Svatého Martina bylo tedy už ve středu, ale my jsme statomartinskou husu odložili až na sobotu, kdy je přece jen o něco víc času. A protože jsem po poměrně náročném pracovním týdnu měla chuť dělat něco rukama, tak jsem si řekla, že když už svatomartinská husa, tak i svatomartinské rohlíčky. Nikdy jsem je nepekla, takže jsem se nechala inspirovat - a to od Hanky z blogu Šťastné dny. Podle jejího receptu už peču tvarohovou štolu, tak jsem byla přesvědčená, že její recept nezklame. A nezklamal... (i když jsem ho trochu upravovala, protože jsme doma neměli klasické droždí a mák a pekla jen z poloviční dávky).
Suroviny
300 g hl. mouky
1/2 sáčku sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)
1 lžíce cukru
špetka soli
125 ml mléka
100 ml oleje
1/2 prášku do pečiva
1 vejce (+ 1 vejce na potření)
povidla na náplň
Do hrnečku jsem dala vlažné mléko, přidala jsem půl lžíce cukru a droždí a nechala vzejít kvásek. Mezitím jsem smíchala mouku, sůl, prášek do pečiva, zbytek cukru. Přidala jsem vejce, olej a vzešlý kvásek a a v hnětači jsem vypracovala vláčné těsto. Těsto se nenecháváme kynout - pracuje se s ním dál. Rozdělila jsem ho na 4 díly, z každého dílu jsem vyválela kruh (no krun to úplně nebyl, díky tomu jsem taky neměla rohlíčky úplně stejnoměrné), který jsem rozdělila na 6 dílů. Na širší stranu jsem dala náplň a smotala jsem rohlíček (při motání jsem ho současně rovnou i trochu ohýbala). Rohlíčky jsem narovnala na plech, potřela rozšlehaným vajíčkem a pekla v troubě vyhřáté na 180° asi 15 - 17 minut.
Hance moc děkuji za recept - je rychlý, s těstem se dobře pracuje a rohlíčky byly moc dobré (pekla jsem včera a dneska večer už tu bylo posledních pár kousků).
Stáni, tedy ty rohlíčky vypadají skvostně a lákavě. Hned bych si dala. Měj pěknou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, a byly fakt dobré.
VymazatHezkou neděli.
Stáňo, vypadají skvěle. Taky jsem pekla, podle jiného receptu, taky celkem rychle zmizely :o)
OdpovědětVymazatMěj hezkou neděli, Helena
Heleno, mě právě zaujal ten Hančin recept, že vypadal jednoduchý (a byl) a dala jsem doma dohromady ingredience (byť trochu improvizovaně).
VymazatHezkou neděli i tobě
Tleskám, fandím, ale moje guma kolem pasu je alarmující.
OdpovědětVymazatPrvní sladké, které si dám, bude vánoční.
Chybí mi zoufale pohyb.
Všude se na blozích peče a peče a kurňa, jak to všichni dělají, že jsou štíhlí ?? :-)
Simi, jsem na tom podobně, ale prostě jsem měla chuť něco upéct. Snědla jsem jen 4, ale ono je to jedno k druhému a v kombinaci s tím nepohybem se to nastřádá. Taky bych měla nasadit nějaká omezení.
VymazatTen receptík jsem u Hanky na jejím blogu viděla a vytiskla si ho. Já dělám kynuté, takže příští rok budou nekynuté :-). Povedly se Ti, jsou fotogenické a jak píšeš velice chutné.
OdpovědětVymazatPěknou neděli, Stáni!
Hanka
Hanko, racept je fajn, vyšel úplně parádně a s těstem se pracuje hodně dobře, vůbec se nelepilo ani netrhalo.
VymazatHezkou neděli i tobě.
Stáňo, krásně se ti povedly. To, že rychle mizí, je nejlepší znamení.
OdpovědětVymazatPřeju pohodovou neděli.
Ilono, ráno tu byly poslední dva, které mi manžel nechal, abych si je taky užila (fakt je, že ze 24 jsem měla 4)
VymazatMěj se pěkně
My máme doma Martina.
OdpovědětVymazatHusičku a rohlíčky neeee)))
Recept vypadá zajímavě.
Evi, recept určitě doporučuju k vyzkoušení - je jednoduchý a výsledek je moc dobrý.
VymazatStaňo, já letos rohlíčky nestihla. Hned bych ty tvé ochutnala, vypadají božsky :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, já je letos zkoušela poprvé (a asi to nebylo naposled). Hančin recept se osvědčil.
VymazatMěj se krásně
Stano, vypadaji opravdu dokonale, nikdy jsme je nedelala, ale mohl abych teda:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, pro mne to byla premiéra - pekla jsem je poprvé. A není to složité. Dobré by mohly být i s mákem nebo s ořechovou nádivkou, ale u nás asi kvůli manželovi zůstaneme u povidel.
VymazatJen se do nich zakousnout, vypadají výborně. Já teda o svatomartinských rohlíčkách nikdy neslyšela, doma jsme je nikdy nepekli :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, já se inspirovala na net - viděla jsem je na několika blozích, tak jsem se rozhodla je vyzkoušet. Doma jsme je taky nikdy nedělali.
VymazatStáni, tak to jsem moc ráda, že jsem té inspirovala. Koukám, že chutnalo, jako u nás. Hezké dny i k vám.
OdpovědětVymazatThese look so delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpovědětVymazatNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/11/peter-thomas-roth-rose-stem-cell-bio.html
It is easy baking.
VymazatVypadají opravdu nádherně! Hned bych si dala. :)
OdpovědětVymazatListy snů I Listy pohybu
Andělo, byly dobré - dneska ráno jsem dojedla poslední dva :)
VymazatTo je ale dobrota. Hned bych si dala.
OdpovědětVymazatDobré byly - dávala jsem do nich domácí povidla...
VymazatMňam, nádhera jen pohledět. U nás byla husa. Měj prima týden. J.
OdpovědětVymazatHusa byla taky, jen bez fotodokumentace. Ještě máme kousek v lednici, dojíme zítra (museli jsme si dát pauzu :D)
VymazatTy vypadají báječně! Hned bych si dala.
OdpovědětVymazatU nás měly taky úspěch - hlavně manžel si je pochvaloval.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatrohlíčky vypadají luxusně a dost vážně uvažuji nad tím, že je zítra upeču:-) Všechno bych na ně měla mít doma a fakt mám na ně chuť:-)
Hani, jsou jednoduché, takže určitě doporučuji vyzkoušet.
VymazatStáni, rohlíčky vypadají báječně a já věřím, že báječně také chutnaly. 👍👍
OdpovědětVymazatJá je nepekla, i když je sv. Martin patronem naší čtvrti. Dokonce ani ta husa nebyla.
Muž měl v pátek narozeniny, já upekla jeden dort, vnučka Ema druhý. Ještě stále dojídáme zbytky z oslavy.
Recept vypadá opravdu jednoduše, už jsem si ho opsala a příležitostně je vyzkouším.
Měj hezké dny
Aleno, já pekla po delší době, takže manžel byl fakt nadšený. Za recept je třeba poděkovat Hance z blogu Šťastné dny - je fakt bezva.
VymazatTy vypadají luxusně. :) tak třeba za rok se do nich pustím také.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Určitě je zkus - recept je jednoduchý a s těstem se pracuje hodně dobře.
VymazatOu, tohle vypadá skvěle, asi si je také vyzkouším :)
OdpovědětVymazatU nás měly úspěch...
Vymazat