úterý 29. června 2021

Vlastimil Vondruška - Spiknutí oběšenců

 Na chvíli přeruším výletování a nabídnu vám pro změnu jednu knížku. Jde o poměrně čerstvou novinku z pera Vlastimila Vondrušky (vyšla v první čtvrtletí tohoto roku), kterou je  další příběh z řady Hříšní lidé Království českého. Já jsem ji dostala k narozeninám a  hned na dovolené jsem ji přečetla...
 


V kraji kolem Bezdězu řádí lupiči, stavba hradu Ostrý vázne, žena Benešíka z Benešova zmizela, v Děčíně zmizeli oběšenci,  v Benešově nad Ploučnicí zavraždili rychtáře, Marek z Vartemberka, Oldřichův švagr, byl obviněn, že se zapletl s dcera Ješka z Těchlovic... Před Oldřichem z Chlumu stojí celá řada záhad, které se zdají čím dál zamotanější a není vůbec jisté, zda spolu souvisí či nikoliv a jak. Oldřich se vydává na Ostrý, aby se pokusil celé klubko rozmotat. Po jeho příjezdu dochází ještě k dalším vraždám a tak se celý příběh dál komplikuje...


Příběh nijak mimořádně nevybočuje z řady ostatních Vondruškových detektivek  (mimochodem toto je jeho  27. příběh s Oldřichem z Chlumu). Ze začátku se děj  se rozvíjí docela slibně, ale postupně je čím dál zamotanější a já jsem se v ději přestávala občas orientovat. Ke konci jako kdyby se autor sám v příběhu trochu ztratil -  rozřešení případů je komplikované a překombinované. Jinak zde samozřejmě nechybí záletný Ota, který informace pro pátrání získává v loži krásných dívek (a tentokrát se nám dokonce zamiluje), ani Divis, dobrosrdečný, ale trochu zbrklý velitel družiny Oldřicha z Chlumu, novinkou je fakt, že se Oldřich z Chlumu pustí do pátrání i v přestrojení za obyčejného vojáka. Podle mého názoru byly první příběhy z této řady propracovanější, ale já nakonec vždycky kouzlu Oldřicha z Chlumu podlehnu, i když tuším, že to bude zase takový průměrný řemeslný kousek.
✦✦✦✧✧


Anotace
Poblíž Benešova u Ploučnice buduje pro panovníka bratranec Marka z Vartemberka hrad Ostrý, řečený též Šarfenštejn. Od počátku stavbu provázejí potíže, a proto Marek požádá o pomoc svého švagra Oldřicha z Chlumu. Jenže než se Oldřich z Chlumu ujme svých povinností, je v Benešově zavražděn rychtář. Podle jeho ženy mají vraždu na svědomí lupiči, kteří byli večer předtím oběšeni v Děčíně. Jenže těla oběšenců zmizela. Lidé jsou zastrašeni a zvláště s královskými úřady nechce nikdo mluvit. Proti Oldřichovi z Chlumu se staví i vlivní příbuzní Hynka Berky z Dubé, kteří ovládají statky v okolí. Zlo jako by se vršilo a přibývají mrtví. Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci musí tentokrát pátrat především v utajení.
Vydalo nakl. MOBA v r. 2021
 


 

20 komentářů:

  1. Děkuji za recenzi, Stáňo! Vondruška je hodně čtený a jak u tebe sleduji i hodně plodný, alespoň tedy co se napsaných knih týče 😀.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Vondrušky toho vydává opravdu hodně - zvlášť v poslední době. A myslím, že někdy je kvantita trochu na úkor kvality.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Zajímavé prostředí na detektivku! Od Vondrušky jsem zatím nic v ruce neměla, ale historické romány z prostředí středověku mám ráda (a moc jich není).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Vondrušky doporučuji sáhnout spíš po těch starších titulech - aspoň mně se líbily víc. Jinak detektivky ze středověku píše i Jan Bauer. Já četla jednu a musím říci, že mne nijak nenadchla (budu tu někde mít recenzi...)

      Vymazat
  3. Vondrušku čtu ráda, takže píšu si !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po něm nakonec taky vždycky sáhnu... Teď čtu poslední díl Křišťálového klíče.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Knihu bych si nepřečetla už jen kvůli názvu. Takový typy knížek nejsou můj šálek kávy..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, žádné drastické popisy tam vzdor názvu nejsou. Ale je jasné, že ne každý je fanda do detektivek :)

      Vymazat
  5. Zajímavá kniha, ale opět mě dnes neoslovilo téma :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ne každého baví detektivky a tyhle jsou ještě specifické prostředím...

      Vymazat
  6. Je mi jasne, ze jsi tuto knizku musela mit a sama si na ni udelat nazor a ze das sanci i te dalsi:-). A proc taky ne?:-) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Váhání, jestli knížku koupit nebo ne, mi vyřešil syn, který mi ji koupil k narozeninám :).

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Všechny knížky s Oldřichem z Chlumu mají takto jednotný "kabátek". Myslím, že docela koresponduje s obsahem...

      Vymazat
  8. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla, ale kniha vypadá zajímavě. Jen si stále nejsem jistá, zda by mě to bavilo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Vondruškovi knihy jsou rozporuplné názory - hodně lidí jeho knížky miluje, ale hodně taky zatracuje...

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    dobře víš, že já na ty historické romány moc nejsem (i když musím sebekriticky přiznat, že jsem jich zase tolik nepřečetla, max. nějakých 20), ale Vondruškových knih se mi vždy moc líbí ty obálky. Můj červenec je, co se týče knih, především detektivkový, tak to se ti asi bude líbit měsíční shrnutí:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem koukala...
      Vondruškovy knihy mají obálky pěkné, asi nejvíc se mi líbí u řady s Adamem z Dobronína.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)