sobota 12. června 2021

Čajové okénko 14

 Tentokrát bude čajové okénko monotematické, pokud jde o značku čaje a naopak hodně pestré, pokud jde o druhy čajů - v článku najdete čaje ovocné, čaj bylinný, čaj zelený a rooibos. Jen milovníci černého čaje přijdou tentokrát zkrátka. Ale i když se to z úvodní fotky nezdá, tak tu zase  výjimečně najdete druhů šest, nikoliv pět, jak bývá zvykem. Když se mi to tu tak sešlo...
 



Značkou, kterou vám představím, je značka King´s Crown, což je brand řetězce drogérií Rossmann. Ostatně pár čajů už tu čajovým okénkem proběhlo (třeba tady, tady a tady). Já jsem si někdy záčátkem května stáhla jejich věrnostní aplikaci, se kterou jsem zároveň dostala 20 % slevu na další nákup. Což jsem kromě nákupu kosmetiky a nezbytností do domácnosti využila  i k nákupu těch čajů této značky, jejichž  přebaly mi chyběly ve sbírce. 
Krabička obsahuje 20 sáčků a běžná cena je  34,90, mně díky zmíněné slevě vyšla na necelých  30 Kč.
 
Mandelmilch

Složení: zelený čaj, kousky svatojánského chleba, aroma, listy sladkého ostružiníku, cukr z kokosových květů
Voda – 90°. Louhování – 2 – 4 minuty. 1 sáček – 300 ml čaje
Aromatizovaný zelený čaj s příchutí krémových mandlí (víte někdo, co jsou krémové mandle?). Nálev je světle žlutozelený, ve vůni jsou lehce cítit mandle, ale chuť je jemná, trochu nasládlá (zřejmě díky obsahu kokosového cukru) s lehkým mléčněkokosovým dozvukem. Docela zajímavá a neobvyklá příchuť.

Erdbeer – Himbeer

Složení: jablko, ibišek, šípek, pomerančová kůra, rooibos, aroma, sušené listy stévie, kořen lékořice, jahody, maliny.
Voda – studená. Louhování – 8 – 10 minut. 1 sáček – 250 - 300 ml čaje
Tento ovocný čaj je určen pro přípravu za studena, což ho předurčuje jako letní nápoj.  Nálev je jasně červený a v chuti jsou cítit hlavně jahody  (resp. hlavně jejich aroma, protože obsah jahod je spíš stopový), maliny v podstatě zanikají. Obsažená stévie kompenzuje kyselost ibišku, takže chuť není nijak výrazně kyselá ani když si ho neosladíte, jako jsem to udělala já.

Cranberry –Granatapfel

Složení: jablko, ibišek, lékořice, aroma, šípek, slupky z brusinek, granulát granátového jablka.
Voda – 100°. Louhování – 8 – 10 minut. 1 sáček – 200 - 250 ml čaje
Ovocný čaj s příchutí brusinek a granátového jablka má tmavě červený nálev a lehce voní po brusinkách. Brusinky ani granátové jablko v chuti nejsou nijak výrazně cítit – chuť je spíš taková nakyslá a obecně ovocná.

Waldbeere

Složení: ibišek, šípek, jablko, listy sladkého ostružiníku, aroma, ostružiny, jahody, černý rybíz.
Voda – 100°. Louhování – 8 – 10 minut. 1 sáček – 200 - 250  ml čaje.
Poslední  zástupce ovocných čajů má výrazně červný nálev. Jeho chuť je nakyslá a   cítila jsem v ní spíš ibišek než lesní ovoce. Nijak mne nezaujal.

Apfel - Minze
 
Složení: jablečné výlisky, jablka, ostružiníkové listy, máta peprná, máta okrouhlolistá, kyselina citronová, listy stévie, sladké ostružiníkové listy.
Voda – 100°. Louhování – 5-10 minut. 1 sáček – 250  ml čaje
Ovocno-bylinný čaj byl označený jako novinka. Má takový  špinavě žlutý nálev.  V chuti je znát máta, její chuť není nijak výrazná, jablka jsem v ní necítila vůbec, stejně jako očekávanou nasládlost po stévii. Víc mi chutnal doplněný citronem.

