neděle 17. ledna 2021

Čajové okénko 9

 Ráda bych i u čajového okénka udržela měsíční frekvenci, čajů tu mám ostatně spoustu. Ale nějak nestačím fotit (pít docela ano). Tentokrát jsem do článku vybrala čaj, které už nějakou chvíli nafocené mám, jen jsem je do předchozích článků nezařadila. A zatímco minulé čajové okénko bylo tematické, tentokrát to  bude t takový pelmel - od každého něco, a to jak pokud jde o značky, tak pokud jde o druhy čajů.  
 
 
 
Ahmad Mango & Orange
Složení: jablečné výlisky, bílý ibišek, šípek, listy meduňky, ibišek, přírodní aroma 7%, pomerančová kůra 3%, listy stévie, badyán, lékořice, granule mangové št'ávy 0,1%
Tento čaj je novinkou od známé čajové značky Ahmad. V krabičce je 20 sáčků  a běžně stojí kolem 70 Kč (já ji koupila v akci asi o 15 Kč levněji) a k dostání je celkem běžně (třeba v Bille nebo Tescu). Čaj se zalévá vroucí vodou a nechává se louhovat tak 5 - 10 minut.  Jeden sáček je tak na větší hrnek, nálev má světle červeno-oranžovou barvu. Ačkoliv obsahuje ibišek, tak není moc nakyslý - zřejmě díky obsahu stévie. V chuti jsem cítila především mango a pak i trochu koření (což mi s tím mangem dohromady úplně nešlo).

Cupper Pur green
Složení: zelený čaj
Tento čaj pochází z ekologického zemědělství. Krabička obsahuje 20 sáčků  a cena se pohybuje kolem 60 až 70 Kč. Já jsem čaj koupila v hypermarketu Albert (měli ho v koutku zdravé výživy).  Čaj se zalévá převařenou mírně ochladlou vodou (měla by mít tak kolem 80°, ale přiznám se, že to prostě odhaduji) a nechává se louhovat jen asi 2 - 3 minuty. Sáček vyjde na konvičku čaje. Výsledný nálev je světlounce žlutozelený a má jemnou chuť. Mně chutná i studený.

Bercoff Superfruit Třešeň, jahoda, vanilka
Složení: ibiškový květ, sušená jablka, sladký list ostružiny, pomerančová kůra, kořen lékořice (4%), plod šípek, aroma, koncentrát ze šťávy třešní (2%), jahody (1%), vanilka (0,1%)
Pod značkou Bercoff se skrývají čaje slovenské firmy Klember. V krabičce je 20 sáčků a vyjde zhruba na 40 až 50 Kč. Já ho kupovala v akci v Lidlu, ale myslím, že čaje této značky vede třeba i Tesco. Zalévá se vroucí vodou a vylouhovat je to třeba nechat tak 5 - 10 minut.  Nálev má výraznou červenou barvu a v chuti přivažuje třešeň, vanilka je cítit jen docela málo.  Ačkoliv obsahuje ibišek, tak mi nepřipadal příliš kyselý. Chuť je opravdu výrazná - jeden sáček vystačil v pohodě na konvičku (což u ovocných čajů bývá docela výjimka).

Basilur Caramel dream
Složení: černý čaj, přírodní aroma karamelu
Novinka od značky Basilur, která zpracovává zejména cejlonské čaje. V krabičce je 25 sáčků a její cena se pohybuje kolem 90 Kč. K dostání je hlavně na e-shopech (já jsem tento čaj koupila na mix-tee.cz) nebo v menších obchodech (třeba s dárky). Čaj  už při vyndání z přebalu sladce voní po karamelu. Zalévá se ttaké vroucí vodou, nechává se louhovat tak 3 - 4  minuty a jeden sáček vystačí na konvičku.  Nálev má zlatohnědou barvu, voní po karamelu a má i  příjemně nasládlou karamelovou chuť.
 
King´s crown Kirsche banane
Složení: jablka, šípek, ibišek, aroma banán a višeň, pomerančová kůra, kyselina citronová, grranulát z višňové a banánové šťávy.
King´s crown je brandem, pod kterém  řetězec Rossmann prodává celou řadu čajů, takže ke koupi je v podstatě jen tam. Krabička obsahuje 20 sáčků a stojí asi 40 Kč. I tento čaj se zálévá vroucí vodou, vylouhovat se nechává aspoň 5 minut, ale neuškodí mu ani delší doba. Jeden sáček vystačí na hrneček čaje.  Nálev má výrazně tmavočervnou barvu,  chuť je nakyslá a převažuje v ní višeň, ve vůni naopak byl víc znát banán. 
 


