neděle 29. prosince 2019

Šneci z listového těsta

Když jsem sem před Vánoci dávala recept na plněný hermelín, tak jsem slibovala, že přidám i recept na šneky z listového těsta. Pár dní před Silvestrem je možná ta správná doba na jeho zveřejnění - pokud ho někdo nezná, tak ho třeba může využít právě na silvestrovské pohoštění. A je stejně krátký a jednoduchý jako ten recept na plněný hermelín.


Suroviny
hotové rozválené listové těsto
200 g krájené šunky
200 - 300 g nivy 
1 vejce na potření
případně sezam na posypání
 
 
Listové těsto si rozrolujeme (necháme ho na papíře, se kterým bylo zarolované) a poklademe ho plátky šunky a posypeme hrubě nastrouhanou nivou. U jednoho delšího kraje necháme asi centimetrový volný okraj, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pomocí papíru, na kterém těsto bylo, plát znovu zarolujeme - rolujeme ale od delší strany (té, která není potřená vajíčkem). Snažíme se rolovat hodně pevně a nakonec dobře přitiskneme kraj potřený vajíčkem. Roládu pak krájíme plátky (asi centimetr silné), které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Navrchu můžeme ještě posypat sezamovým semínkem (hezky vypadá černý sezam; já si ho tentokrát zapomněla koupit, tak na fotkách jsou šneci zcela bez posypu). Pečeme cca na 220° tak dlouho, šneci zezlátnou (trvá to cca 25 minut).
Chutnají jak za tepla, tak za studena.






25 komentářů:

  1. Šneci jsou klasika, taky se na ně chystám. S nivou jsem je ale ještě nejedla.
    Krásné poslední letošní pondělí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já je mám s nivou nejradši - přijde mi v tom příjemně výrazná.
      Hezkého Silvestra přeji

      Vymazat
  2. Stáni, vypadá to skvostně. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji. Je pravda, že nezbyl ani kousek.
      Hezký den

      Vymazat
  3. 👍🍽 Plněným hermelínem jsem se nechala od Tebe inspirovat, připravila ho, nechala "tak akorát" uležet a včera padl ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě inspirovala a doufám, že chutnal.

      Vymazat
  4. Šneky dělám taky. Když je nějaká oslava u nás, tak nikdy na stole nechybí.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, že to vděčné občerstvení, že?
      Hezký den

      Vymazat
  5. Šneci jsou jistota jak potěšit po přeslazených dnech, u nás jdou na odbyt.
    Přeji hezký den. J.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak asi bych to mohl zkusit; vypadají prudce jedle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, vyzkoušej - jsou proklatě jedlé a velmi jednoduché na přípravu
      Hezkého Silvestra

      Vymazat
  7. Já je budu péct zítra, abychom měli změnu na silvestrovském stole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, na silvestrovký stůl se opravdu hodí. Pěkný den

      Vymazat
  8. Stáni, šneky také občas peču a náplň mám co dům dá. :o)
    Přeji hezkého Silvestra. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, taky je děláme i s jinou náplní, ale pro mne je niva "top".
      Hezkého Silvestra i tobě

      Vymazat
  9. Rychlá a chutná mňamka)))
    Dělam často na drobné oslavy.
    Přeji krásný konec roku
    ❤️❤️❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, u nás je to v rodině taky hodně oblíbené, ale když jsem je na naši čajovou party dělala poprvé, tak jsem byla překvapená, kolik kamarádek to neznalo (nebo aspoň neznalo kombinaci s nivou)

      Vymazat
  10. Stáňo, taky je občas peču, v různých variantách a vždy jsou hned pryč :o)
    Přeji všechno dobré v novém roce. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já mám nejraději právě tuto kombinaci niva+šunka, přijde mi nejvýraznější. Ale občas děláme i variantu "pizza" (šunka, sýr, kečup, oregáno), která není taky marná

      Vymazat
  11. Tohle delavame a vsichni to miluji.
    Stano, krasny novy rok preju, hlavne zdravi a stesti. M.

    OdpovědětVymazat
  12. Já dávám kečup, salám dle toho, který máme doma, eidam a koření, dřív jsem dávala oregáno, či majoránku a teď jsem dala pizza koření a dost zaujalo. Niva mě nikdy nenapadla, ale asi to zkusím i s ní. Díky za tip.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sýrovo-šunkové s kečupem a oregánem nebo pizza kořením dělá máma, já mám raději ty s nivou... Schválně vyzkoušej, jestli zaujmou i tebe.

      Vymazat
  13. Občas dělám podobný recept, jen s "pizza" náplní - drcená rajčata, česnek a italské bylinky. Ráda zkusím i tvoji obměnu. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)