Sonne Afrikas

Složení: zelený rooibos, jablka, rooibos, aroma. Sladké ostružiníkové listy, ananasový granulát, mangový granulát, banánový prášek.
Voda – 100°. Louhování – 8 – 10 minut. 1 sáček – 250  ml čaje
Pod názvem "Africké slunce" se skrývá zelený čaj rooibos s příchutí manga, ananasu a banánu. Čaj má zlatavou barvu a lehce nasládlou chuť. Docela příjemně voní, asi nejvíc je ve vůni cítit ananas.  V chuti  je patrný jak ananas, tak i mango a banán  (ten možná nejméně). Chuťově mne docela zaujal.
 

 
Z této čajové šestice mne nejvíc zaujal asi čaj Mandelmilch a Sonne Afrikas, chutnal mi i čaj určený k přípravě za studena. Zbylé dva ovocné čaje mne nijak nenadchly a nezaujal mne ani jablečno-mátový čaj.
 
Víte, že drogerie Rossmann prodává i čaje? A vyzkoušeli jste některý?

 







18 komentářů:

  1. Marcela Nordic Passion12. června 2021 v 18:23

    Tak i já bych asi sáhla po čaji Mandelmilch:). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo stihla jste hodně čajíků. Já teď mám za zahradě 3 druhy mát a jsou krásné. Snažím si dělat tzv. zelený čaj s mátou na marocký způsob, a to 1 x denně. Fakt je, že v Maroku pijí hodně sladký čaj, to bych nedala. Ostatní piju bylinné nebo ovocné, při teplém dni studené, co potřebuji spotřebovat. Asi bych chtěla z vašeho výběru ochutnat Sonne Afrikas. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, Sonne Afrikas je zajímavá příchuť, myslím dobrá alternativa pro ty, co mají rádi ovocné příchutě a nemají rádi ibišek.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Jj, taky by mě lákala ta Afrika 😉 jinak výběr pestrý a složení čajů leckde zajímavé.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, výběr vycházel z toho, které přebaly mi chyběly ve sbírce :D, ale máš pravdu, že nakonec se to sešlo docela pestře. Jen černý čaj, který piju nejvíc neměli (vím, že ho dělají, ale podle mne se nedodává do ČR)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Děkuji za ten přehled, Stáňo. Čaje znám, nějaký jsem doma i když mám pocit, že ani jeden z tebou představených. Ta Afrika zní zajímavě.
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, vidím, že Afrika zaujala skoro nejvíc :) - jsi už asi třetí... Rossmann má těch čajů ještě víc, já brala jen ty, co mi chyběli ve sbírce. Loni v létě jsem měla limetku s mátou, který se dělal do studené vody a ten byl taky moc dobrý.

      Vymazat
  5. Stáni, díky za tvoje čajové okénko. Ráda se u tebe poučím, i když mám ráda černé sypané čaje. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ty jsi přišla tentokrát (jako obvykle) zkrátka ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Na pohled se mi zalíbil ten jablečno mátový čaj. Škoda, že tě nezaujal. Rossmann u nás bohužel není. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já jsem v tomto trochu neobjektivní - nemám bylinkové čaj moc v oblibě :) a tehle mi přišel víc bylinkový než jablečný.

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    čaje z Rossmannu jsem asi nikdy nezkoušela, tak díky za představení. Docela mě zaujal ten čaj pro studenou přípravu. V létě mám chlazené čaje ráda, dělám ale klasický černý, který pak dám do ledničky, přidám led, citron a někdy cukr, ale já čaje nemám moc ráda sladké. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, čaj do studené vody mají v Rossmannu ještě ve variantě Limetka - zázvor. Ten jsem měla loni a chutnal mi hodně. Tak jestli jsi zvyklá na čaj s citronem a nevadí ti máta, tak ho zkus.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Na další čajové okénko jsem se již těšila .). Sáhla bych po stejných čajích, které skončily jako tvoji oblíbenci - Mandelmilch a rooibos, i když ten mám nejraději "klasicky" s vanilkou.

    (Adresu pošlu, jakmile se usídlím - myslím na to, jen teď trávím čas spíše mimo Prahu...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na vanilkové čaje moc nejsem :). Tenhle má fakt zajímavou příchuť. A docela se osvědčil ten jahodo-malinový za studena.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)