Už dávno jsem se chystala upéct obrácený jablečný koláč. Ale když jsem se k tomu konečně rozhoupala a probírala se recepty, tak jsem zjistila, že mi na každý doma chybí nějaká surovina nebo je v koláči karamel, který já zrovna nemiluju. Až mne v komentáři pod jedním článkem zaujal recept od VendyW, na který kromě jablek už byly potřeba jen pár dalších surovin. A to takových, které mám doma v podstatě pořád. Takže ten zvítězil, byť to není typický tarte tatin.
Suroviny
4 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g cukru
2 velká jablka
máslo na formu
cukr a skořice na posypání jablek
4 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g cukru
2 velká jablka
máslo na formu
cukr a skořice na posypání jablek
Vejce jsem s cukrem dala do šlehače a nechala cca 15 minut šlehat. Mezitím jsem si v koláčové formě rozpustila kousek másla a formu jím vymazala. Z jablek jsem vykájela jádřince a nakrájela je na tenké plátky. Ty jsem rozložila do formy, lehce posypala cukrem a skořicí. Mezitím se mi vejce s cukrem ušlehala do světlé pěny, do které jsem už jen z lehka vmíchala mouku a těstem jsem zalila jablka. Pekla jsem na 180° asi 35 minut. Upečený koláč jsem nechala chvíli vychladnout ve formě, pak jsem nožem opatrně uvolnila boky a koláč překlopila na tác.
Těsto je hezky vláčné, byť poměrně sladké, ale to se dobře doplňovalo s mírně navinulými jablky,Koláč byl dobrý jak samotný, tak doplněný mírně oslazenou ušlehanou smetanou. Jen asi příště do této formy zkusím udělat těsto jen ze 3 vajec, protože bylo poměrně vysoké a málem mi vyběhlo z formy.
Vendy děkuji za recept 💛.
Vendy děkuji za recept 💛.
Tento koláč jsem ještě nezkoušela, ale vypadá skvěle. Věřím, že všem chutnal. :-)
OdpovědětVymazatMartino, chutnal - pryč byl hodně rychle :).
VymazatStáňo, obrácené koláče mám ráda a jablka ze zahrady ještě jsou. Děkuji za typ!
OdpovědětVymazatMěj příjemný den, Helena
Heleno, dík patří halvně Vendy za inspiraci.
VymazatHezký víkend
Stáni, já jsem obrácený koláč nikdy nepekla. Ten tvůj vypadá lákavě. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, byl moc dobrý. Měj se pěkně
VymazatObrácený koláč jsem ještě nepekla. O víkendu zkusím.
OdpovědětVymazatMěj se fajn!
Hanka
Hani, tak ať se povede.
VymazatPěkný víkend
Jsem ráda, že ti chutnal. Já ho peču poměrně dlouho a dost často. Jednou jsem použila samotné těsto na koláč s krémem, ovocem a "igelitem" jak říkával dcery přítel želatině na dortech. A musím říct že i na korpus je těsto výtečné. Hlavně je rychlé a vláčné, nic vysušeného. Jinak ještě s jablky u nás frčí koláč sypaný. Ale tam to chce jablka hodně šťavnatá. A jedno celé máslo na prolití vrchní vrstvy. Občas přidám mák, nebo kokos.
OdpovědětVymazatVendy, my jsme právě vyhodnotili, že těsto by bylo fajn i na dort. Ještě jednou díky za inspiraci.
VymazatNemáš zač. Já se ráda podělím o dobré a rychle věci na pečení. Už jsem i z blogů využila několik receptů a tak když mám lety prověřené já, tak je ráda pošlu díky blogu zas dál. Tenhle koláč miloval jeden obchoďák který k nám jezdil. On tedy byl na sladké stejně jako já, a tak když měl přijet, vždycky jsem něco upekla. Dali jsme si kávu v altánku nebo na terase, k tomu něco na zub, pokecali a on vždycky říkal jak se mu nechce už jet dál jak jsem mu rozložila pracovní disciplínu ;-)... takže vlastně by se ten koláč mohl slavnostně přejmenovat na Hynkův koláč! Stejně jako ty, mám ráda těsta najednou smíchaná a nalitá na pekáč. Nemusím se s těstem zrovna nějak plácat ;-)
VymazatVyzerá neskutočne chutne, naozaj sa vydaril :)
OdpovědětVymazatWhat A Fancy World
Děkuji, byl fakt dobrý.
VymazatStáni, ještě jsem obrácený koláč nezkoušela. Každopádně vypadá parádně. 👍👍
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Aleno, u mne byl tenhle taky první...
VymazatMěj se hezky
Stáni, povedl se Ti a vypadá hodně lákavě. Zatím jsem obrácený koláč nepekla. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn dny. D.
Dášo, děkuji. Měl u nás docela úspěch.
Vymazathezký den
Obrácený koláč peču jen občas, většinou máme rychlovku s drobenkou.
OdpovědětVymazatKrásný večer.
Ilono, já měla tentokrát chuť vyzkoušet něco nového, tak jsem si vzpomněla na recept, co jsem četla v díkusi na jednom blogu. Jinak nejčastěji peču recepty "všechno smícháme a nalejeme na plech" :)
VymazatHezký večer
Vypadá moc dobře. Už jsme po něm kdysi pokukovala.
OdpovědětVymazatEvi, za vyzkoušení určitě stojí
VymazatMěj se fajn
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazatkoláč vypadá opravdu lákavě, jablečné moučníky mám moc ráda. Obrácené koláče jsem si oblíbila hlavně v létě, kdy jsem je pekla pořád:-) Mě jsi inspirovala a pekla jsem v úterý tvarohovou štolu, recept vyjde na blogu zítra:-) Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hanko, tvarohová štola je bezva - taky recept, co jsem obšlehla na jednom blogu. Už před lety a štola u nás zdomácněla. Na blog kouknu - včera jsem měla pracovně perný den a už jsem blogy nestíhala.
VymazatHezký víkend
Kdysi jsem ho již pekla, ale nevím proč ho nemám zařazený v sekci oblíbené :-)) a nezopakovala, protože jablíčkové koláče máme moc rádi. Osvěžím si tedy a zkusím upéct tento, který jsi nyní vyzkoušela.
OdpovědětVymazatMěj se hezky.
Ála
Álo, tenhle recept za vyzkoušení určitě stojí.
VymazatHezký víkend
Stáňo, já takhle podobně dělám jablečnou roládu. Peče se už rovnou těsto s jablky, takže je to rychlovka a chutná skvěle.
OdpovědětVymazatTvůj koláč vypadá božsky, hned bych si dala koousek :)
Měj prima dny, Petra
Petro, roládu podle tebe jsem už taky dělala, dokonce ji mám tady na blogu (abych ji nemusela hledat).
VymazatPěkný víkend
Sakra mňam, to musí být dobrota! Já právě dopekla banana bread, ale tenhle jablečný koláč určitě vyzkouším příště! :))
OdpovědětVymazatBabánový chlebíček mám taky ráda :). A tenhle koláč za vyzkoušení stojí - je jednoduchý, stačí pár surovin...
VymazatNo mňam, ten rozhodně musím zkusit!
OdpovědětVymazatMichaela Blog || Instagram
Zkus - není složitý a je dost jedlý :)
VymazatNo páni, mňam! Vypadá naprosto luxusně! Miluju obrácené koláče :) A kór jablečné.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Doporučuji vyzkoušet, i když tedy cukru v něm málo není ;-)
Vymazat