sobota 28. listopadu 2020

Ostrov - klášterní areál

 V dnešním článku se ještě vrátím k naší říjnové dovolené. Jak už jsem psala, počasí nám tak úplně nepřálo, takže přišla na řadu náhradní řešení. Jedním z nich byl výlet do Ostrova. Město a park  už jsem vám ukázala v samostatném článku, teď přichází na řadu Posvátný okrsek, jak se také areál bývalého piaristického kláštera označuje. 
 

 Klášter nechala vybudovat ve druhé polovině 17. století Anna Magdalena, vévodkyně Sasko-Engernská a Vestfálská a postupně se rozrůstal o další stavby v barokním slohu. Po zrušení kláštera v polovině 19. století objekt sloužil jako vojenský lazaret, později zde byla dívčí internátní škola a nakonec ho ve  druhé polovině 20. století  využívala armáda, za jejíhož působení dost utrpěl. V letech 2002 až 2007 byl celý areál  rekostruován a jeho větší část je možné si prohlédnout.
 
 
Nejstarší částí areálu je pohřební kaple sv. Anny, která patří mezi nejstarší raně barokní stavby v Čechách. V současné době je zde umístěna výstavní expozice věnovaná majitelů ostrovského panství. přístupná je i hrobka umístěná pod kaplí.
 



Klášterní kostel Zvěstování panny Marie byl vystavěn současně s areálem kláštera. V současné době je zde expozice církevního umění západního Krušnohoří a výstava věnovaná zaniklým kostetům Karlovarska.
 

 
 

Kaple sv. Floriána  je připomenutím velkého požáru Ostrova v r. 1691 - proto je také zasvěcna sv. Floriánovi, který je považován za ochránce před ohněm. V současné době je zde expozice věnovaná obětem násilí na Ostrovsku, která zahrnuje reliéfy Křížové cesty od ak. sochaře A. Šelzingera, který byl vězněn v padesátých letech minulého století ve vykmanovském táboře nucených prací  nedaleko Ostrova.
 
 
 
 
 
Nejmladší kaplí v kláštením areálu je pak Kaple Panny Marie Einsiedelnské, kterou nechala postavit Františka Sibylla Augusta, markraběnka bádenská, jako poděkování za uzdravení svého syna podle kaple ve švýcarském Einsiedelnu. Je v ní umístěna i kopie einsiedelnské černé Madony.



A na závěr ještě obvyklé praktické poznámky.... Klášterní areál je kousek od historického centra města a od parku, takže se tam dá klidně dojít pěšky. Ale není ani problém u areálu zaparkovat - jedno parkoviště je vedle, druhé přimo uvnitř.  V areálu je i park a centru ekologické výchovy s minizoo (to jsme vynechali, protože déšť procházce zrovna nepřál). Vstupné  50 Kč zarhnuje prohlídku kostela a všech tří kaplí bez průvodce (s průvodcem je to dražší). Areál má i vlastní turistickou známku.

14 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za tu prohlídku. Kláštery nás v poslední době velmi přitahují, mám ráda ten klid, který v nich vládne.
    Měj hezkou adventní neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tady to bylo poklidnější ještě díky tomu, že už bylo po sezóně a že pršelo, takže jsme v celém areálu skoro nikoho nepotkali. Byli jsme (kolem jedenácté první návštěvníci)
      Hezký Advent i tobě

      Vymazat
  2. Stáňo, díky za tip na výlet.
    Měj krásné adventní dny. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, Ostrov rozhodně za návštěvu stojí.
      Užívej si adventní dny

      Vymazat
  3. Krásná stavba, mám ty sakrální ráda.
    Děkuju za virtuální výlet a přeju pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, rádo se stalo, však já s tebou cestuji taky ráda.
      Hezký Advent

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Světlo, i přes malou přízeň počasí se nám to vydařilo.
      Hezký Advent

      Vymazat
  5. Moc krásné místo, opravdu lákavé! Vyšlo vám i pěkně počasí!☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, hezké to tam bylo. Ani mrholení nakonec nevadilo :), jen ten park už jsme vynechali.
      Hezké adventní dny

      Vymazat
  6. Ta nejmladší kaple se mi moc líbí. Pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ta kaple je zajímavá - hlavně svou neobvyklou barvou. Mne zaujala kaple sv. Floriána - libily se mi malby v kupoli.

      Vymazat
  7. Hezký tip na výlet, zejména poslední kaple Panny Marie Einsiedelnské. Moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, Ostrov určitě stojí za návštěvu - nás fakt příjemně překvapil.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)