pondělí 11. října 2021

Klínovec

 První výlet naší letošní krušnohorské dovolené vedl na Klínovec - nejvýšší horu Krušných hor (vrchol je ve výšce  1244 m.n.m.). Na Klínovec se dá sice dojet lanovkou, která ovšem v říjnu "premává" jen od čtvrtka do neděle, nebo autem, což se nám zdálo poněkud mastňácké. Takže jsme si naplánovali okruh, který vedl z Boží Daru.
 


Z Boží Daru jsme vyrazili po červené turistické značce a v podstatě nepřetržitě jsme zvolna stoupali po loukách a pak lesem až ke Klínovci. Cestou jsme minuli rozhlednu Boží vyhlídka, která vypadá trochu zvláště (taková betonová krabice), ale výhled z ní není špatný. Těsně pod Klínovcem jsme se ještě zastavili v občerstvení Krásná vyhlídka, jehož název opravdu neklame.
 
Bude hezký nebo ne? Ranní pohled z okna
 
Kostel sv. Anny v Božím Daru

Boží vyhlídka

Pohled na Boží Dar

 
Restaurace Krásná vyhlídka
 
Pohled na Fichtelberg
 
Rozhledna na Klínovci byla vystavěna v r. 1884, později k ním byl přistavěn ještě hotel.  Za 2. světové války i v padesátých letech minulého století sloužily objekty na Klínovci vojenským účelům. Později byla rozhledna znovu zpřístupněna a posléze rekostruována (jak se později ukázalo, tak poněkud nevhodným způsobem). Na přelomu 20. a 21 století byly objekty v majetku několika subjektů, které je v podstatě neudržovaly, a objekty chátraly.  Rozhlednu nakonec  odkoupilo  město Boží Dar, které provedlo její nákladnou rekostrukci (byla narušena tak, že musela být v podstatě rozebrána a postavena znovu). Objekty bývalého hotelu však bohužel dál chátrají.
 
Pohled na Klínovec od Krásné vyhlídky
 
Televizní věž na Klínovci

Rozhledna na Klínovci

Pohled z rozhledny

Protiže se držíme  zásady nevracet stejnou cestou, tak jsme se z Klínovce vydali po  žluté značce, po které jsme klesali až na rozcestí Pod Suchou. Dál jsme  pokračovali kousek po zelené na rozcestí U tří zlodějů. Tam jsme odbočili na naučnou stezku Montánní krajina  Krušných hor. Odbočka není vyznačená, ale podle mapy.cz jsme ji trefili bez problémů  a není aní problém se jí dál držet až k dolní stanici lanovky na Klínovec. Odtud jsme začali znovu stoupat -   tentokrát po NS dr. Hlouška (ta je naupak značená velmi dobře - klasickým  bílo zeleným čtvercem). Ta nás dovedla na rozcestí se žlutou TZ a po ní už jsme to měli  do Božího Daru jen něco přes kilometr - chvíli do kopce, chvíli  z kopce.






Štola pod Klínovcem

Dolní stanice bývalé lanovky

Dolní stanice současné lanovky s pohledem na jednu ze sjezdovek



Před Božím Darem

Prší a je mlha

Křížek před Božím Darem
 
Celkem jsme ušli asi 16 km s převýšením zhruba  540 výškových metrů.  
 


A obvyklé praktícké rady na konec? Cesta vede snad po všech površích - po loukách, po lesních cestách, po asfaltu i po kamení (to je zejména na částech sestupu z Klínovce). Parkovali jsme na placeném parkovišti v Božím Daru (100 Kč za celý den). Rozhledna je otevřená denně do  9 do 17 hodin a vstupné je 50 Kč (v podklaně mají i turidtickou známku). Občesrtvení je možné na Krásné vyhlídce, na Klínovci jsme nic otevřeného nezaznemanali (ale moc jsme nehledali a v sezóně to možná bude jiné). A samozřejmě řada restaurací je v Božím Daru.
 


