pátek 20. listopadu 2020

Sarah Pinborough - Ať zemře

 Knížku Ať zemře od Sarah Pinborough jsem spolu s ještě jednou další vyhrála v soutěži u Hanky na jejím blogu. Výhra mi samozřejmě udělala  a těšila jsem se právě zejména na tuto knihu. Od její autorky jsem zatím ještě nic nečetla, kniha  byla označena jako thiller, což je žánr, který mám ráda  a navíc měla i  dobré recenzce...
 

 Marcie i Keisha jsou druhé manželky. Marcie svého muže Jasona "rozvedla", Keishu si William přivezl jako "suvenýr" z Londýna, kde se snažil zapomenou na smrt své první ženy. Jejich postavení v jižanském Savanah není jednoduché - pohybují se  v prostředí, kde pod povrchem ještě dřímají rasové předsudky, v prostředí, kde původ i peníze znamenají pro společenské postavení mnoho (nebo spíš možná všechno). Obě ženy navíc mají tajemství ve své minulosti, Marcie už je skoro zapomněla, ale pořád tu jsou. Keishu démoni z jejího předchozího života pronásledují i teď. Mezi ženami se rozvíjí vztahy, které  jsou ze strany Marcie ovlivněné žárlivostí, ze strany Keishy především její osamělostí v naprosto cizím prostředí. A pak se někdo pokusí Keishina manžela Williama zabít...
 

Musím říci, že v první části jsem přemýšlela, proč je kniha označená jako thiller, protože popis vztahů v savanžské smetánce i vztahů  mezi Marcií a Keishou mi tak rozhodně nepřipadal, byť se tam objevují i náznaky prvnů voodoo (bez kterých bych se klidně obešla). Navíc tato první část neměla ani moc velký spád. Obrat nastává pokusem o vraždu Williama - tam pak autorka rozehrává se čtenářem hru, při které vůbec není jasné jak se věci mají. . Autorka odkrývá další tajemství, odhaluje pravé tváře některých postav (musím říci, že sympatická mi nakonec nebyla žádná) a nabízí hned několik pravděpodobných pachatelů. První polovina knihy mi přišla taková dost průměrná (možná i proto, ž díky recenzím jsem měla velká očekávání), jediné, co mne překvapilo, byl vývoj vztahů mezi Keishou a Marcií - čekala jsem něco jiného. Druhá půlka se mi líbíla víc i se mi lépe četla  a díky zvratům při odhalování mne až do konce udržela v napětí, jak to celé vlastně bylo.


Anotace
Být ta druhá může být vražedné. Říká se „jednou záletník, vždycky záletník“. Marcie Maddoxová tvrdě pracovala, aby se dostala tam, kde je teď. Po aféře, která proběhla před několika lety, vede úplně jiný život, ale její nový svět – svět venkovských klubů, jacht a okázalých domů v Savannah v Georgii – není jednoduché udržovat bez ohledu na to, jak moc se snaží. Stejně tak jako není snadné udržet si manžela Jasona, který jí k tomu všemu otevřel dveře. Když se Jasonův šéf vrátí z návštěvy Londýna s novou manželkou, mladá paní Radfordová není vyloženě suvenýr, který si ostatní představovali. Keisha je sexy, neskutečně nádherná a černoška… a rychle převezme Marciino místo krásné druhé manželky. A ve chvíli, kdy Marcie zahlédne nezaměnitelné jiskření mezi Keishou a Jasonem, je načase začít jednat. Pomsta se prý nejlépe podává zastudena, ale během rozpáleného léta se v Savannah krev vaří tak, že by snadno mohla někoho smrtelně spálit.
Vydalo nakl. Metafora v r. 2020, překlad Hana Sichingerová 


18 komentářů:

  1. No když se rozuzlení dočkáme skutečně až na konci, tak to není špatné čtení!
    Stáňo, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ta druhá půlka byla fakt napínavá a samý zvrat.
      hezkou neděli i tobě

      Vymazat
  2. Zní to zajímavě, zas něco jiného z nám vzdáleného prostředí.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, nebylo to špatné čtení, ale myslím, že to to spíš pro holky.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Tak nakonec dobrý)))
    Už se taky těším na čtení. Momentálně jsem zase vytáhla šicí stroj. O práci mám postaráno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, zase šiješ na myšky :)? Jinak knížka se četla docela dobře, hlavně pak v druhé půlce, kdy byla fakt napínavá.

      Vymazat
  4. Takže super čtení, tak to je fajn :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáni,
    taky jsem vůbec nečekala vztah mezi oběma hlavními hrdinkami. Druhá půlka knihy byla celkově plná zvratů:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ještě jednou díky za knihu. Druhá půlka byla lepší než první a se četla fakt dobře.

      Vymazat
  6. Stáni, já mám ráda, když je překvapení až na konci. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tady byl konec samý zvrat, takže to by se ti asi líbilo :)
      Měj se hezky

      Vymazat
  7. Stáni, mám také ráda thrillery, tedy co se četby týče. 😀👍

    Dnes jsem dočetla Stará tajemství od Patricie Gibneyové a nemohla se od toho odtrhnout. Mohu doporučit. Je to autorčina třetí kniha a řekla bych, že nejlepší.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, díky za tip. Až mi otevřou knihovnu, tak se po ní podívám (pokud to do té doby nezapomenu)-
      Hezký den

      Vymazat
  8. Sama teď čtu thriller - Hračkář, ale mám za sebou asi jen 25 stran, takže ještě nedokážu soudit. Ale Šelma se mi moc líbila. Ať zemře nezní vůbec špatně, jen přes pomalý začátek bych knížku četla si půl roku :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šelmu jsem četla a docela se mi líbila. Hračkáře ještě ne...
      Pomalý rozjezd měl tu výhodu, že jsem nečetla do jedne v noci, ale po jedné kapitole jsem knihu spořádaně odložila a vzala si do ruky až zas další den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)