Avokádo patří spolu třeba s olivami mezi potraviny, o kterých se říká, že je buď miluješ nebo nenávidíš. Já tohle ovoce (protože botanicky je to prý ovoce) miluju. Plod avokáda obsahuje poměrně velké množství tuků (těch zdravých, nenasycených), díky čemuž se dobře roztírá a je tak předurčeno mimo jiné k výrobě pomazánek
Jednou z mých oblíbených je ta, které říkám "skoro guacamole" (do toho pravého guacamole správně patří limetka a koriandr, což obvykle doma nemívám, tak dělám takovou varianci).
Jednou z mých oblíbených je ta, které říkám "skoro guacamole" (do toho pravého guacamole správně patří limetka a koriandr, což obvykle doma nemívám, tak dělám takovou varianci).
Suroviny (2 porce)
1 avokádo
8 cherry rajčátek
šťáva z citronu kousek cibule
1 stroužek česneku
sůl, chilli, pepř
Avokádo jsem podélně přepůlila a odstranila jsem pecku. Pakjsem lžičkou vydlabala ze slupky dužinu a v misce ji rozmačkala vidličkou. Na rozmačkanou dužinu jsem vymačkala citronovou šťávu a hned jsem ji s dužinou promíchala (dužina avokáda na vzduchu oxiduje, takže pokud se nepokape citronem, tak zhnědne). Přidala jsem nadrobno nasekanou cibuli a rajčátka a prolisovaný česnek, osolila jsem a dochutila pepřem a troškou chilli. Pak už jsem vše jen znovu promíchala a bylo hotovo. Já jsem si pomazánku namazala na klasickou veku, kterou jsem měla zrovna doma, a dozdobila plátky cherry rajčátek, ale dá se jíst i třeba jako dip s tortila chipsy nebo použít jako dip k masu.
Stáňo, avokádu u nás milujeme. Jak guacamole, tak avokádovou pomazánku. Tu dělám vlastně stejně jako ty (bez těch rajčat), ale přidám tvaroh. Určitě to vyzkouším i bez něj.
OdpovědětVymazatDěkuji za typ a přeji hezký pátek, Helena
Heleno, já avokádo kombinuju s lučinou - to bude asi v podstatě totožné ;-). Mám to ostatně nafocené, že časem přidám i tento "recept" (spíš je to tip - mně to kdysi poradila kamarádka, když jsem se s avokádem seznamovala). Koupila jsem totiž ve slevě balení s dvěma avokády, tak jsem měla avokádové hody :)
VymazatHezký víkend
Jééé, já avokádo miluji. Také si dělám guacamole - také jen takové falešné. Ale v poslední době si prostě jen rozmačkám avokádu na chlebík, nakrájím navrch rajčata, osolím a jím. :)
OdpovědětVymazatSabi, to je to nejjednodušší řešení :).
VymazatMěj se fajn
Já jsem se s avokádem nějak neskamarádila. Ne,že by mi doslova pod nosem nevonělo, ale velké zalíbení jsem v něm nenašla.Když vidím tu Tvoji pomazánku,tak mám docela chuť zkusit znovu, zda přeci jenom bych tomu na chuť přišla. Jenže já nemusím ani olivy. Sním je, ale že bych si mlaskala............. :-))
OdpovědětVymazatKlidný den, Stáni !
Hanka
Hanko, ta kombinace zelené a červené vypadá lákavě, co? Já ráda i olivy...
VymazatHezký víkend
Já jsem avokádo měla hodně ráda, ale úplně všechny, co jsem si koupila snad za poslední dva roky jsem musela nakonec vyhodit, protože nebyly k jídlu :/ A upřímně mě to už dost odradilo od jejich kupování :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Někdy je to trochu o štěstí, aby člověk vybral správné - nesmí být moc tvrdé, ale ani moc měkké... Ale v poslední době jsem měla docela štěstí.
VymazatTak já se řadím právě tam, že olivy a avokádo ráda nemám, přesto to ale vypadá moc chutně a třeba bych i ochutnala. :-)
OdpovědětVymazatMichaela Blog || Instagram
Já nejím spoustu věcí (třeba většinu úprav luštěnin), ale zrovna avokádo i olivy mám moc ráda :)
VymazatKoupit a hned sníst )))) jinak se bohužel musí vyhodit. Je moc náchylné na chlad.
OdpovědětVymazatA milujeme hooooo)))
Evi, u nás ho miluju já, manžela nechává zcela chladným. Když si udělám k večeři něco z avokáda, on si dá fazole se slaninou. Ty zas nechci já.
VymazatStáni, pomazánka vypadá lákavě, ale já nikdy nepoznám, kdy je avokádo zralé. Když není, tak se jíst nedá a když je přezrálé, tak také ne. Ale kouknu se po něm a recept vyzkouším, protože se mi pomazánka líbí.
