čtvrtek 13. srpna 2020

Felix Francis - Puls

Jméno Francis je spojené s detektivkami z dostihového prostředí.  Dick Francis už bohužel žádnou nenapíše, ale spisovatelské žezlo po něm převzal jeho syn Felix. Několik příběhů napsal ještě společně se  svým otcem, před necelými deseti lety pak vyšla jeho první samostatná kniha a od té doby  už napsal řádku další. Předposlední - Trojkoruna vyšla asi před třemi lety a tu poslední jsem dostala v červnu k narozeninám (článek je jen z mých restů).


Chris Rankinová pracuje v   Cheltamské nemocnici jako specialistka na urgetní medicínu. a občas zajišťuje lékařskou službu na dostizích.  Ale také  trpí vnitřní nevyrovnaností, pocity nedostačnosti, anorexií a občasnými depresemi.  Snad právě proto se jí tolik dotkne smrt neznámého pacienta, kterého ošetřovala poté, co ho v bezvědomí přivezli z místního závodiště, a začne se zajímat o jeho identitu i důvod smrti. Podle náhodné reakce jednoho z žokejů usoudí, že smrt nebylo náhodné předávkování drogami, ale že je za ní něco podivného, co souvisí se závodištěm.  A protože jí policie  nevěří, snaží se víc zjistit sama. Jenže se ukáže, že její vyptávání vadí a dostává se jí důrazného varování ... Jenže díky její psychické labilitě jí nebere ani manžel ani policie  její tvrzení o pokusu o zabití vážně a Chris tak zůstává na pátrání sama. Navíc musí bojovat i se svými osobními démony, kteří ohrožují její manželství i kariéru.


Příběh je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky Chris a poměrně dost místa je v něm věnováno jejím pocitům a řešení osobní situace (její problémy jsou popsány docela sugesivně - až mi jí bylo chvílemi líto). Samozřejmě i v této knížce se čtenář dostane na dostihy, resp. tentokrát spíše do jejich zákulisí. Celý příběh má slušný spád a dobře se čte. Líbilo se mi, že autor tentokrát zase zvolil jiného hrdinu a provázal dostihy s jiným prostředím i problémy. Jen možná konec je trochu na hranici uvěřitelnosti, ale na druhou stranu je napínavý, takže  i to lze skousnout.


Anotace
Na místní dostihové dráze je nalezen muž v bezvědomí a okamžitě je převezen do nemocnice, kde následně umírá. Co byl zač? A odkud pocházel? Nemá u sebe nic, podle čeho by ho mohli identifikovat, a nikdo nežádá o vydání jeho těla. Doktorka Chris Rankinová, specialistka, která se snažila neznámého zachránit – a která bojuje s psychickými problémy –, je bezejmenným mrtvým mužem fascinovaná, dokonce až posedlá, a začíná se vyptávat. Někdo ale nestojí o to, aby se na odpovědi přišlo, a snaží se tomu za každou cenu zabránit, i kdyby to zahrnovalo pokus o vraždu. Když Chris nikdo neuvěří, že se ji pokusil kdosi zabít, jediná její záchrana je zjistit, kdo bezejmenný muž byl a proč zemřel… a to nejlépe dřív, než sama skončí v hrobě.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2020


20 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za další recenzi a za info - hned mi bylo příjmení podezřelé, netušila jsem, že i syn pana Francise píše.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my jsme byli s mužem velcí fandové Dicka Francise, kupovali jsme všechny jeho knížky. A tím, že nejdřív psali některé knížky spolu otec a syn, tak jsme na Felixe plynule přešli.
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Díky za recenzi. Když na mne titul v knihově jukne, vyberu si ji.
    Hezký víkend, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to poměrně novinka, tak uvidíš, jestli ji u vás už budou mít.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další nahlédnutí do knižního okénka. Také jsem nevěděla, že píše i syn. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslím, že syn převzal štafetu od otce docela úspěšně.
      Měj se hezky

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni,
    to zní zajímavě. Musím se přiznat, že jsem nikdy nečetla nic od Dicka ani Felixe a očividně to budu muset napravit. Já jsem si dneska koupila novou Klevisou, tak se na ni těším:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, dostihové detektivky od Dicka Francise jsem objevila už před řadou let a patřili k mým oblíbeným. Syn myslím převzal štafetu docela úspěšně jeho tvorby, líbí s mi jeho knížky
      Hezký den

      Vymazat
  5. Mne to nezni vubec spatne. Netusila jsem, ze Dick psal i se synem. Pekny den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já jsem jeho detektivky měla hodně ráda - máme doma myslím kompletní řadu z doby, kdy vycházely v Olympii, takže mi to, že několik titulů vydal se synem společně, nemohlo ujít.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Zní to docela dobře. Prostředí z dostihového zákulisí by se mi taky líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, "francisovky" jsou poměrně čtivé - vždycky spojené s dostihovým prostředím, ale často i s nějakým dalším (třeba reastaurační byznys nebo finanční byznys)

      Vymazat
  7. To je náhoda,zrovna jsem Puls dala tátovi k narozeninám :) Má sbírku Dicka a Felixe Francise a i já jsem spoustu z těch knih přelouskala :) A za mě jsou tyhle krimi z dostihového prostředí vždycky skvělé a zatraceně napínavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme Francise rádi s manželem oba, v podstatě máme taky sbírku :). Takže když vyjde novinka, tak si ji koupíme. Puls jsem dostala od syna k narozeninám (tatínek poradil :))

      Vymazat
  8. Stáňo, obdivuji tě za množství přečtených knížek. Já nějak nestíhám. Díky za další čtenářskou recenzi a přeji krásné dny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem hodně četla na začátku prázdnin, když jsem byla na chalupě. A teď čtu taky docela dost - jak jsou vedra, tak nemůžu usnout...

      Vymazat
  9. Knížka vypadá moc zajímavě a ještě nic s dostihovým pozadím jsem nečetla, tak věřím, že by u mě měla úspěch. Anotace vypadá dobře :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jde o dostihové prostředí, jsou Francisové sázka na jistotu :)

      Vymazat
  10. Kéž bych měla větší chuť na čtení, v poslední době zanedbávám i četbu blogů a to mě tak baví :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já čtu ráda, byť tedy většinou jen oddychovou literaturu - hlavně hodně detektivky.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)