26 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za parádní výlet. Tady jsem nebyla snad sto let. A ta vaše tradice - my se taky snažíme nechodit stejnou cestou zpět, hlavně kvůli Aaronovi. Pozná, že to je stejná cesta a vydává se na průzkumy širšího okolí a my ho chceme mít stále na očích :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my k tomu vlastně racionální důvod nemáme, ale prostě většinu výletů plánujeme do kruhu. Tenhle nebyl výjimkou.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za procházku námi neprozkoumaného kraje. Krušné hory nás nikdy nelákaly, ale i tady se to mění a je co nabídnout.
    Měj pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my byli v Krušných horách loni poprvé loni a líbilo se nám tu, tak jsme se po roce vrátili :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo,to byl náročný výšlap,hlavně to převýšení, to už by asi bylo nad naše síly. Možná před deseti lety by to nebyl problém, ale s přibývajícími roky a na se 7. na začátku našeho "mládí" už se síly na takové výstupy vytrácejí. Přesto se mi váš výlet líbil a hezké fotografie jsi pořídila. Moc děkuji za hezkou podívanou do
    Krušných hor.Měj se moc pěkně. Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, no musím se přiznat, že zejména při stoupání od dolní stanice lanovky jsem funěla dost slušně. Dneska jsme si díky nejistému počasí nakonec dali něco míň náročného.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Krušné Hory jsou pro mne víceméně neprobádané území, takže jsem s vámi šla prostřednictvím Tvých fotek.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my Krušné hory taky objevujeme :). A vzhledem k počasí letos i loni to berem i s podhůřím :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáňo, udělali jste si prima výšlap a tys ho báječně zdokumentovala. 👍👍👍
    Děkuji za milé vzpomínky na naše putování, pamatuji si ještě tu původní lanovku.
    Měj hezké dny. 🍁🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, kolem dolní stanice původní lanovky jsme šli a docela jsme dumali, než nám došlo, co je to za objekt :).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Stáni, obdivuji vaše výšlapy, tolik km v nohách. Ale výlet to byl parádní, až na ten déšť.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, pršelo nám až v poslední třetině cesty, tak to nebylo tak hrozné.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Boží vyhlídku jsem tudle viděla na instagramu! Vypadá to na krásné místo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, výhled je odtud pěkný, ale samotná rozhledna mne až tak nezaujala. Já mám raději ty staré, z přelomu 19. a 20. století.

      Vymazat
  8. Stáňo, parádní výlet. Absolvovala jsem ho taky, ale jen z postele na dálku s Tebou... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, jsem ráda, že se ti výlet s námi líbíl.

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Marti, vyšlo nám to akorát - na Klínovci bylo hezky, takže fajn výhledy. Měj se pěkně i ty

      Vymazat
  10. Stano, pekny vyslap za me:-). Tu cast republiky mam neprobadanou, tak snad nekdy... M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, Krušné hory za vyzkoušení stojí - aspoň nás příjemně překvapily.

      Vymazat
  11. Odpovědi
    1. Stoupání z Boží Daru ke Klínovci docela jde, ale cesta zpátky byl nejdřív parádní sešup a pak zas stoupání, kdy jsem dost funěla :)

      Vymazat
  12. Boží vyhlídka je opravdu zajímavá. :) Krušné Hory mi zatím unikají, tak snad na ně taky brzy dojde. Okruh vypadá velmi dobře, nechala bych se inspirovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krušné hory doporučuji - my tam byli loni poprvé a líbilo se nám tam, tak jsme se letos vrátili...

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    na Klínovci a ani v této oblasti jsem nikdy nebyla, takže je pro mě tvůj článek hodně zajímavý. Je škoda, že to tam tak chátrá. Překvapilo mě, že se dá nahoru vyjet autem, ale je to asi jen moje naivita, protože jsem moc vrcholů hor zatím nezdolala (byla jsem na nejvyšší hoře Irska, ale tam se šlo jen pěšky, nikdo by tam autem nevyjel).
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, rozhledna je obnovená, ale škoda toho hotelu, v době své slávy musel být moc pěkný. Na vrchol se skutečně vyjet autem dá, v sezóně tam bude narváno, jak v létě (dolů vede několik cyklotrailů), tak v zimě (několik sjezdovek a do Božího Daru to myslím bude i fajn běžková trasa). Naštěstí teď mimo sezónu tam bylo pár lidí (my davy moc nemusíme ;-)).
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)