Zbylé bílky z vánočního pečení mne přinutily hledat nějaký recept, na který bych je využila. A protože bílků bylo hodně, hledala jsem ještě nějaký další kromě Pavlovy, která se nabízela jako první. Inspiraci jsem hledala samozřejmě na internetu a nakonec jsem si vybrala tento. A tentokrát jsem ho upravila opravdu jen v drobném detailu.
Suroviny
6 bílků
120 g cukru krupice
100 g hladké mouky
20 g kakaa
3 lžíce oleje
špetka soli
lžička prášku do pečiva
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
1/2 vanilkového lusku
1-2 lžíce moučkového cukru
asi 10 g čokolády
2-3 lžíce višní v rumu
6 bílků
120 g cukru krupice
100 g hladké mouky
20 g kakaa
3 lžíce oleje
špetka soli
lžička prášku do pečiva
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
1/2 vanilkového lusku
1-2 lžíce moučkového cukru
asi 10 g čokolády
2-3 lžíce višní v rumu
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Mouku smícháme s práčkem do pečiva a kakaem a metličkou vmícháme do vyšlehaného sněhu. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (já ho ještě pro jistotu namastila, aby pak šel dobře stáhnout) do stejnoměrné vrstvy. Pečeme na 180° asi 12 minut. Upečený plát stáhneme z plechu a necháme (nejlépe na mřížce) vychladnout.
Mezitím se připravíme náplň. Do smetany ke šlehání přidáme moučkový cukr a vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku. Smetanu vyšleháme do tuha a pak do ní zašleháme po částech marcarpone (to už jsem dělala jen metličkou).
Vychladlou roládu překlopíme na další plát pečicího papíru a papír, na kterém se pekla, stáhneme . Plát potřeme většinou krému ze šlehačky a mascarpone, na jednu delší stranu pokladme vypeckované višně a roládu opatrně zarolujeme. Můžeme si pomoci pečicím papírem, ale těsto je pružné a rolovat jde opravdu dobře. Pak roládu potřeme zbývajícím krémem a posypeme nastrouhanou čokoládou. Necháme odpočinou v ledničce a pak už jen krájíme.
Musím říci, že na likvidaci nadbytečných bílků je to skvělý recept a děkuji autorce blogu Hančiny sladkosti za inspiraci
Mňam tá vyzerá lákavo. Ja teda rolády takmer nepečiem.. ale táto sa mi páči.
OdpovědětVymazatJá rolády peču taky hodně málo, tak jsem měla strach, jeslti se mi ji povede zarolovat, ale povedlo se.
VymazatStáni, ta roláda je skvostná. Škoda, že už moc nepeču. Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, já peču taky poměrně málo (ona nám dost často donese něco moje máma a taky jsme jen dva...). Ale tohle byla výzva - dostala jsem od mámy 6 bílků z pečení vánoček, že je nevyužije, tak jsem vymýšlela, co s nimi. Pusinky ze 6 bílků se mi zdály trochu moc :).
VymazatHezký víkend
Stáňo, vypadá skvěle. Dělám podobnou, víc kakaa a úplně bez mouky. Na večeři před vánocemi jsem dělala taky roládu z bílku, poprvé, byla skvostná (dle všech jedlíků) a nemám jedinou fotku. Pečení zopakuji, protože za zveřejnění rozhodně stojí.
OdpovědětVymazatPřeji hezkou sobotu, Helena
Heleno, to se budu těšit na recept i na tvé krásné fotky.
VymazatHezký zbytek víkendu
Výborný tip na likvidaci bílků. Já dělala klaský bilkový chlebicek.
OdpovědětVymazatMíšo, bílkový chlebíček jsem nikdy nepekla. Ale mám tu ještě tři bílky, možná...
VymazatTaková mňamka tady na mě vykoukla ))))
OdpovědětVymazatEvo, jedlé to tedy bylo...
VymazatVůbec bych se nedala pobízet ochutnat.
OdpovědětVymazatPěkný víkend!
