čtvrtek 14. ledna 2021

Pomazánka ve stylu guacamole

Avokádo patří spolu třeba s olivami mezi potraviny, o kterých se říká, že je buď miluješ nebo nenávidíš. Já tohle ovoce (protože botanicky je to prý ovoce) miluju. Plod avokáda obsahuje poměrně velké množství tuků (těch zdravých, nenasycených), díky čemuž se dobře roztírá a je tak předurčeno mimo jiné k výrobě pomazánek
Jednou z mých oblíbených je ta, které říkám "skoro guacamole" (do toho pravého guacamole správně patří limetka a  koriandr, což obvykle doma  nemívám, tak dělám takovou varianci).



Suroviny (2 porce)
1 avokádo
8 cherry rajčátek
šťáva z citronu kousek cibule
1 stroužek česneku
sůl, chilli, pepř


Avokádo jsem podélně přepůlila a odstranila jsem pecku. Pakjsem  lžičkou vydlabala ze slupky dužinu a v misce ji rozmačkala vidličkou. Na rozmačkanou dužinu jsem vymačkala citronovou šťávu a hned jsem ji s dužinou promíchala (dužina avokáda na vzduchu oxiduje, takže pokud se nepokape citronem, tak zhnědne). Přidala jsem nadrobno nasekanou cibuli a rajčátka a prolisovaný česnek, osolila jsem a dochutila pepřem a troškou chilli. Pak už jsem vše jen znovu promíchala a bylo hotovo. Já jsem si pomazánku  namazala na klasickou veku, kterou jsem měla zrovna doma, a dozdobila plátky cherry rajčátek, ale dá se jíst i třeba jako dip s tortila chipsy nebo použít jako dip k masu. 


36 komentářů:

  1. Stáňo, avokádu u nás milujeme. Jak guacamole, tak avokádovou pomazánku. Tu dělám vlastně stejně jako ty (bez těch rajčat), ale přidám tvaroh. Určitě to vyzkouším i bez něj.
    Děkuji za typ a přeji hezký pátek, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já avokádo kombinuju s lučinou - to bude asi v podstatě totožné ;-). Mám to ostatně nafocené, že časem přidám i tento "recept" (spíš je to tip - mně to kdysi poradila kamarádka, když jsem se s avokádem seznamovala). Koupila jsem totiž ve slevě balení s dvěma avokády, tak jsem měla avokádové hody :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Jééé, já avokádo miluji. Také si dělám guacamole - také jen takové falešné. Ale v poslední době si prostě jen rozmačkám avokádu na chlebík, nakrájím navrch rajčata, osolím a jím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, to je to nejjednodušší řešení :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Já jsem se s avokádem nějak neskamarádila. Ne,že by mi doslova pod nosem nevonělo, ale velké zalíbení jsem v něm nenašla.Když vidím tu Tvoji pomazánku,tak mám docela chuť zkusit znovu, zda přeci jenom bych tomu na chuť přišla. Jenže já nemusím ani olivy. Sním je, ale že bych si mlaskala............. :-))
    Klidný den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ta kombinace zelené a červené vypadá lákavě, co? Já ráda i olivy...
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Já jsem avokádo měla hodně ráda, ale úplně všechny, co jsem si koupila snad za poslední dva roky jsem musela nakonec vyhodit, protože nebyly k jídlu :/ A upřímně mě to už dost odradilo od jejich kupování :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je to trochu o štěstí, aby člověk vybral správné - nesmí být moc tvrdé, ale ani moc měkké... Ale v poslední době jsem měla docela štěstí.

      Vymazat
  5. Tak já se řadím právě tam, že olivy a avokádo ráda nemám, přesto to ale vypadá moc chutně a třeba bych i ochutnala. :-)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejím spoustu věcí (třeba většinu úprav luštěnin), ale zrovna avokádo i olivy mám moc ráda :)

      Vymazat
  6. Koupit a hned sníst )))) jinak se bohužel musí vyhodit. Je moc náchylné na chlad.
    A milujeme hooooo)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, u nás ho miluju já, manžela nechává zcela chladným. Když si udělám k večeři něco z avokáda, on si dá fazole se slaninou. Ty zas nechci já.

