středa 25. listopadu 2020

Obrácený piškot s jalbky

Už dávno jsem se chystala upéct obrácený  jablečný koláč. Ale když jsem se k tomu konečně rozhoupala a probírala se recepty, tak jsem zjistila, že mi na každý doma chybí nějaká surovina nebo je v koláči karamel, který já zrovna nemiluju. Až mne v komentáři pod jedním článkem zaujal recept od VendyW, na který kromě jablek už byly potřeba jen pár dalších surovin. A to takových, které mám doma v podstatě pořád. Takže ten zvítězil, byť to není typický tarte tatin.
 

Suroviny
4 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g cukru
2 velká jablka
máslo na formu
cukr a skořice na posypání  jablek
 


Vejce jsem s cukrem dala do šlehače a nechala cca 15 minut šlehat. Mezitím jsem si v koláčové formě rozpustila kousek másla a formu jím vymazala. Z jablek jsem vykájela jádřince a nakrájela je na tenké plátky. Ty jsem rozložila do formy, lehce posypala cukrem a skořicí.  Mezitím se mi vejce s cukrem ušlehala do světlé pěny, do které jsem už jen z lehka vmíchala mouku a těstem jsem zalila jablka. Pekla jsem na 180° asi 35 minut. Upečený koláč jsem nechala chvíli vychladnout ve formě, pak jsem nožem opatrně uvolnila boky a koláč překlopila na tác.
 
 

 Těsto je hezky vláčné, byť poměrně sladké, ale to se dobře doplňovalo s mírně navinulými jablky,Koláč byl dobrý jak samotný, tak doplněný mírně oslazenou ušlehanou smetanou. Jen asi příště do této formy zkusím udělat  těsto jen ze 3 vajec, protože bylo poměrně vysoké a málem mi vyběhlo z formy. 
Vendy děkuji za recept 💛. 

33 komentářů:

  1. Tento koláč jsem ještě nezkoušela, ale vypadá skvěle. Věřím, že všem chutnal. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, obrácené koláče mám ráda a jablka ze zahrady ještě jsou. Děkuji za typ!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, dík patří halvně Vendy za inspiraci.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáni, já jsem obrácený koláč nikdy nepekla. Ten tvůj vypadá lákavě. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  4. Obrácený koláč jsem ještě nepekla. O víkendu zkusím.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že ti chutnal. Já ho peču poměrně dlouho a dost často. Jednou jsem použila samotné těsto na koláč s krémem, ovocem a "igelitem" jak říkával dcery přítel želatině na dortech. A musím říct že i na korpus je těsto výtečné. Hlavně je rychlé a vláčné, nic vysušeného. Jinak ještě s jablky u nás frčí koláč sypaný. Ale tam to chce jablka hodně šťavnatá. A jedno celé máslo na prolití vrchní vrstvy. Občas přidám mák, nebo kokos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, my jsme právě vyhodnotili, že těsto by bylo fajn i na dort. Ještě jednou díky za inspiraci.

      Vymazat
    2. Nemáš zač. Já se ráda podělím o dobré a rychle věci na pečení. Už jsem i z blogů využila několik receptů a tak když mám lety prověřené já, tak je ráda pošlu díky blogu zas dál. Tenhle koláč miloval jeden obchoďák který k nám jezdil. On tedy byl na sladké stejně jako já, a tak když měl přijet, vždycky jsem něco upekla. Dali jsme si kávu v altánku nebo na terase, k tomu něco na zub, pokecali a on vždycky říkal jak se mu nechce už jet dál jak jsem mu rozložila pracovní disciplínu ;-)... takže vlastně by se ten koláč mohl slavnostně přejmenovat na Hynkův koláč! Stejně jako ty, mám ráda těsta najednou smíchaná a nalitá na pekáč. Nemusím se s těstem zrovna nějak plácat ;-)

      Vymazat
  6. Stáni, ještě jsem obrácený koláč nezkoušela. Každopádně vypadá parádně. 👍👍
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, povedl se Ti a vypadá hodně lákavě. Zatím jsem obrácený koláč nepekla. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji. Měl u nás docela úspěch.
      hezký den

      Vymazat
  8. Obrácený koláč peču jen občas, většinou máme rychlovku s drobenkou.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já měla tentokrát chuť vyzkoušet něco nového, tak jsem si vzpomněla na recept, co jsem četla v díkusi na jednom blogu. Jinak nejčastěji peču recepty "všechno smícháme a nalejeme na plech" :)
      Hezký večer

      Vymazat
  9. Vypadá moc dobře. Už jsme po něm kdysi pokukovala.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni,
    koláč vypadá opravdu lákavě, jablečné moučníky mám moc ráda. Obrácené koláče jsem si oblíbila hlavně v létě, kdy jsem je pekla pořád:-) Mě jsi inspirovala a pekla jsem v úterý tvarohovou štolu, recept vyjde na blogu zítra:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tvarohová štola je bezva - taky recept, co jsem obšlehla na jednom blogu. Už před lety a štola u nás zdomácněla. Na blog kouknu - včera jsem měla pracovně perný den a už jsem blogy nestíhala.
      Hezký víkend

      Vymazat
  11. Kdysi jsem ho již pekla, ale nevím proč ho nemám zařazený v sekci oblíbené :-)) a nezopakovala, protože jablíčkové koláče máme moc rádi. Osvěžím si tedy a zkusím upéct tento, který jsi nyní vyzkoušela.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tenhle recept za vyzkoušení určitě stojí.
      Hezký víkend

      Vymazat
  12. Stáňo, já takhle podobně dělám jablečnou roládu. Peče se už rovnou těsto s jablky, takže je to rychlovka a chutná skvěle.
    Tvůj koláč vypadá božsky, hned bych si dala koousek :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, roládu podle tebe jsem už taky dělala, dokonce ji mám tady na blogu (abych ji nemusela hledat).
      Pěkný víkend

      Vymazat
  13. Sakra mňam, to musí být dobrota! Já právě dopekla banana bread, ale tenhle jablečný koláč určitě vyzkouším příště! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babánový chlebíček mám taky ráda :). A tenhle koláč za vyzkoušení stojí - je jednoduchý, stačí pár surovin...

      Vymazat
  14. No páni, mňam! Vypadá naprosto luxusně! Miluju obrácené koláče :) A kór jablečné.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji vyzkoušet, i když tedy cukru v něm málo není ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)