Hanka
Hanko, nabídla bych, ale už není :)
VymazatMěj se fajn
Vypadá moc krásně, já tedy nepeču, leda hooodně výjimečně, ale navrhnu jí doma :D
OdpovědětVymazatSmileThess
Já peču taky docela málo - ona nám sladké nosí moje máma, tak kdybych pekla ještě já, neprojdu dveřma :D. Ale tentokrát mi máma donesla bílky zbylé z vánoček, ať s nimi něco provedu..
VymazatJá ještě v životě roládu nedělala, když peču tak volím něco nezdravého a co děláme doma často a nebo pak peču spíše zdravěji. :) Ale přesně takové rolády dělávala moje babička a k byly, když to řeknu na plnou pusu: k užrání!
OdpovědětVymazatsomethingbykate
No musím říci, že ta roláda byla fakt velmi jedlá...
VymazatStáni já jsem na rolády trošku nemotorná. Ale ty pokušitelko tuhle zkusím.. vypadá náramně. Krásný víkend přeji. Z💙
OdpovědětVymazatZdeni, zkus. Já rolády taky moc nepeču (upekla jsem zatím asi tři :D), ale tohle těsto bylo hezky pružné a rolovalo se moc dobře.
VymazatMěj se krásně
škoda, že už nemám bílky...Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, tak ne přesrok. Nebo po Velikonocích - to budou bílky z mazanců ;-)
VymazatVyzera vyborne 👍, urcite niekedy vyskusam 😊❤ dakujem za receptik 🙏
OdpovědětVymazatKatie, rádo se stalo. Chuťově je fakt dobrá, akorát tedy ten krém je celkem kalorická bomba :)
VymazatÚúúú!! Ta vypadá naprosto úžasně! Jen sníst!
OdpovědětVymazatListy pohybu
Už je snědená - a netrvalo to dlouho.
VymazatTak jsem si zaslintala, potěšila okem a jdu zase přemýšlet, jestli mám dost mrkve :)
OdpovědětVymazatSimi, vypadá to, že ses do toho fakt obula. Asi bych si z tebe měla vzít příklad. Místo toho přemýšlím, do jakého moučníku využiju druhou půlku toho mascarpone (a obávám se, že dietní vymyslet nejde)
VymazatVypadá fantasticky, určitě ji někdy zkusím :)
OdpovědětVymazatPetro, zkus - já mám z rolád respekt, ale s tímto těstem se mi pracovalo dobře.
VymazatZe zbylých bílků z vánočního pečení dělám skořicové hvězdičky - vyšlehám bílky s cukrem, ovoním vanilkou a skořicí, smíchám s drcenými mandlemi a vyválím na těsto, které vykrájím formičkami na perníky do tvaru hvězdiček. Pokud je bílků moc, tak ještě hvězdy potřu sněhem jako polevou. Je to dobré a docela jednoduché. Tvoje roláda ovšem vypadá taky skvěle, hned bych si dala!
OdpovědětVymazatBáro, něco podobného dělala kdysi teta, jen se do toho místo mandlí dávalo kakao (a asi víc cukru). Já tu ještě tři bílky mám a z těch plánuji mini pavlovy.
VymazatMňam,hned jsem dostala na něco dobrého chuť. Vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatMartino, děkuji. Musím se pochválit - byla fakt dobrá
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatmám stejný problém jako ty a budu řešit velmi podobně. Zbylo mi v lednici docela dost bílků, takže upeču také kakaovou roládu, ale budu ji plnit tvarohem a nějakou domácí marmeládou. Potřebuji dodělat nějaké zásoby, ať se mi to doma nezkazí. Kakaový základ ale budu mít úplně stejný, už jsem ho takto několikrát pekla:-)
Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hani, já likvidovala taky zbytky :) - mascarpone jsem koupila před Vánoci a pak na něj nějak nedošlo... Takže když jsem našla recept na bílkovou roládu právě s ním, bylo rozhodnuto. Mám tam ještě tři další bílky, z těch asi udělám mini pavlovy.
VymazatHezký den
Skvělý dezert, znám od mámy, která ho dělá. Sama jsem pekla snad jen 2x a vždy se po něm jen zaprášilo, to dočista. Máš to krásně upečené, namazané, vydekorované...., no radost pohledět. ☺♥
OdpovědětVymazat