Většina našeho rybízu jako obvykle skončila v džemech, ale rybízový koláč musí být samozřejmě také - bez toho by snad ani nebylo léto. Takže jsem si misku rybízu dovezla domů s tím, že z něj v týdnu něco upeču. Chtěla jsem vyzkoušet zase něco jiného a tak jsem si našla recept na blogu Pradobroty, který mne jako zdroj inspirace zklame málokdy. Původní recept byl tedy s višněmi, ale rybíz byl v koláči taky dobrý.
Suroviny na těsto
(na kulatou formu o průměru cca 27 cm)
90 g másla
70 g cukru
1 vejc
lžička vanilkového extraktu
270 g polohrobé mouky
90 g másla
70 g cukru
1 vejc
lžička vanilkového extraktu
270 g polohrobé mouky
Suroviny na krém
150 g smetany ke šlehání
250 g zakysané smetany
2 vejce
100 g cukru
lžička vanilkového extraktu
350 g rybízu
150 g smetany ke šlehání
250 g zakysané smetany
2 vejce
100 g cukru
lžička vanilkového extraktu
350 g rybízu
Změklé máslo jsem utřela s cukrem, vejcem a exktraktem, přidala jsem mouku a vypracovala těsto (konzistencí je podobné lineckému). Těsto jsem namačkala do koláčové formy tak, aby tvořilo i okraje. Z pečicího papíru jsem vystřihla kruh o průměru formy, který jsem dala na těsto a zasypala jsem ho suchou čočkou (lze použít jiné suché luštěniny nebo pečící kameny). Těsto jsem dala na 15 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180°.
Na krém jsem metličkou smíchala obě smenany cukr, vejce a extrakt. Z předpečeného těsta jsem odstranila papír s čočkou, krém jsem nalila na těsto a opatrně po částech do něj nasypala rybíz. Krém mi vyšel opravdu až ke kraji, takže se s formou hůř manipulovalo (pomohla jsem si podložením pečicím plechem, díky kterému se mi formu povedlo bez úhony přenést do trouby). Koláč jsem pekla ještě 50 minut. Náplň zůstane ještě trochu klepavá, ale po úplném vychladnutí (nedříve na lince, pak v lednici) ztuhne.
Vzpomínka na dětství )))takový dělala moje babička.
OdpovědětVymazatEvi, tak u nás se většinou dělala rybízová bublanina a nebo koláč z jogurtového těsta.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatnedávno jsem dělala velmi podobný koláč, jen jsem vynechala vanilkový extrakt, nemám ho totiž moc ráda. Já jsem si nyní nakoupila nějaké švestky, takže udělám koláč se švestkami a tvarohem, to je moje oblíbená kombinace:-)
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, já tentokrát šla přesně podle receptu (a vanilkový extrakt jsem měla náhodou doma, moc ho totiž jinak nepoužívám). Udělala jsem tím radost manželovi, který vanilkové věci rád.
VymazatJá teď uvažuju o něčem z meruněk, myslím, že je naši vietnamští zelináři mají teď se slevou.
Hezký den
Stáni, no vypadá lákavě. Měj pohodovou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a přeju hezký týden
VymazatAž se mi bude chtít, tak tento koláč určitě upeču. S jiným ovocem, ale myslím,že to na závadu nebude.
OdpovědětVymazatDíky za receptík a měj pěknou neděli !
Hanka
Hanko, rádo se stalo. Ať se koláč povede
VymazatMám podobný recept na blogu.....Letos jsem z rybízu neupekla ani jedinou dobrotu. Ze všech jsem udělala marmeládu :-) A rozdala ji.....
OdpovědětVymazatTak to mi ten tvůj recept na blogu unikl. Ale je pravda, že já prvně vždycky hledám na Pradobrotách, mám je vyzkoušené...
Vymazaturčitě taky vyzkouším,Sv.
OdpovědětVymazatZkus, je dobrý.
VymazatStáňo, vypadá skvěle. Já včera pekla už podruhé ten rybízový se sněhem podle Jitky, chutná nám, určitě vyzkoušíme i tento.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji hezkou neděli, Helena
Heleno, já původně uvažovala i o tom koláči se sněhem. Ale dostali jsme ho kousek od máminy kamarádky, tak jsem hledala jiný recept.
VymazatMěj se fajn
Rybízové buchty nevyhledávám, bývají často kyselé. Tady však věřím, že smetanový krém rybíz zjemní a jako celek může být koláč velmi dobrý. Vypadá moc chutně!
OdpovědětVymazatJá mám právě nakyslou chuť rybízu ráda. A tenhle koláč chutnal i manželovi, který si na kyselé tolik nepotrpí.
VymazatMňam, vypadá velmi chutně. :-)
OdpovědětVymazat:-)
VymazatStáni, tak ten vypadá úžasně. Děkuju za tip! Určitě ho vyzkouším taky. :)
OdpovědětVymazatRádo se stalo, tak ať chutná.
VymazatMňáám, koláč vypadá výborně. Já dnes pekla cheesecake, tak se těším, až ho ochutnám :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Cheesecake bych si dala taky, ale nechci péct zas až tak často. Měla jsem tu letní jablka tak jsem je jen rozvařila s pudinkem (a manželovi to vylepšila piškoty).
VymazatU nás letos rybíz padlo na marmeládu a do mrazáku :)
OdpovědětVymazatMarmelády máme taky, do mrazáku jsem nic nestihla, ale možná ještě dostaneme rybíz od tety, tak trochu zamrazíme, aby bylo na buchtu i v zimě :)
VymazatRecept neznam, ale kolac vypada lakave, diky za inspiraci, Stano. M.
OdpovědětVymazatNám moc chutnal, zmizel hodně rychle.
VymazatHezký den
Mňam, ten vypadá luxusně.
OdpovědětVymazatsomethingbykate
Označila bych to za povedený experiment, který si v příští sezóně ráda zopáknu (třeba i s těmi višněmi)
Vymazat