pátek 8. ledna 2021

Bílková roláda s kakaem a marcarpone

 Zbylé bílky z vánočního pečení mne přinutily hledat nějaký recept, na který bych je využila. A protože bílků bylo hodně, hledala jsem ještě nějaký další kromě Pavlovy, která se nabízela jako první. Inspiraci jsem  hledala samozřejmě na internetu a nakonec jsem si vybrala  tento. A tentokrát  jsem ho upravila opravdu jen v drobném detailu.
 
 
Suroviny
6 bílků
120 g cukru krupice
100 g hladké mouky
20 g kakaa
3 lžíce oleje
špetka soli 
lžička prášku do pečiva
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
1/2 vanilkového lusku
1-2 lžíce moučkového cukru
asi 10 g čokolády
2-3 lžíce višní v rumu


Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Mouku smícháme s práčkem do pečiva a kakaem a metličkou vmícháme do vyšlehaného sněhu. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (já ho ještě pro jistotu namastila, aby pak šel dobře stáhnout) do stejnoměrné vrstvy. Pečeme na 180° asi  12 minut. Upečený plát stáhneme z plechu a necháme (nejlépe na mřížce) vychladnout.
Mezitím se připravíme náplň. Do smetany ke šlehání přidáme moučkový cukr a vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku. Smetanu vyšleháme do tuha a pak do ní zašleháme po částech marcarpone (to už jsem dělala jen metličkou). 



Vychladlou roládu překlopíme na další plát pečicího papíru a papír, na kterém se pekla, stáhneme . Plát potřeme většinou krému ze šlehačky a mascarpone, na jednu delší stranu pokladme vypeckované višně a roládu opatrně zarolujeme. Můžeme si pomoci pečicím papírem, ale těsto je pružné a rolovat jde opravdu dobře. Pak roládu potřeme zbývajícím krémem a posypeme nastrouhanou čokoládou. Necháme odpočinou v ledničce a pak už jen krájíme. 
Musím říci, že na likvidaci nadbytečných bílků je to skvělý recept a děkuji autorce blogu Hančiny sladkosti za inspiraci








35 komentářů:

  1. Mňam tá vyzerá lákavo. Ja teda rolády takmer nepečiem.. ale táto sa mi páči.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já rolády peču taky hodně málo, tak jsem měla strach, jeslti se mi ji povede zarolovat, ale povedlo se.

      Smazat
  2. Stáni, ta roláda je skvostná. Škoda, že už moc nepeču. Měj pohodové dny.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Marti, já peču taky poměrně málo (ona nám dost často donese něco moje máma a taky jsme jen dva...). Ale tohle byla výzva - dostala jsem od mámy 6 bílků z pečení vánoček, že je nevyužije, tak jsem vymýšlela, co s nimi. Pusinky ze 6 bílků se mi zdály trochu moc :).
      Hezký víkend

      Smazat
  3. Stáňo, vypadá skvěle. Dělám podobnou, víc kakaa a úplně bez mouky. Na večeři před vánocemi jsem dělala taky roládu z bílku, poprvé, byla skvostná (dle všech jedlíků) a nemám jedinou fotku. Pečení zopakuji, protože za zveřejnění rozhodně stojí.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to se budu těšit na recept i na tvé krásné fotky.
      Hezký zbytek víkendu

      Smazat
  4. Výborný tip na likvidaci bílků. Já dělala klaský bilkový chlebicek.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Míšo, bílkový chlebíček jsem nikdy nepekla. Ale mám tu ještě tři bílky, možná...

      Smazat
  5. Taková mňamka tady na mě vykoukla ))))

    OdpovědětSmazat
  6. Vůbec bych se nedala pobízet ochutnat.
    Pěkný víkend!
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, nabídla bych, ale už není :)
      Měj se fajn

      Smazat
  7. Vypadá moc krásně, já tedy nepeču, leda hooodně výjimečně, ale navrhnu jí doma :D

    SmileThess

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já peču taky docela málo - ona nám sladké nosí moje máma, tak kdybych pekla ještě já, neprojdu dveřma :D. Ale tentokrát mi máma donesla bílky zbylé z vánoček, ať s nimi něco provedu..

