Když jsem sem před Vánoci dávala recept na plněný hermelín, tak jsem slibovala, že přidám i recept na šneky z listového těsta. Pár dní před Silvestrem je možná ta správná doba na jeho zveřejnění - pokud ho někdo nezná, tak ho třeba může využít právě na silvestrovské pohoštění. A je stejně krátký a jednoduchý jako ten recept na plněný hermelín.
Suroviny
hotové rozválené listové těsto
200 g krájené šunky
200 - 300 g nivy
1 vejce na potření
případně sezam na posypání
Listové těsto si rozrolujeme (necháme ho na papíře, se kterým bylo zarolované) a poklademe ho plátky šunky a posypeme hrubě nastrouhanou nivou. U jednoho delšího kraje necháme asi centimetrový volný okraj, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pomocí papíru, na kterém těsto bylo, plát znovu zarolujeme - rolujeme ale od delší strany (té, která není potřená vajíčkem). Snažíme se rolovat hodně pevně a nakonec dobře přitiskneme kraj potřený vajíčkem. Roládu pak krájíme plátky (asi centimetr silné), které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Navrchu můžeme ještě posypat sezamovým semínkem (hezky vypadá černý sezam; já si ho tentokrát zapomněla koupit, tak na fotkách jsou šneci zcela bez posypu). Pečeme cca na 220° tak dlouho, šneci zezlátnou (trvá to cca 25 minut).
Chutnají jak za tepla, tak za studena.
Šneci jsou klasika, taky se na ně chystám. S nivou jsem je ale ještě nejedla.
OdpovědětVymazatKrásné poslední letošní pondělí ;)
Ilono, já je mám s nivou nejradši - přijde mi v tom příjemně výrazná.
VymazatHezkého Silvestra přeji
Stáni, vypadá to skvostně. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji. Je pravda, že nezbyl ani kousek.
VymazatHezký den
👍🍽 Plněným hermelínem jsem se nechala od Tebe inspirovat, připravila ho, nechala "tak akorát" uležet a včera padl ☺♥
OdpovědětVymazatJsem ráda, že jsem tě inspirovala a doufám, že chutnal.
VymazatŠneky dělám taky. Když je nějaká oslava u nás, tak nikdy na stole nechybí.
OdpovědětVymazatHezký den, Stáni!
Hanka
Hanko, že to vděčné občerstvení, že?
VymazatHezký den
Šneci jsou jistota jak potěšit po přeslazených dnech, u nás jdou na odbyt.
OdpovědětVymazatPřeji hezký den. J.
Šneci mají úspěch vždycky.
VymazatMěj se pěkně
Tak asi bych to mohl zkusit; vypadají prudce jedle!
OdpovědětVymazatMartine, vyzkoušej - jsou proklatě jedlé a velmi jednoduché na přípravu
VymazatHezkého Silvestra
Já je budu péct zítra, abychom měli změnu na silvestrovském stole.
OdpovědětVymazatJarko, na silvestrovký stůl se opravdu hodí. Pěkný den
VymazatStáni, šneky také občas peču a náplň mám co dům dá. :o)
OdpovědětVymazatPřeji hezkého Silvestra. D.
Dášo, taky je děláme i s jinou náplní, ale pro mne je niva "top".
VymazatHezkého Silvestra i tobě
Rychlá a chutná mňamka)))
OdpovědětVymazatDělam často na drobné oslavy.
Přeji krásný konec roku
❤️❤️❤️
Evi, u nás je to v rodině taky hodně oblíbené, ale když jsem je na naši čajovou party dělala poprvé, tak jsem byla překvapená, kolik kamarádek to neznalo (nebo aspoň neznalo kombinaci s nivou)
VymazatStáňo, taky je občas peču, v různých variantách a vždy jsou hned pryč :o)
OdpovědětVymazatPřeji všechno dobré v novém roce. Helena
Heleno, já mám nejraději právě tuto kombinaci niva+šunka, přijde mi nejvýraznější. Ale občas děláme i variantu "pizza" (šunka, sýr, kečup, oregáno), která není taky marná
VymazatTohle delavame a vsichni to miluji.
OdpovědětVymazatStano, krasny novy rok preju, hlavne zdravi a stesti. M.
Marcelo, u nás je to taky hodně oblíbené.
VymazatJá dávám kečup, salám dle toho, který máme doma, eidam a koření, dřív jsem dávala oregáno, či majoránku a teď jsem dala pizza koření a dost zaujalo. Niva mě nikdy nenapadla, ale asi to zkusím i s ní. Díky za tip.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Sýrovo-šunkové s kečupem a oregánem nebo pizza kořením dělá máma, já mám raději ty s nivou... Schválně vyzkoušej, jestli zaujmou i tebe.
VymazatObčas dělám podobný recept, jen s "pizza" náplní - drcená rajčata, česnek a italské bylinky. Ráda zkusím i tvoji obměnu. :)
OdpovědětVymazat