sobota 7. listopadu 2020

Jeffery Deaver - Dvanáctá karta

 Tahle knížka je dovolenkový restík (ostatně mám ve foťáku ještě taky nějaké fotky z výletu, takže to není restík jediný). Od J. Deavera  jsem zatím přečetla tři knížky a  všechny mne zaujaly. No a protože jsem milovník detektivek a thrillerů, tak jsem si na dovolenou, kde knížka samozřejmě nesmí chybět, půjčila v knihovně čtvrtý titul.

Tato detektivka je z řady s Lincolnem Rhymem, krimalistou s rozsáhlým přehledem, který zůstal po nehodě při vyšetřování ochrnutý od nohou až ke krku. V tomto díle stále spolupracuje s Amélií Sachsovou, se kterou se seznámil při vyšetřování případu Sběratel kostí a která je jeho nohama i očima při získávání důkazů a poznatků na místě činu. Právě jeho policie požádá o pomoc při pátrání po tom, kdo se pokusil zabít středoškolačku Genevu. Ze začátku se jim do toho, aby se zapojili do vyšetřování pokus o vraždu středoškolačky, moc nechce. Ale postupně zjišťují, že nepůjde o jen tak obyčejný případ a že vrah je rafinovanější a profesionálnější, než si původně mysleli. Začíná být jasné, že především musí vypátrat, proč vlastně někdo Geneve usiluje o život. To není úplně jednoduchý úkol, protože pachatel se snaží pravý důvod usilovně zamaskovat. Současně s tímto pátrání se vracíme i do sto let staré minulosti k příběhu bývalého otroka Charlese Singeltona, který je Geneviným předkem. A celý případ vlastně začal ve chvíli, kdy v knihovně pátrala v dobových novinách po jeho osudu.

Musím říci, že tento příběh mne ze všech čtyř Deaverových knih, které jsem zatímpřečetla, zaujal asi nejmíň. Přišel mi trochu zdlouhavý,  možná i díky příběhu Charlese Singeltona a popisů New Yorku 19. století, možná knížka mohla být o pár desítek stran kratší... Ale rozhodně to nebylo tak hrozné, že by mne by mne to odradilo od dalších knížek tohoto autora. Co se mi ovšem nelíbilo vůbec, je obálka knihy - kdybych si nevybírala podle jména autora, ale podle obalu, rozhodně bych po ní nesáhla.

 

Anotace
Středoškolačka Geneva Settleová se stala terčem nelítostného profesionálního zabijáka, který ji má z neznámých důvodů zavraždit. První pokus byl neúspěšný, ale vrah dal jasně najevo, že svůj úkol hodlá splnit: na místě činu zanechal dvanáctou tarotovou kartu, Viselce.
Vyšetřování se ujímá věhlasný kriminalista Lincoln Rhyme
s Amélií Sachsovou a usilovně se snaží zjistit, kdo je oním profesionálním zabijákem a kdy hodlá udeřit znovu. Shromážděné indicie dovedou Rhyma k přesvědčení, že klíč k rozluštění záhady skrývá více než sto let starý případ bývalého otroka Charlese Singletona, který v 19. století sehrál významnou roli v hnutí za občanská práva, ale poté byl zatčen za krádež a zostuzen. Jeho pohnutý osud zpracovává Geneva ve své školní práci, mimo jiné i proto, že byl jejím předkem - a podle Rhyma nad ní právě z tohoto důvodu kdosi vyřkl rozsudek smrti.
Rhyme se Sachsovou mají pouhé dva dny na to, aby nalezli odpověď na celou řadu otázek, chtějí-li Genevě zachránit život. Jakého zločinu se Charles kdysi opravdu dopustil? Jaké tajemství svým potomkům zanechal? Podařilo se Genevě odhalit něco tak významného, že kvůli tomu má zemřít?

