Druhá adventní neděle u nás bývá už řadu let ve znamení akce, které říkáme "Předvánoční čajování". Jde o setkání s mými sběratelskými kamarádkami a kamarády - takové malé zastavení v předvánoční době. Vzájemně se samozřejmě pochlubíme nejnovějšími úlovky, ale taky probereme všechno možné (nejen novinky na "čajovém nebi"). A samozřejmě taky vypijeme spoustu čaje ... A k němu vždycky chystám něco malého k zakousnutí. Letos jsem na sladké chutě upekla tvarohovou štolu (recept) a pro ty, co upřednostňují slané jsem připravila plněný hermelín a šneky s listového těsta.
A po dlouhém úvodu krátký recept na ten plněný hermelín (šneky třeba zas někdy příště)
Suroviny
2 zralejší hermelíny
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
hrst vlašských ořechů
1 - 2 lžičky mléka
Hermelíny prokrojíme v polovině a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřek (pozor, abyste se neprodlabali skrz). Vydlabanou hmotu v misce rozmačkáme vidličkou se změkklým máslem a trochou mléka (ale s tím hodně opatrně, aby hmota nebyla moc řídká) a přidáme utřený česnek a nasekané vlaššké ořechy. Hmotu lžičkou naplníme zpět do vydlabaných půlek hermelínů, spojíme je, zabalíme do alobalu a dáme odležet do lednice. Pak nakrájíme na osminky a podáváme.
Plněný hermelín měl docela úspěch - talířek s ním byl první prázdný. Tak třeba i vám přijde tento jednoduchý recept vhod jako inspirace třeba na silvestrovské občerstvení.
🍽👍 Super nápad na blížící se období plné návštěv a setkávání ☺, určitě ráda vyzkouším. V létě jsem dělala nakládaný hermelín a také prý byl dobrý ☺. Krásnou třetí adventní neděli přeji.
OdpovědětVymazatJe to poměrně jednoduché a docela jedlé. Alespoň mně to chutná a v kamarádech to včera taky mizelo...
Vymazaturčitě vyzkouším..i štola vypadá chutně..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, recept na štolu mám od Hanky s blogu Šťastné dny (https://stastnedny.blogspot.com/). Vyzkoušej ji - je jednoduchá a velmi jedlá :)
VymazatSuper recept, už som ho robila kedysi dávno, aj som naň pozabudla... Aj tie slimáky vyzerajú super :-)
OdpovědětVymazatPrajem pekný advent,
A.
Aďko, já už jsem plněné hermelíny taky dlouho nedělala, teď jsem si na ně náhodou vzpomněla a měly úspěch...
VymazatDěkuji za prima tip, skvěle to zní i vypadá:). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, pokud máte rádi hermelín a česnek, tak myslím nebudete zklamaní. MMCh - nejdou mi u tebe na blogu vkládat komentáře (tváří se, že odešly, ale nezobrazují se) - nevím, čím by to mohlo být...
VymazatStáni, Hermelín miluji na všechny způsoby. Takto jsem ho ještě neochutnala, takže děkuji za recept, určitě vyzkouším. A štola vypadá také moc dobře.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny. D.
Dášo, štola je už osvědčený recept od Hanky z blogu Šťastné dny, jen jsem ho letos trochu updatovala špaldovou moukou. A doufám, že ti plněný hermelín bude chutnat, pokud ho vyzkoušíš.
VymazatHezké dny
Ten plněný hermelín vypadá skvěle. Určitě se tento recept bude teď hodit.
OdpovědětVymazatMartino, je to takový spíš silvestrovký než klasicky vánoční recept, ale on se konec roku blíží... :D.
VymazatStáňo, děkuji za připomenutí! Plněný hermelín všichni milují a dlouho jsem ho nedělala.
OdpovědětVymazatMěj pohodový den, Helena
Heleno, u mne to bylo podobné, taky jsem ho teď dělala po hrozně dlouhé době.
VymazatHezký den
Nevidím to jinak, než že Tvůj receptík na plněný hermelín vyzkouším. Už předem jsem si jistá, že u nás půjde na odbyt.
OdpovědětVymazatHezký den, Stáni!
Hanka
Hanko, předpokládám, že půjde - aspoň u nás to tak je :).
VymazatMěj se pěkně
Stáni, máte krásnou tradici. A ten hermelín teda je, to určitě musím vyzkoušet. Měj pěkný nový týden.
OdpovědětVymazatMarti, doufám, že bude chutnat, jestli vyzkoušíš. Hezký týden i tobě
VymazatHermelín tak dělám taky, jen místo méka přidávám lžičku majonézy.
OdpovědětVymazatTa majonéza místo mléka je dobrý zajímavý nápad, to příště zkusím.
VymazatAhoj, to je skvělý tip na chuťovku, to si musím poznamenat 😊
OdpovědětVymazatHanko, je to takové spíš silvestrovské ... Ale na ten náš čajový sedánek se hodí i něco slaného. Kamarádky přinesou cukroví, já peču tu štolu, tak se to musí trochu proložit i jinou chutí :)
VymazatPlněný hermelín je super tip i na Silvestra! A takhle s vlašáky ho taky vůbec neznám a vidím prvně :)
OdpovědětVymazatNa Silvestra to bude určitě vděčné občerstvení. Jednotlivé výseče se dají i zdobit malou kuličkou hroznového vína - jde s tím hermelínem dobře dohromady.
VymazatTo je fakt jednoduché a vypadá to luxusně! Navíc hermelín patří k mým oblibeným a takhle jsem ho ještě nezkoušela :) já sázím na grilovaný či na pomazánku :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já můžu hermelín ve všech podobách.A tahle kombinace s ořechy a česnekem rozhodně není marná.
OdpovědětVymazat