Mně z této pětice nejvíc samozřejmě chutnal zelený čaj. Z ovocných čajů bych asi doporučila ten třešňovo-jahodový Superfruit od Bercoffu, protože má nejvýraznější chuť (to, že mne zklamal pokud jde o přebaly, protože ty jsou tedy nuda, je už jiný příběh).






44 komentářů:

  1. Klidně bych ochutnala všechny, jen nemám ráda když je hodně znát ibišek.
    Pěknou neděli,Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mě asi nejmíň zaujal ten Ahmad, i když zrovna ten moc kyselý nebyl.
      Hezkou neděli i tobě.

      Vymazat
  2. Souhlasím, že to mango s tím kořením moc nešlo dohromady, příště bych si ho nekoupila.
    Příjemnou neděli u horkého hrnečku s dobým čajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já tenhle čaj "posunula" mámě - já ovocné moc nemusím a manžel zas nerad kořeněné, takže mi bylo jasné, že ten u něj neprojde.
      Hezký zbytek neděle

      Vymazat
  3. Ahmad čaje mám moc ráda, ale tenhle mi tedy taky nevoněl :o)
    Stáňo, děkuji za tvou přehlídku a těším se na další.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ještě se tu u mne nějaké čaje najdou :), tak za čaj bude další okénko. Možná příště speciál jedné značky.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  4. Nejradši mám bylinkové, ale podle obalu mě zaujal Basilur Caramel dream. Ten bych možná ochutnala.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já zas bylinkové moc nemusím, takže ty kupuji fakt jen velmi zřídka.
      Hezký večer

      Vymazat
  5. Nejvíc mě zaujal Basilur. Mám ráda spíš kořeněné čaje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak kořeněné čaje byly v minulém okénku :). Já naopak kořeněné nemám moc v oblibě, ale občas nějaký koupím kvůli přebalům.

      Vymazat
  6. Ten karamelový Basilur vypadá luxusně! Já v současné době piji od Basilur příchuť banán a mango, do tohoto čaje jsem se zamilovala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basilur má dobré čaje, já od nich preferuji klasické černé a zelené bez příchuti. Tehle jsem si koupila kvůli obalu do sbírky, který je fakt povedený.

      Vymazat
  7. Basilur Caramel dream ten mě zaujal,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlo, vypadá to, že Basilur má tady nejvíc příznivců :)

      Vymazat
  8. Stáni, zaujal mě čaj Basilur s přírodní karamelou příchutí. 👍 Poohlédnu se po něm a moc děkuji za zajímavý výběr.
    Měj hezké dny 💓👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, Basilur dováží spol. Mix-tee a na jejich stránkách se dají najít prodejny s jejich sortimentem - tak to můžeš vzít jako vodítko.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Tahle cajova okenka me bavi, zeleny je i muj favorit:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já čistý zelený mám velmi v oblibě. Chutná mi i studený, takže si ho teď na HO většinou uvařím ráno velkou konvici ze dvou sáčků a piju jí až do oběda :).

      Vymazat
  10. Já bych chtěla ochutnat ten poslední, zaujal mě velice. Akorát aktuálně máme čajů požehnaně.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi neviděla mojí čajovou skříňku :). Myslím, že nějakých 30 až 50 druhů by se našlo. Některých jen pár kousků, ale aktuálně tu mám rozpité třeba i dvě stovkové krabice :)

      Vymazat
  11. Mám ráda tyhle články u tebe. Čaje miluji. Hlavně zelené a černé. Ale když tak nad tím přemýšlím, mám jen pár čajů, které si kupuji stále dokola a nové vůbec nezkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, kdybych nesbírala čajové přebaly, tak bych to možná měla podobně. Tahle si pořád kupuju něco do sbírky...

