plné návštěv a setkávání ☺, určitě ráda vyzkouším. V létě jsem dělala nakládaný hermelín a také prý byl dobrý ☺. Krásnou třetí adventní neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to poměrně jednoduché a docela jedlé. Alespoň mně to chutná a v kamarádech to včera taky mizelo...

      Vymazat
  2. určitě vyzkouším..i štola vypadá chutně..Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlo, recept na štolu mám od Hanky s blogu Šťastné dny (https://stastnedny.blogspot.com/). Vyzkoušej ji - je jednoduchá a velmi jedlá :)

      Vymazat
  3. Super recept, už som ho robila kedysi dávno, aj som naň pozabudla... Aj tie slimáky vyzerajú super :-)
    Prajem pekný advent,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko, já už jsem plněné hermelíny taky dlouho nedělala, teď jsem si na ně náhodou vzpomněla a měly úspěch...

      Vymazat
  4. Marcela - Nordic Passion15. prosince 2019 17:51

    Děkuji za prima tip, skvěle to zní i vypadá:). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pokud máte rádi hermelín a česnek, tak myslím nebudete zklamaní. MMCh - nejdou mi u tebe na blogu vkládat komentáře (tváří se, že odešly, ale nezobrazují se) - nevím, čím by to mohlo být...

      Vymazat
  5. Stáni, Hermelín miluji na všechny způsoby. Takto jsem ho ještě neochutnala, takže děkuji za recept, určitě vyzkouším. A štola vypadá také moc dobře.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, štola je už osvědčený recept od Hanky z blogu Šťastné dny, jen jsem ho letos trochu updatovala špaldovou moukou. A doufám, že ti plněný hermelín bude chutnat, pokud ho vyzkoušíš.
      Hezké dny

      Vymazat
  6. Ten plněný hermelín vypadá skvěle. Určitě se tento recept bude teď hodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, je to takový spíš silvestrovký než klasicky vánoční recept, ale on se konec roku blíží... :D.

      Vymazat
  7. Stáňo, děkuji za připomenutí! Plněný hermelín všichni milují a dlouho jsem ho nedělala.
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, u mne to bylo podobné, taky jsem ho teď dělala po hrozně dlouhé době.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Nevidím to jinak, než že Tvůj receptík na plněný hermelín vyzkouším. Už předem jsem si jistá, že u nás půjde na odbyt.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, předpokládám, že půjde - aspoň u nás to tak je :).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  9. Stáni, máte krásnou tradici. A ten hermelín teda je, to určitě musím vyzkoušet. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, doufám, že bude chutnat, jestli vyzkoušíš. Hezký týden i tobě

      Vymazat
  10. Hermelín tak dělám taky, jen místo méka přidávám lžičku majonézy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta majonéza místo mléka je dobrý zajímavý nápad, to příště zkusím.

      Vymazat
  11. Ahoj, to je skvělý tip na chuťovku, to si musím poznamenat 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je to takové spíš silvestrovské ... Ale na ten náš čajový sedánek se hodí i něco slaného. Kamarádky přinesou cukroví, já peču tu štolu, tak se to musí trochu proložit i jinou chutí :)

      Vymazat
  12. Plněný hermelín je super tip i na Silvestra! A takhle s vlašáky ho taky vůbec neznám a vidím prvně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Silvestra to bude určitě vděčné občerstvení. Jednotlivé výseče se dají i zdobit malou kuličkou hroznového vína - jde s tím hermelínem dobře dohromady.

      Vymazat
  13. To je fakt jednoduché a vypadá to luxusně! Navíc hermelín patří k mým oblibeným a takhle jsem ho ještě nezkoušela :) já sázím na grilovaný či na pomazánku :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  14. Já můžu hermelín ve všech podobách.A tahle kombinace s ořechy a česnekem rozhodně není marná.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)