úterý 26. října 2021

Arnaldur Indridason - Propasti

 Arnaldur Indridason je pro mne zcela neznámý islanský autor, jehož dvě knihy jsem si náhodně vzala v knihovně z police s čerstvými vratkami. Podle záložky jde o jednoho z nejpřekládanějších islandských autorů detektivek. Až dodatečně jsem zjistila, že jsem si půjčila knihy z druhé poloviny série Erlendur z prostředí kriminálky Reykjavík a ještě jsem nejdřív přečetla tu později vydanou.
 
 

Všechno začalo vlastně nevinně... Komisaře Sigurour Óliho požádal o pomoc spolužák - jeho švagrovou zkouší vydírat žena, s níž a s jejím přítelem  ona a její manžel provozovali skupinový sex. Óli se  snaží vyhovět, jenže když se chce s vyděračkou setkat, najde ji zmlácenou a v bezvědomí. Lina, jak se žena jmenovala, nakonec na následky zranění v nemocnici umírá a z přátelské pomoci se stává případ pro kriminálku. Vyšetřování ukáže, že Lina žila velmi sexuálně velmi volným životem a nevyhýbala se ani drogám. Navíc Óli při dalším pátrání narazí na úmrtí mladého bankéře na výpravě v horách, které pomáhala organizovat právě Lina a její přítel. Tenkrát bylo klasifikováno jako nešťastná náhoda, ale byla to skutečně náhoda?  Pokud to náhoda nebyla, proč musel mladým bankéř zemřít? A může smrt Liny souviset s tímto úmrtím - viděla nebo věděla něco, co neměla? Nebo je její smrt "jen" důsledkem  jejích pokusů o vydírání nebo šlo o vymáhání dluhů za drogy? Óli musí rozplétat klubko událostí, které spolu mohou a nemusí souviset...
Současně se v knize rozvíjí i příběh Andrésiho - zprvu anonymního  vyděděnce a alkoholika, který postupně dostává tvář i jméno. A autor nás zavádí do jeho minulosti, která ho poznamenala natolik, že skončil jako lidská troska. S ostatním dějem tato linka vlastně vůbec nesouvisí, byť nakusuje závažné téma zneužívání dětí.


 
Musím říci, že tato kniha se mi nečetla úplně dobře. Islandská jména jsou těžko zapamatovatelná, takže jsem se na začátku musela dost vracet zpátky, abych si oživila, kdo je kdo. A ke komfortu čtení nepřispívá ani všeobecné islandské tykání -  stíralo mi to někdy vztahy mezi postavami (trochu vzbuzuje dojem, že jsou vlastně všichni kamarádí). A i když mi samotná zápletka nepřišla nezajímavá, měla jsem trochu dojem, že kniha postrádá spád - hlavně rozjezd byl poněkud pomalý a těžko jsem se do knihy začítala.
Ale když už jsem si půjčila od tohoto autora dvě knihy, tak mu dám ještě jednu šanci a zkusím i tu druhou, co jsem si z knihovny donesla.
Pokud  jde o hodnocení, tak jsem váhala mezi dvěma a třemi hvězdičkami, nakonec jsem skončila u dvou.
✦✦✧✧✧



 Anotace
Island 2005. Ekonomika prožívá dosud nepoznaný boom. Ctižádostiví mladí podnikatelé svými mazanými finančními obchody na sebe upozorňují celý svět. A Island obdivuje své expandující novodobé Vikingy. V tomto čase bezmezného růstu se v horách ze strmé skály zřítí jistý bankéř a zahyne. Nehoda? Zanedlouho nato jakýsi vymahač dluhů umlátí k smrti mladou ženu. Zpočátku se zdá, že mezi oběma událostmi neexistuje souvislost. Jisté je jen jedno: v obou případech šlo především o peníze.
Vydalo nakl. MOBA v r. 2013, překlad M. Pavka, 304 stran

12 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi. Isladské knihy jsou pro nás exotické, žádnou jsem nečetla. Ale viděla jsem myslím dva detektivní seriály - je to velmi specifické, zase trochu jiné než severské detektivky, temné, v úplně jiném rytmu.
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pro mne to byl myslím první islandský autor, od kterého jsem něco četla. Uvidím, jak se mi bude líbit ta druhá kniha...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Taky děkuji za recenzi a musím souhlasit s Helenkou))

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, mne ta zapletka nezni spatne, ale chapu ty vytky. Preju, at ta druha knizka ma lepsi spad:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná si zvyknu - na tykání i na složitá jména :)

      Vymazat
  4. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, ta islandská jména jsou mor :-)
    Já teď absolutně nestíhám dodávat články na blog :-( Vzestup Covidu nám na oddělení dává zabrat a já po přijití domů už nemám chuť na nic jiného než vlézt pod deku a číst.

    OdpovědětVymazat
  6. Od islandského autora jsem asi nikdy nic nečetla..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne to také bylo první setkání s islandským autorem

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)