pátek 1. ledna 2021

Salát z černé čočky

 Na Nový rok má být podle tradice na stole čočkový pokrm. Čočka svým tvarem totiž připomíná minci a její konzumace by tedy měla zajistit dostatek peněz do dalšího roku.  Já luštěniny nemám moc v lásce, takže se u nás čočka na Nový rok nikdy nedělala. Letos jsem se rozhodla tradici dodržet a využít k tomu černou čočku, která byla kdysi v Brandnooz boxu a pořád ještě mi ležela ve špajzu. Této černé čočce se taky někdy říká čočka beluga, protože svými drobnými zrníčky černé barvy připomíná kaviár. Její výhodou by mělo být to, že se nerozváří a není nedýmavá.
Na základě inspirace z netu a přizpůsobení se doma dostupným surovinám nakonec vznikl tento salát (v tom původním byl ještě sýr Feta, který jsem ovšem zapomněla koupit, a naopak tam nebyly ředkvičky).


Suroviny (na asi 4 porce)
 125 g černé čočky
1/2 cibule
8 sušených rajčat
8 cherry rajčátek
6 ředkviček
1/2 červené papriky
2 lžíce oleje 
2 lžičky medu 
1 lžíce octa balsamico
sůl, pepř, hoblinky sýra grana padano
 

Čočku propláchneme, dáme do hrnce,  zalijeme vodou (na 1 díl čočky 2 díly vody) a  vaříme zhruba 30 minut (ke konci raději kontrolujte, jestli se  nevyvařila úplně všechna voda). Uvařenou čočku slijeme  a necháme vychladnout. Cibuli a ředkvičky nakrájíme na tenká čtvrtkolečka, sušená rajčata (použila jsem napůl s olejem a bez), cherry rajčátky a papriku  na drobné kousky a vše přidáme k čočce (cibuli předtím můžeme případně spařit horkou vodou). Na zálivku smícháme olej (já jsem použila ten ze sušených rajčat), ocet balsamiko a med. Salát zalijeme zálivkou, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Doporučuji nechat rozležet - já jsem ho dělala na Silvestra odpoledne a dnes (tedy druhý den) mi chutnal lépe. Před podáváním jsem ho ještě ozdobila  hoblikami sýra grana padano z Lidlu, ale není to nezbytně nutné. 
 

Musím říci, že v této podobě je pro mne čočka poživatelná (a doufám, že se mne díky tomu, že jsem vykročila ze své jídelně konfortní zóny, skutečně budou tento rok držet peníze 😀).
 
 


30 komentářů:

  1. Stáňo, belugu na saláty používám často, u nás se luštěniny jedí. Ten náš salát je hodně podobný tomu tvému :o)
    Na Nový rok čočka musí být, u nás je většinou mistička (včera to byla červená neloupaná) s majoránkou, trochou česneku a kousíčkem červené cibule jako předkrm.
    Měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já s luštěninami hodně bojuju, takže jsem čočku na Nový rok nikdy nedělala - proč si otrávit první den roku něčím, co mi nechutná...? Tentokrát jsem se hecla .)
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Ahoj Stáňo, vypadá to skvěle, určitě ráda připravím a vyzkouším. ☺ Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, je to fakt dobré a myslím, že výměna grana padano za fetu tomu ještě prospěje. Přijde mi, že chutě budou víc ladit.
      Krásný víkend i tobě

      Vymazat
  3. Luštěniny máme rádi, ale přiznám se, že černou čočku jsem ještě nikdy nekoupila. Červenou ano.
    Takže mám co dohánět. Tímto salátem bychom u nás nepohrdli.
    Pěknou první sobotu v novém roce !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já černou čočku dostala v Brandnooz boxu, sama bych si ji asi taky nekoupila. A bylo by mi líto ji vyhodit, tak jsem si řekla, že něco zkusím.
      Hezký zbytek víkendu

      Vymazat
  4. Zrovna mezi svátky jsem si přivezla od rodič černou čočku a přemýšlela jsem, co z ní udělám :) My jsme čočku včera neměli, ale dneska jsem dělala polévku z červené čočky, tak snad se to ještě bude počítat :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, určitě bude :D. Jestli máš ráda saláty, tak zkus tu černou čočku použít na něj - mně to chutnalo.

      Vymazat
  5. Stáni, my mělo čočku na kyselo, ... a tento salát vypadá hodně jedle.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mně chutnal. příště přidám fetu, myslím, že s ní bude ještě o něco zajímavější.
      Hezkou neděli

      Vymazat
  6. Já luštěniny skutečně mohu, měla jsem tuto čočku několikrát v zahraničí, tady u nás jsem o ni ještě nezakopla.
    Skvělý recept a přeji hlavně veliké vidle, abychom my všichni poctiví, co jsme na nový rok luštěniny jedli, měli ty obnosy čím přehazovat :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já sázím na slamník - pěkně nacpat :D.

      Vymazat
  7. Stani, s černou čočkou jsem se ještě nesetkala, nikde. Tvůj salát mi tedy přijde nevšední ale velice zajímavý. Teď je třeba hodně vitamínů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já se s černou čočkou potkala díky Brandnooz boxu. A jak luštěniny nerada, tak tahle čočka a v této podobě se rozhodně dá...

      Vymazat
  8. Stano, preju, at se vas ty penizky drzi, at to vyjde:-). Ja naopak lusteniny muzu, takze salatem bych urcite nepohrdla:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, salát je prima a pokud by náhodou působil na přiliv peněz, bude to bonus :D

      Vymazat
  9. Páni, to vypadá výborně. Muž čočku nejí, takže jí nedělám, ale tohle by stálo za vyzkoušení, až bude třeba někdy pryč. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžela to tom nenadchlo, ten raději klasickou čočku s uzeným :) (tu zas nejím já)

      Vymazat
  10. Salát z čočky jsem ještě nezkoušela, a ani jsem ho snad nikdy nejedla. Čočku mám ale moc ráda, polévku, ale i na kyselo, s okurkou a vajíčkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě pořád hledám, co mi z luštěnin bude chutnat. Zatím jsem se propracovala k hummusu a jiný luštěninovým pomazánkám a teď k tomu salátu.

      Vymazat
  11. Salát vypadá výborně. Belugu vůbec neznám, ale hodně jsem si oblíbila červenou čočku. Je skvělá do polívek, nenadýmá a na rozdíl od klasické čočky se nemusí předem namáčet. Belugu musím taky zkusit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne to bylo taky první "setkání" - nedopadlo špatně. A musím říci, že nenajít ji v Brandnooz boxu, asi by mi nenapadlo ji koupit. Belugu zkus, mohla by ti chutnat (a taky se nemusí namáčet)

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    my tedy luštěniny neměli, doma by to nikdo nejedl (možná mamka, ale tím si nejsem jistá). Salát je určitě lepší než ta kejda, kterou znám z jídelny, ale i tak je nemám ráda. Moje nenávist vůči nim vznikla už v jesličkách:-D
    Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, takhle já od školky nenávidím čaj s mlékem a škraloupy :D. A myslím, že školní jídelna se na tom, že nemám ráda luštěniny taky docela podílela. Jím vlastně jen luštěninové pomazánky (hummus a pak takové ty v konzervičkách) a zelené fazolky. Tohle bude zřejmě další způsob, jak luštěniny konzumovat. Černá čočka se nerozváří, byla taková akorát na skus...
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Mňam, vypadá skvěle a musí tak i chutnat - čočku mám moc ráda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čočku právě nerada a s této podobě mi docela chutnala.

      Vymazat
  14. Vypadá to skvěle, ale bohužel na čočku moc nejsem, jen polévku sním :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)