pondělí 30. srpna 2021

Koláč s ostružinami

 Z víkendu jsem si od švagrové přívezla velikou misku ostružin. Ostružiny miluju, ale sníst je všechny najednou bylo i nad mé síly, takže jsem se rozhodla, že část použiju i na nějaký koláč, ve kterém si je užije i manžel. Inspiraci jsem tentokrát našla na stránkách Prima Fresh.  Vybrala jsem si ho halvně proto, že jsem suroviny na něj měla doma (resp. co jsem neměla, šlo nahradit tak, aby to nebyla velká "babicovina". A protože jsme jen dva, tak jsem taky trochu zmenšila velikost.
 

 
Suroviny 
(plech cca 25x35 cm)
150 g másla
125 g cukru
vanilkový cukr 
3 vejce 
300 g mouky (napůl hladká a polohrubá)
2/3 prášku do pečiva
120 g zakysané smetany
4 lžíce vody
60 g sekané čokolády
cca 600 g ostružin
 

 V původní receptu byla jen hladká mouka a 12% smetana, já si recept lehce upravila s ohledem na obsah špíže a lednice a ubrala jsem taky trošku cukru, původní recept měl 150 g
 
 
 
Máslo s oběma cukry vyšleháme do pěny, pak po jednom zašleháme vejce. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, přídáme smetanu (a vodu) a vmícháme většinu nasekané čokolády. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. hustě poklademe ostružinami a posypeme zbytkem nasekané čokolády. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°asi 45 až 50 min.  Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem a při podávání doplnit zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Čokoláda není do koláče asi nezbytně nutná, ale je to zas určité ozvláštění (a nám se  zrovna nějak nahromadily doma mléčné čokolády, takže se hodilo, že jsem část jedné spotřebovala).
 







18 komentářů:

  1. No vypadá skvěle. Já mám ostružiny taky ráda, včera jsem nasbírala misku, ale moc prší, asi všechno nedozraje...
    Stáňo, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my máme na chalupě jen jednu ostružinu a je to tak na zobnutí, když jdu kolem (většinou dozrají tak 3 najednou). Takže veliká miska ostružin pro mne byla něco jako dar z nebe - poprvé jsem jich měla tolik, že jsem je všechny nezvládla sníst :D
      Hezký den

      Vymazat
  2. Hodně podobnou "bublaninu" jsem dělala pár dní zpět. Měla jsem hodně špendlíků. Hodně lidí ocenilo jak je kyselá 😁a to jsem tam dala plno cukru a doufala že to trochu zmírním 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, špendlíky jsou dobrý nápad - z těch bych to mohla taky zkusit, třeba už nám uzrály (teď jsme 14 dní na chalupě nebyli, naposledy byly ještě tvrdé jak broky.)

      Vymazat
  3. Stáňo,taky se na nějakou ostružinovou buchtu nebo koláč chystám. Ostružin máme až se větve ohýbají k zemi.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, švagrová jich právě měla taky spoustu. My jich míváme na chalupě jen pár a letos se neurodily vůbec (myslím, že jsem je blbě ostříhala :( ).
      Hezký den

      Vymazat
  4. Na ostružiny bych musela jít do lesa. Určitě by u nás tento koláč zmizel.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se ještě nepodařilo narazit v lese na tolik ostružin, že bych je nestačila sníst... Pekla jsem z nich díky švagrové poprvé.
      Měj se fajn.

      Vymazat
  5. Ostružiny koláč vypadá pěkně, hned bych kousek ochutnala. Ostružiny na zahradě nemáme, ale mám je ráda. Měj se hezky Stáňo. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já ostružiny miluju, takže těch pár, co nám vyroste na zahradě hravě sním :). Nedostat je od švagrové, tak jsem z nich nepekla.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. vypadá krásně,ostružiny jsem už dlouho neměla,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jich díky švagrové teď užila - na pečení i jen tak sezobat...

      Vymazat
  7. Mňam, hned bych si kousek dala! Buchtu už jsem neměla ani nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já bych buchty taky moc neměla, přece jen cukr, kalorie a tak... Ale většinou neodolám, i když většinu sní manžel. Aspoň si sladké koláče dávám většinou k snídani.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    ten koláč vypadá luxusně, ostružiny jsem neměla už roky. Hned bych si je dala:-) Já jsem o víkendu pekla dvojctihodné koláčky, recept bude na blogu někdy v září...
    Měj se krásně,
    Hanka z cicula.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, na koláčky jsem koukala v článku o červenci. Jsem zvědavá, jestli máš stejný recept jako máma. Já z ostružin pekla poprvé - nikdy dřív jsem jich neměla tolik, že bych je nezvláddla sníst jen tak :D
      Hezký den

      Vymazat
  9. Koláč vypadá moc dobře. Ostružiny mám ráda, ale vadí mi tam ty pidi pecičky :D mé oblíbené místo, kam jsem chodila na ostružiny posekali, tak se po nich budu muset podívat někde jinde :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, pidipecičky jsem měla všude mezi zubama, vyžadovalo to pak pečlivou práci s kartáčkem :D. Ale já ostružiny miluju natolik, že mne neodradí ani pecičky.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)