      Smazat
  8. Já ještě v životě roládu nedělala, když peču tak volím něco nezdravého a co děláme doma často a nebo pak peču spíše zdravěji. :) Ale přesně takové rolády dělávala moje babička a k byly, když to řeknu na plnou pusu: k užrání!

    somethingbykate

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No musím říci, že ta roláda byla fakt velmi jedlá...

      Smazat
  9. Stáni já jsem na rolády trošku nemotorná. Ale ty pokušitelko tuhle zkusím.. vypadá náramně. Krásný víkend přeji. Z💙

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, zkus. Já rolády taky moc nepeču (upekla jsem zatím asi tři :D), ale tohle těsto bylo hezky pružné a rolovalo se moc dobře.
      Měj se krásně

      Smazat
  10. škoda, že už nemám bílky...Sv.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Světlo, tak ne přesrok. Nebo po Velikonocích - to budou bílky z mazanců ;-)

      Smazat
  11. Vyzera vyborne 👍, urcite niekedy vyskusam 😊❤ dakujem za receptik 🙏

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Katie, rádo se stalo. Chuťově je fakt dobrá, akorát tedy ten krém je celkem kalorická bomba :)

      Smazat
  12. Úúúú!! Ta vypadá naprosto úžasně! Jen sníst!

    Listy pohybu

    OdpovědětSmazat
  13. Tak jsem si zaslintala, potěšila okem a jdu zase přemýšlet, jestli mám dost mrkve :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Simi, vypadá to, že ses do toho fakt obula. Asi bych si z tebe měla vzít příklad. Místo toho přemýšlím, do jakého moučníku využiju druhou půlku toho mascarpone (a obávám se, že dietní vymyslet nejde)

      Smazat
  14. Vypadá fantasticky, určitě ji někdy zkusím :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Petro, zkus - já mám z rolád respekt, ale s tímto těstem se mi pracovalo dobře.

      Smazat
  15. Ze zbylých bílků z vánočního pečení dělám skořicové hvězdičky - vyšlehám bílky s cukrem, ovoním vanilkou a skořicí, smíchám s drcenými mandlemi a vyválím na těsto, které vykrájím formičkami na perníky do tvaru hvězdiček. Pokud je bílků moc, tak ještě hvězdy potřu sněhem jako polevou. Je to dobré a docela jednoduché. Tvoje roláda ovšem vypadá taky skvěle, hned bych si dala!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Báro, něco podobného dělala kdysi teta, jen se do toho místo mandlí dávalo kakao (a asi víc cukru). Já tu ještě tři bílky mám a z těch plánuji mini pavlovy.

      Smazat
  16. Mňam,hned jsem dostala na něco dobrého chuť. Vypadá skvěle.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji. Musím se pochválit - byla fakt dobrá

      Smazat
  17. Ahoj Stáni,
    mám stejný problém jako ty a budu řešit velmi podobně. Zbylo mi v lednici docela dost bílků, takže upeču také kakaovou roládu, ale budu ji plnit tvarohem a nějakou domácí marmeládou. Potřebuji dodělat nějaké zásoby, ať se mi to doma nezkazí. Kakaový základ ale budu mít úplně stejný, už jsem ho takto několikrát pekla:-)
    Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hani, já likvidovala taky zbytky :) - mascarpone jsem koupila před Vánoci a pak na něj nějak nedošlo... Takže když jsem našla recept na bílkovou roládu právě s ním, bylo rozhodnuto. Mám tam ještě tři další bílky, z těch asi udělám mini pavlovy.
      Hezký den

      Smazat
  18. Skvělý dezert, znám od mámy, která ho dělá. Sama jsem pekla snad jen 2x a vždy se po něm jen zaprášilo, to dočista. Máš to krásně upečené, namazané, vydekorované...., no radost pohledět. ☺♥

    OdpovědětSmazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)