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    na čajový článek jsem se moc těšila. Nejvíce mě zaujaly dva ovocné čaje - třešeň s jahodou a třešeň s banánem. Jinak čaje od Basiluru mají krásné přebaly. Mám doma schované i nějaké plechovky od těchto čajů, jsou fakt krásné:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, taky doma dvě plechovky od Basilurů mám (jedna vypadá jako kniha). A obaly mají fakt parádné. Z těch dvou čajů, co tě zaujaly, rozhodně doporučuji ten Bercoff. Poslala bych ti na ochutnání, ale zrovna ten tu nemám ani jeden.
      Hezký den

      Vymazat
  13. Stáni, díky za osvětu, já piju jen černý sypaný čaj, takže čaje sleduji jen u tebe. A ovocné kupuju pro návštěvy a děti. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak pro děti doporučuju ten třešňovo jahodový Bercoff, ten má výraznou chuť.
      Hezký den

      Vymazat
  14. Basilur a Clipper jsou moji oblíbenci, takže volba by byla jasná - černý ráno a zelený odpoledne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, přiznávám, že jsem ten Basilur koupila jen kvůli přebalům :). Já na karamel moc nejsem. Ale nakonec příjemně překvapil - myslela jsem, že mi nebude chutnat,ale docela to jde. Většinou je taky snídaňový, zelený si naopak vařím do velké konvice k práci, aby nemusela odbíhat do kuchyně.

      Vymazat
  15. Já jsem také čajový maniak, ale hlavně do sypaných čajů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, sypané čaje bývají kvalitnější, ale co bych neudělala pro sbírku :)

      Vymazat
  16. Stáňo, ty jsi hotový fajnšmekr :-) Neznám ani jeden čaj.
    Díky za postřehy. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, čajový fajnšmekr čaje s pytlíku moc nepije. Já jsem díky snaze získat přebaly do sbírky spíš takový experimentátor.
      Hezký den

      Vymazat
  17. Nemám ráda ovoněné a ovocné čaje. Takže u mě vede ten zelený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tenhle zelený byl dobrý. Já to mám s čajovými chutěmi podobně - nejraději klasický černý nebo zelený, bez příchutí. V poslední době jsem si oblíbila i bílý...

      Vymazat
  18. Zajímavé kombinace chutí, nejspíš bych po žádném z nich v obchodě sama nesáhla :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, já sahám po takových, které mají nové přebaly. Část z nich pak i dávám dál (co nakoupím, bychom ani nestačili vypít), ale ze zvědavosti vždycky aspoň ochutnám. Ovocné pak pije manžel a maminka a bylinkové rozdávám v práci kolegyním ...

      Vymazat
  19. Ahoj Stáňo. Tak to jsi se přesně trefila do mých chutí:-). Já teď dodělávám vánoční kolekci od Basiluru a můj oblíbený zelený čaj s jasmínem:-) Měj se krásně. Po delším čase se vracím na svůj blog, tak budu moc ráda za návštěvu:-).
    Měj se krásně! ByGabra-http://bygabra.blogspot.com/2021/01/konecne-doma.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabro, Basilur má fajn čaje, ale zrovna tu vánoční kolekci jsem neměla. A jasmínový čaj mám taky docela ráda.
      P.S. Už jsem si tě hodila zpátky do sledovaných :)

      Vymazat
  20. Ahoj Stáňo, ty jo, jsem překvapená, že opravdu existuje čaj s banánem..., ale mne zaujal zelený a pak černý s karamelem, ten musím sehnat, ideální pro toto zimní období. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, čaje Basilur mívají prodejny Svět oříšků nebo Horoskop (a podobné obchůdky s dárky), tak zkus pátrat tam. Já ho měla z e-shopu Mix-tee, ale koupit jednu krabičku se kvůli poštovnému moc nevyplatí...

      Vymazat
  21. Já teď zkouším čaje od Oxalis a od Apotheke a musím říct, že mi všechny chutnají. Nejvíce ale ty laděné do vánočních chutí :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Apotheke nemá špatné čaje. Od Oxalisu moc nekupuju - na sypané u nás v záplavě sáčků bohužel nezbývá prostor ;-). Vánoční chuti byly v minulém okénku (i ty od Apotheke)

      Vymazat
  22. Zaujal mě Caramel Dream, černé čaje s příchutěmi mám ráda, byť je nepiju příliš často. Sestra na Basilur nedá dopustit, já tu značku příliš neznám, ale čaj možná vyzkouším, děkuji za tip. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basilur má velký výběr čajů a jsou většinou fakt dobré.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)