Vydalo nakl. Domino v r. 2009, překlad J. Kobělka 

20 komentářů:

  1. Stání, teď nějak nestíhám číst. Momentálně se vzdělávám pracovně)))a občas přelousknu nějaký časopis. Ale i tak díky za recenzi. Hezky víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já teď čtu taky míň, tohle je ještě článkový rest z dovolené. Ještě tu mám přečtené dvě knížky (jednu z dovolené a tu druhou jsem četla vlastně skoro 14 dní). Teď většinou ránou přelousknu DeníkN a večer už spíš koukám na film nebo čtu na blozích.
      Hezký víkend (u nás mlžný jak kolem Rákosníčkova rybníčku)

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    knihy z této série mám celkem ráda, přišla jsem k nim díky Sběrateli kostí, to byla moje první kniha od tohoto autora. Asi bych si ji klidně půjčila v knihovně, kdybych ji tam potkala. Těším se na další recenze:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se taky Sběratel kostí líbil. Ale první knížku, kterou jsem od JD četla, byla loňská novinka Hra na nikdy, díky které jsme ho doma "objevili".
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, já patřím mezi tzv. knihomoly a přečtu téměř vše. Jediný žánr, který nevyhledáváme je sci-fi. A i když jsem knihomol, tento autor naprosto unikl mé pozornosti. Možná je to tím, že jsem od roku 1992 v Knižním klubu a ten ho nevydává. Už při poslední tvé recenzi jsem zabrousila na internetu a zjistila, že několik titulů tohoto autora je možné si stáhnout.
    Takže děkuji za přiblížení další knihy, neb mě zaujala.
    Hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já sci-fi četla hodně za mlada, ale postupně mne nějak přestala bavit a už jsem z tohoto žánru dlouho nic nečetla. Jsem ráda, že jsem tě nasměrovala na autora, který se ti snad bude líbit.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuji za typ, i když jak píšeš, četla si od Deavera lepší. Já jsem nedávno poslouchala Kamenné opice. Žehlení mě u poslechu docela bavilo :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, rozhodně špatné to nebylo, jen možná trochu dlouhé. Já audioknihy vůbec nepoužívám, ostatně nejsem zvyklá si do sluchátek pouštět nic..
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáni, Sběratele kostí jsem viděla jako film a moc mě bavil. Díky za další knižní recenzi. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, film jsem neviděla, ale kniha se mi líbíla, tu jsem četla nedávno.
      Hezkou neděli (u nás je tedy fest mlžná...)

      Vymazat
  6. Stano, obalka neni ani podle meho gusta, ale obsah je urcite dulezitejsi. Obdivuji stale to mnozstvi prectenych knih. Verim a doufam, ze se k tomu take dopracuji, asi az budou deti vetsi:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já víc čtu spíš nárazově - na dovolené, když je v práci volněji. je to míň, než bych chtěla. A taky nečtu zrovna moc nějakou těžší literaturu, spíš ty detektivky a tak.

      Vymazat
  7. Tak tahle kniha, ani série mi asi nic neříká! TO jsem pěkně pozadu :D. Ale teď když jsem mrkla do pc na e-knihy, které mám, kouká tam na mě Ostrý řez. Ten se ti líbil? Že bych si ho přetáhla do čtečky.

    JAK SI UCHOVAT PSYCHICKÝ ZDRAVÍ V TÝHLE BLÁZNIVÝ DOBĚ | TIPY | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Deavera objevila nedávno. A Ostrý řez jsem ještě nečetla, takže ti neporadím

      Vymazat
  8. To vypadá zajímavě :) Ale teď čtu trochu jiný žánr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem milovnice detektivek - ony jsou to trochu takové pohádky pro dospělé.

      Vymazat
  9. No, já jsem psala seminární práci na covid a pořád mi to nabízelo nějaké linky s pomocí a podobně :D Přitom to byl čistě akademický zájem :D Teď si taky objednám detektivky, tak se už na ně moc těším.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No po psaní o covidu, budou detektivky příjemnou odychovkou :)

      Vymazat
  10. Ahoj, autora mám moc ráda, knihu jsem nedávno znovu četla, jen mám asi vydání z roku 2006, ale to už je taky stařičké...haha. Moc prima článek. Krásný večer milá Stáňo. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, mne taky autor zaujal. Chystám se půjčit si v knihovně i jeho další knížky. Až otevřou...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)