čtvrtek 26. srpna 2021

Robert Bryndza . Dívka v ledu

 Od Roberta Bryndzy, anglického spisovatele  trvale žijícího na Slovensku jsem zatím přečetla dvě knihy - jednu  ze série s vyšetřovatelkou Kate Marshalovou a druhou se šéfinspektorkou Erikou Foesterovou. Obě se mi líbíly, takže když se mi naskytla možnost swapnout všechny tituly ze série s Erikou za jiné, mnou už přečtené detektivky, tak jsem ji využila a pustila se do této série od úplného začátku - a tím je právě kniha Dívka v ledu.
 



Erika Foesterová pátrá po vrahovi mladé dívky nalezené v jezírku v jednom z londýnských parků.  Kolega patolog ji upozorní na typově podobné předchozí vraždy, u kterých nebyl vypátrán pachatel a jejichž objasnění se ani vlastně nevěnovalo moc úsilí. Jejich oběťmi totiž byly totiž dívky z východní Evropy, které se živily jako prostitutky. Erika je přesvědčená, že tyto vraždy spolu souvisí. Toto přesvědčení ovšem nesdílí její nadřízení -  poslední oběť je totiž dívka z bohaté a vlivné londýnské rodiny. A ostatně ani ta se netváří nadšeně nad tím, že by smrt jejich dcery měla být spojována se smrtí prostitutek.  Erika to ale nevzdává a jde si za svým, někdy i za cenu riskování své kariéry, protože ne vždy se přesně řídí pokyny svých nadřízených a její postup vzbuzuje i nevoli otce poslední oběti. A když vrah začne mít pocit, že je Erika příliš blízko, začne jít o život i jí.

 
Pro mne tohle byl už druhý případ šéfinspektorky Eriky Foesterové. Z knihy Temné hlubiny bylo zřejmé, že Erika má ve své minulosti trauma spojené tím, že její poslední případ skončil případ skončil smrtí pěti policistů včetně jejího milovaného manžela. Tak trochu jsem čekala, že první kniha z této série bude začínat tímto případem, ale tohle očekávání se nenaplnilo.  S Erikou se setkáváme až ve chvíli, kdy po nuceném volnu zapříčiněném právě katastrofickým koncem přechozího případu, přichází  z Manchestru do Londýna a rovnou je pověřena vyšetřování mrtvé dívky pocházející z vysokých londýnských kruhů, a její manžel, resp. jeho smrt se tu už objevuje jen jako traumatická vzpomínka, protože Erika má pocit, že měla podíl viny na jeho smrti.
Sice se mi tentokrát zdála zápletka poněkud komplikovaná a Eričino jednání někdy až příliš individualistické a riskantní., ale jinak má kniha spád a dobře se čte, k čemuž přispívají i poměrně krátké kapitoly. Sympatičtí jsou i její kolegové Moosová a Peterson. Takže jim zůstanu věrná a pustím se i do zbývajících knih z této řady. 
✦✦✦✦✧

 
 
Anotace
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. Dopadne ho dříve, než udeří znovu?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2016, překlad K. Elisová, 448 stran 
 

 


22 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za další recenzi a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že se vám kniha taky líbila, Stáni. 🙂
    Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, zatím se mi od Bryndzy líbily všechny knížky, co jsem přečetla (včera jsem dočetla Noční lov)
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky bych někdy jednala jinak, než Erika, ale je to dané asi i drsnějším prostředím, v kterém se pohybuje.
    Bryndzu čtu taky ráda.
    Přeju prima víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Stáňo, zdravím a děkuju za představení knihy. Měj se hezky. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Přeji hezký nastávající týden

      Vymazat
  6. Přeji krásný víkend s knihou a díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tentokrát jsem měla víkend bez knihy - zvládla jsem čajové setkání, návštěvu u švagrové a ještě oběd s mámou, tak na knihu nezbyl čas. Možná dneska před spaním :)

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    já mám knihy s Erikou raději než ty s Kate. Vedlejší postavy se zde hodně povedly, obzvlášť Kate Moss mě pobavila:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky se mi série s Erikou líbí hodně, Kate si netroufám ještě soudit, četla jsem jen jednu, ale líbila se mi natolik, že jsem se "vrhla" i na Eriku...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Četla jsem asi 3 knihy od pana Bryndzi a jsou to dobré detektivky, ale nepropadla jsem jim.
    Reaguji na tvůj komentář u mě na blogu - od Picouldové si rozhodně něco přečti! Je to úžasná vypravěčka.

    OdpovědětVymazat
  9. Jooo, ta je skvělá, moc se mi kniha líbila. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  10. Odpovědi
    1. Však já se ji taky chystám celou přečíst. Už jsem četla Temné hlubiny a Noční lov a mám doma nacyhstané další.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)