OdpovědětVymazatPřeji fajn víkend. D.
Dášo, tak jsem zvědavá, jak ti bude chutnat. Držím palce, ať vybereš to správné avokádo, co bude akorát zralé.
VymazatTaky přeju hezký víkend
Stáni, "skoro gaucamole" vypadá nádherně, až se mi sbíhají sliny. Pavlovův podmíněný reflex funguje dokonale. 😉 Poslední avokádo jsem musela vyhodit, což mě mrzí. Byl to špatný výběr.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Aleno, tak se mi občas stane, že avokádo netrefím při nákupu správně. Ale vybírám raději ta tvrdší na nechám je pak doma v pokojové teplotě "dojít" (a pravidelně kontroluji, kdy už začne být tak akorát)
VymazatMěj se fajn
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazatjá jsem avokádu vůbec nepropadla, doma to taky nikomu nechutná. Ty jsi ale udělala opravdu lákavě vypadající pomazánku, že si říkám, jestli bych to ještě neměla zkusit. Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hani, vidím, že jsem pokušitelka :). Tak doufám, že jestli ji zkusíš, bude chutnat
VymazatMěj se hezky
Vypadá to velmi lákavě, hned bych se nechala zlákat na večeři ☺☺. Avokádo je posledních pár let velmi trendy, pecky ve sklenici, hipsterské snídaně, všude kam se podíváš...♥. Avokádo jsem asi prvně jedla právě v mexickém pokrmu a potom v salátu v USA (rok 2003). Krásný víkend. papa
OdpovědětVymazatEriko, máš pravdu, že avokádo je v poslední době "cool" - různé avokádové chleby a tak... Ale přiznám se, že pecky ve sklenici jsem ještě neviděla - asi nechodím do těch správných podniků :).
VymazatMěj se fajn
Tohle jsem ještě nejedla, ale vypadá to dobře. Avokádo mám ráda, ale olivy ne.
OdpovědětVymazatMartino, jestli máš ráda avokádo, tak to za vyzkoušení stojí.
VymazatStáni, máš pravdu. Když jsem před lety poprvé ochutnala olivy, otřásla jsem se hnusem a řekla si, že tohle nikdy jíst nebudu. Dnes olivy miluju a z avokáda jsem i pomazánku už dělala. Ta tvoje vypadá moc zajímavě, někdy zkusím. Měj pěknou sobotu.
OdpovědětVymazatMarti, k olivám jsem si taky hledala chvíli cestu...
VymazatMěj se fajn
Dělám stejnou, jen bez koření ;) Olivy taky milujeme. Před 25 lety jsme byly s kamarádkou v Řecku a tam kopa různých druhů oliv, ochutnávky, no ráj a pro nás tehdy div světa :D
OdpovědětVymazatKrásnou sobotu.
Ilono, já se na olivy naučila postupně, avokádo (se kterým jsem se seznámila v poměrně pokročilém věku) jsem si oblíbila hned.
VymazatMěj se pěkně
Vypada to, Stano, nadherne, pastva pro ci ta zelena a cervena, ale u nas se to moc neujalo, takze nedelam. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, manžel to taky nejí - dělám si tuhle pomazánku buď když jsem sama doma, nebo když si manžel dělá fazole (ty zas nejím já :D)
VymazatAvokádo naprosto miluji a dělám podobně pomazánku, jen avokádo a rajče a k tomu směs bylinkového koření a sůl :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Já si avokádo taky hodně oblíbila - ať už jako doplněk salátů nebo právě v pomazánkách (ty asi dělám nejčastěji)
VymazatAč mám exotické jídla ráda, tak s avokádem jsem se nějak neskamarádila. Párkrát jsem ho dala do smetanové pomazánky s česnekem, tam jej zvládám, ale v guacamole už je ho moc, i když vypadá pomazánka výborně. Zvlášť, protože se do guacamole často přidává kopa koriandru a ten já taky nemusím. :D
OdpovědětVymazatBáro, tak s akvokádem jsem byla kamarádka na první pokus. Ale s koriandrem jsem ho nezkoušela (já vlastně s koriandrem snad ani nikdy nic nevařila)
VymazatTuhle pomazánku mám moc ráda. A nebo avokádo s volským okem a sušenými rajčaty (v oleji)...
OdpovědětVymazatTak kombinaci avokáda s volským okem a sušenými rajčaty mne vyzkoušet nenapadlo. Ale jsou to samé dobré věci, tak to nemůže být špatné
VymazatJežiši tohle už jsem neměla ani nepamatuju! Úplně jsem na to dostala chuť. Budu si muset koupit avokádo a udělat si to :)
OdpovědětVymazatPetro, tak dobrou chuť :)
Vymazat