      Vymazat
  7. Stáni, pomazánka vypadá lákavě, ale já nikdy nepoznám, kdy je avokádo zralé. Když není, tak se jíst nedá a když je přezrálé, tak také ne. Ale kouknu se po něm a recept vyzkouším, protože se mi pomazánka líbí.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak jsem zvědavá, jak ti bude chutnat. Držím palce, ať vybereš to správné avokádo, co bude akorát zralé.
      Taky přeju hezký víkend

      Vymazat
  8. Stáni, "skoro gaucamole" vypadá nádherně, až se mi sbíhají sliny. Pavlovův podmíněný reflex funguje dokonale. 😉 Poslední avokádo jsem musela vyhodit, což mě mrzí. Byl to špatný výběr.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, tak se mi občas stane, že avokádo netrefím při nákupu správně. Ale vybírám raději ta tvrdší na nechám je pak doma v pokojové teplotě "dojít" (a pravidelně kontroluji, kdy už začne být tak akorát)
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    já jsem avokádu vůbec nepropadla, doma to taky nikomu nechutná. Ty jsi ale udělala opravdu lákavě vypadající pomazánku, že si říkám, jestli bych to ještě neměla zkusit. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vidím, že jsem pokušitelka :). Tak doufám, že jestli ji zkusíš, bude chutnat
      Měj se hezky

      Vymazat
  10. Vypadá to velmi lákavě, hned bych se nechala zlákat na večeři ☺☺. Avokádo je posledních pár let velmi trendy, pecky ve sklenici, hipsterské snídaně, všude kam se podíváš...♥. Avokádo jsem asi prvně jedla právě v mexickém pokrmu a potom v salátu v USA (rok 2003). Krásný víkend. papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, máš pravdu, že avokádo je v poslední době "cool" - různé avokádové chleby a tak... Ale přiznám se, že pecky ve sklenici jsem ještě neviděla - asi nechodím do těch správných podniků :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Tohle jsem ještě nejedla, ale vypadá to dobře. Avokádo mám ráda, ale olivy ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, jestli máš ráda avokádo, tak to za vyzkoušení stojí.

      Vymazat
  12. Stáni, máš pravdu. Když jsem před lety poprvé ochutnala olivy, otřásla jsem se hnusem a řekla si, že tohle nikdy jíst nebudu. Dnes olivy miluju a z avokáda jsem i pomazánku už dělala. Ta tvoje vypadá moc zajímavě, někdy zkusím. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, k olivám jsem si taky hledala chvíli cestu...
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Dělám stejnou, jen bez koření ;) Olivy taky milujeme. Před 25 lety jsme byly s kamarádkou v Řecku a tam kopa různých druhů oliv, ochutnávky, no ráj a pro nás tehdy div světa :D
    Krásnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já se na olivy naučila postupně, avokádo (se kterým jsem se seznámila v poměrně pokročilém věku) jsem si oblíbila hned.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  14. Vypada to, Stano, nadherne, pastva pro ci ta zelena a cervena, ale u nas se to moc neujalo, takze nedelam. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, manžel to taky nejí - dělám si tuhle pomazánku buď když jsem sama doma, nebo když si manžel dělá fazole (ty zas nejím já :D)

      Vymazat
  15. Avokádo naprosto miluji a dělám podobně pomazánku, jen avokádo a rajče a k tomu směs bylinkového koření a sůl :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si avokádo taky hodně oblíbila - ať už jako doplněk salátů nebo právě v pomazánkách (ty asi dělám nejčastěji)

      Vymazat
  16. Ač mám exotické jídla ráda, tak s avokádem jsem se nějak neskamarádila. Párkrát jsem ho dala do smetanové pomazánky s česnekem, tam jej zvládám, ale v guacamole už je ho moc, i když vypadá pomazánka výborně. Zvlášť, protože se do guacamole často přidává kopa koriandru a ten já taky nemusím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, tak s akvokádem jsem byla kamarádka na první pokus. Ale s koriandrem jsem ho nezkoušela (já vlastně s koriandrem snad ani nikdy nic nevařila)

      Vymazat
  17. Tuhle pomazánku mám moc ráda. A nebo avokádo s volským okem a sušenými rajčaty (v oleji)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kombinaci avokáda s volským okem a sušenými rajčaty mne vyzkoušet nenapadlo. Ale jsou to samé dobré věci, tak to nemůže být špatné

      Vymazat
  18. Ježiši tohle už jsem neměla ani nepamatuju! Úplně jsem na to dostala chuť. Budu si muset koupit avokádo a udělat si to :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)