čtvrtek 27. srpna 2020

Landštejn

Na další výlet jsme se z chalupy vypravili tentokrát autem a v plánu tentorkrát nebyly žádné kilometry, ale jen návštěva zajímavých míst. Cílem byl mimo jiné i hrad Landštejn, který leží na česko-rakouském pomezí mezi městečky Nová Bystřice a Slavonice. Ostatně do Slavonic jsme se podívali také. Ale v tomto článku vás vezmu právě na Landštejn.


Landštejn je mohutná zřícenina středověkého, původně románského hradu, který byl později v období pozdní gotiky a renesance výrazně rozšířen. Založil ho na počátku 13. stol. Přemysl Otakar I. jako strážní hrad k obraně zemské hranice. Později přešel pod správu Vítkovců, jejichž jedna větev pak začala používat predikát "z Landštejna".  Po smrti Viléma z Landštejna hrad získali ke konci  14.stol.  Krajířové z Krajku, s jejichž držbou je spojeno rozšíření hradu. Od konce 16. stol. pak hrad rychle střídal majitele a ztrácel na významu. Jeho zkázu dokonal požár na konci 18. stol., po kterém hrad pustnul. Nynější obnova a záchrana hradu započala v 70. letech minulého století, znovu zpřístupněn byl hrad v r. 1990.







Vstupné na hrad je 100 Kč za osobu. Prohlídka je samostatná, bez průvodce, v areálu hradu je expozice archeologických nálezů a panely s informacemi o hradu.  V rámci prohlídky  lze vystoupat i na věž, která je dominantou hradu. Zaparkovat lze přímo pod hradem na placeném parkovišti (parkovné 40 Kč). Možnost občerstvení je v restauraci kousek od hradu.






Cestou z Landštejna jsme se ještě zastavili u zříceniny hradu Pomezí (Markl), což jsou zbytky rakouského hradu, který byl postaven o něco dříve než Landštejn a byl  rovněž určen k ochraně zemské hranice. Od Landštejna je to sem necelý kilometr po silnici směrem na Novou Bystřici. Nejvýraznějším pozůstatkem hradu je původně románský kostel sv. Jana Křtitele, ve kterém se dochovaly zbytky původních fresek.
Celý objekt je v soukromém vlastnictví a přístupný je nepravidelně - my měli štěstí...

Pohled na kostel sv. Jana Křtitele z věže Landštejna



Zbytky dochovaných fresek



34 komentářů:

  1. Stáni, díky za další hezkou reportáž. Fotky jsem si prohlížela u ranní kávy několikrát. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Landštejn je poměrně fotogenická zřízenina (jen lešení probíhajících oprav to trochu komplikovalo) a vyšlo nám počasí, takže se to fotilo "skoro samo".

      Vymazat
  2. Stáni, na Landštejnu se nám moc líbilo. Je to nádherná zřícenina, úžasné výhledy. Zážitek nám tenkrát trochu pokazila dcera, která volala , že máme rozbitou myčku :o). Musíme tam prostě ještě jednou...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, výhledy z věže jsou super. Asi by bylo pěkné i vyrazit někam do lesů v okolí, ale byli jsme tam s mámou, takže "pohory" jsme tentokrát nechali doma.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Landštejn je super.
    Když jsme tam byli naposledy, rojily se včely a museli přijet odborníci, aby je odchytli. Něco takového jsem viděla poprvé v životě.
    Krásný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak mi to měli naštěstí bez včel :). Ale fajn bonus byl ten kostelík sv. Jana Křtitele.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, díky za pěkné fotky. Landštejn neznám, tak jsem se s tebou ráda podívala :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, jsem ráda, že jsem ti mohla Landštejn ukázat. Zřícenina je to opravdu pěkná.
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Stáni opět moc pěkný výlet, určitě stál za to a fotky jsou také krásné.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výlet nám vyšel opravdu na jedničku, přálo nám i počasí.

      Vymazat
  6. Krásná místa; tenhle kraj já vůbec neznám. Mám velké mezery :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my to z chalupy nemáme na Landštejn až tak daleko (hodinka autem), ale byla jsem tam poprvé. Už dlouho jsem o tom mluvila, ale na realizaci došlo až letos.

      Vymazat
  7. My také moc rádi navštěvujeme zříceniny :) Je fajn, že si to člověk může projít hezky podle sebe. Výhledy jsou tam krásné. Parádně jste to vychytali s kostelem, vypadá moc hezky.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zvládnu i zámeckou prohlídku, ale manžela zámky výrazně nebaví, tak jako cíle výletů taky preferujeme zříceniny

      Vymazat
  8. Stáni, na Landštejně jsem byli ještě s dětmi, před mnoha lety. Stále se tam chystáme znovu, ale nějak se nedaří. Děkuji za připomenutí a krásnou prohlídku s popisem.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já se na Landštejn chystala snad deset let a pořád to nevycházelo... Teď jsme vybírali nějaký cíl pro výlet, na který jsme jeli i s mojí mámou a padla volba i na něj (máma kdysi dávno byla kousek od něj na bramborové brigádě, tak se tam chtěla podívat...).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  9. Tak tohle je výlet přesně podle mého gusta:). M.

    OdpovědětVymazat
  10. Stání, děkuji za výlet na výjimečná místa.
    Ať i další dny je co objevovat .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, už je dobjevováno. Dovolená se nachýlila ke konci, takže už jsme se vrátili do Prahy. Ale dva výletové články ještě budou ... :)

      Vymazat
  11. Hezký výlet. Přeji prima víkend. J.

    OdpovědětVymazat
  12. Z pohodlí obývacího pokoje jsi mne provedla po místech, kudy šla historie a při usrkávání kávy jsem objevila díky tvým fotkám kouzelné putování, které bych už asi letos nestihla.
    A tak děkuji a těším se na další shledání, co bílá paní, byla přítomna ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, Bílá paní se nekonala :), ta asi kráčí jindřichohradeckým zámkem...:). Ještě se vás chystám pozvat do Slavonic, kde je také čím se kochat.

      Vymazat
  13. Wow, hrad vypadá vážně zajímavě a trochu i hororově. :D Musel to být skvělý výlet! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrad určitě stojí za návštěvu - je to rozsáhlý komplex a výhled z věže je super.

      Vymazat
  14. Jeee, další skvělý výlet. Krásné místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, výlet to byl pěkný (a ještě bude článek o Slavonicích :))

      Vymazat
  15. Ahoj,
    Landštejn osobně neznám, jen jsem o něm dost četla. Díky za skvělý tip na výlet:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Landštejn se mi fakt líbil. Za výlet určitě stojí.

      Vymazat
  16. To je teda krásný hrad, mám toho už v Česku nacestováno po hradech a zámcích dost ale zrovna tady jsem ještě nebyla, takže děkuji za krásné fotky a zprostředkovanou prohlídku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky trvalo, než jsme se na Landštejn vypravili. Ale jsme ráda, že na tenhle výlet konečně došlo. Landštejn je hezká zřícenina.

      Vymazat
  17. Tak musím říct, že malý kostelík mě zaujal ještě více než Landštejn - staré fresky miluji a vydržela bych na ně koukat dlouho. Dobře, že jste měli štěstí na všechny památky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlo nám to parádně. A bylo to o to lepší, že ke kostelíku jsme v podstatě zabloudili a díky tomu zjistili, že je přístupný.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)