neděle 9. srpna 2020

Z chalupy

 Tento horký víkend jsme strávili na chalupě. A vzhledem k vedru (které mne totálně paralyzuje) jsme ho pojali v podstatě jen  odpočinkově. A užívali si to, že chalupa poskytuje chládek. 
 Tady je pár fotek z líné víkendové atmosféry.


Kdyby platilo to, co se traduje - že čím je bohatší úroda jeřabin, tím  tužší  zima bude, čeká nás letos zima vskutku pořádná. Naše jeřabina se pod svými plody jen prohýbá. A jeji oranžové plody svědčí o tom, že se nám léto pomalu přehouplo k podzimu.




Pohled od plotu, za který jsme se tentokrát v podstatě nevypravili.


Letní jablka začala už padat, ač zatím nejsou úplně zralá. Navíc jsou mrňavá, flekatá a červavá... Tak jsem se pár těch lepších pokusila zachránit aspoň pomocí sušičky.


Na zahrádce to roste a kvete, i když byla dva týdny  ponechána sama sobě (tedy - plevelu je tam taky dost, ale ten jsem se snažila nefotit). A třeba závojíček se vyloženě "splašil" a narostl do obřích rozměrů (na fotce je jen část toho, co "přelezlo" přes plot, takže jsem to ostříhala).



Večeře venku - na dvoře, když už se konečně začína ochlazovat. A nejlepší je večer, kdy není horko a je svěží vzduch ...










30 komentářů:

  1. Krásně Ti kvete zahrádka, radost pohledět :) U nás úroda jablek bude taky vypadá špatně a to už loni nic nebylo. Tak snad příští rok nebudou takové mrazy a budee úroda. Už mi docházejí domácí přesnídávky :D :) Posezení máte krásné, snídaně tam musí chutnat hnedka lépe :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, teď už toho stolu snídáme a večeříme. S obědem zůstaváme v kuchyni, kde je větší chládek (na ten stůl kolem poledne začíná svítit). Zahrádka je zásluha především mámy, já na to zahradničení moc nejsem. J až pak spíš zpracování úrody ;-)

      Vymazat
  2. pěkné :) my letos jablka mít nebudem důvodem je sucho :( krásný relax a odpočinek ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. U nás to ani s podzimními jablky nevypadá o moc líp - vidím to tak na jeden strúdl a jednu sušučku z panančat...

      Vymazat
  3. Ahoj,
    v těchto vedrech se nedá nic dělat, je to děs. Mě teplo strašně zpomaluje. Když jsem byla na dovolené v Řecku s kamarádkou, tak ona běhala pořád někam na výlety (třeba na Olymp), já byla ráda, že jsem došla k moři. Dobře mi bylo až večer, kdy ona zase byla v útlumu:-D My máme na chatě asi jen ta jablka, jsou malá, nic moc, ale na štrůdl dobrý:-) Je jich strašně moc, máme štrůdl už třetím týdnem:-D měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem v těch vedrech taky totálně marná. V práci mám v kanceláří ke 30°, takže po osmi hodinách už jsem tak zralá upadnout doma do křesla a jen tupě koukat...

      Vymazat
  4. Stáňo, fotky od vás z chalupy mám moc ráda. Ten klid je z nich úplně hmatatelně cítit.
    Ty už máš sušičku v akci, já se na ni teprve chystám, jablka padají skutečně hodně. Ty jeřabiny jsou nádherné, zima v zimě by nebyla špatná :o)
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, třeba se zas počasí začne vracet k normálu - létě bude kolem 25°a občas sprchne a v zimě bude občas sníh :).
      Hezký den

      Vymazat
  5. Ano, ano červené jeřabiny nás přibližují k podzimu. Ale měli jste na chalupě pěkný klidný víkend.
    Taky letos u nás jablka žádná sláva. Bylo velké sucho tady.
    Pěkné dny, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, asi je to s jablky všude podobné. Já vždycky říkám, že jak se přehoupne červenec do srpna, tak už jsme krok od podzimu. A jeřabiny to potvrzují.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáni, moc pěkné fotky z vaší chalupy. Já to vedro taky vůbec nedávám, jsem úplně hotová. Měj pěkný vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pokud jde o vedro, tak jsme na tom podobně. Bývala bych nejraději zůstala na té chalupě, ale holt do práce se musí...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Uzasna chalupa a ty jerabiny! Ty ji uplne slusi! Letni jablka jsou nej, ale je tezke je v dnesni dobe sehnat. Ta vedra mi take davaji zabrat. Ted prave u nas lehce prsi a ochladilo se asi o 4 stupne a hned je lip:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ta jeřabina je letos obsypaná jako dlouho ne a vypadá fakt moc pěkně.
      hezký den

      Vymazat
  8. Opravdu poklidná venkovská atmosféra.
    Jeřabina je teda nádherná!
    Krásný začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, jeřabina vypadá opravdu krásně. A tentokrát jsme si fakt užívali poklidu. Narozdíl od minule, kdy jsem střídavě vařila džem a házela trávu, co manžel posekl, na kompost.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Světlo, bylo tam fajn a zpátky do Prahy se mi vůbec nechtělo...

      Vymazat
  10. Musí to být super vždy takhle odjet na chalupu a dát si večeři na zahradě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, teď to super bylo, protože na chalupě bylo opravdu příjemněji. Když jsme týden před tím sekali přerostlou trávu na skoro hektarové zahradě, bylo to super o něco míň. A doufám, že se na víkend trochu ochladí - potřebujeme nutně vyplet tu kytkovou zahrádku i koryta a minulý víkend jsem to kvůli vedru vzdala...

      Vymazat
  11. Jeřabina je obdivuhodných rozměrů!
    A nej je ta kytice ve džbánu. Jednoduchá krása.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeřabinu nemáme srdce porazit, i když její větve leží na střeše, které to úplně dobře nedělá. Ale na podzim jr vždycky tak krásná...

      Vymazat
  12. Stáni, děkuji ta pozvání na chaloupku. Jeřabiny jsou pro mě synonymem Vysočiny...
    Uvidíme, jakou zimu nam rwn letošní zvláštní rok nachystá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně - jeřabiny, břízky a kameny vybrané z polí na mezích a v remízcích - to je "moje" Vysočina. Těším se, až se trochu ochladí a vyrazíme někam na výlet (současné vedro mne totálně paralyzuje a na chalupě si jen užívám chládku a vlastně nevytáhnu paty). Hezký den

      Vymazat
  13. To je krása! Jeřabiny už jsem v přírodě dlouho neviděla, naposledy asi taky na Vysočině? Jsou pro ni docela typické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos je takto obsypaných jeřabin na Vysočině fakt spousta - jsu hodně kolem silniček, po kterých najíždíme na dálnici...

      Vymazat
  14. Z toho čiší taková pohoda.....odpocivej, Stáňo a měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se tam těším - celý příští týden tam budeme....

      Vymazat
  15. Chalupa moc pěkná. A hlavně ten relax, to jste si teda museli užít. My na chalupu jezdíme pravidelně do Orlických hor každý listopad. Je to trochu z ruky z Karlových Varů, ale krásně tam je, to zase jo! Vozíme si s sebou i vysavač na popel, protože už nám není 20 let, abychom tam s lopatkou vymetali všechen popel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vysavač na popel máme od zimy taky - zalíbil se manželovi, který kamne obvykle čistí. V Orlických horách je taky krásně.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)