středa 5. srpna 2020

Luhačovice

Luhačovice jsou moravské lázeňské město nedaleko Zlína. Jsou známé svými léčivými prameny (nejproslulejší je asi Vincentka) i Jurkovičovým domem, který stojí u kolonády. My jsme sem  vezli mámu na lázeňský pobyt, a protože z Prahy to není úplně nejblíž, rozhodli jsme se, že nepojedeme "na otočku", ale zůstaneme přes noc. Sobotní odpoledne a  podvečer jsme tak mohli využít k procházce městem.


Prošli jsme  parkem, kolem říčky Štavnice, kolonádou, kolem Jurkovičova domu...

Město je kromě lázní zajímavé  i řadou krásných, architektonicky zajímavých staveb - ať už jde o lázeňské domy nebo různé vily.

Podívali jsme se taky do Luhačovického muzea Zálesí, kde probíhala výstava Modrá věnovaná barvířství a použití modré barvy v lidovém umění,  zejména pak modrotisku. K vidění tu byly především krásné modrotiskové textilie použité jak na lůžkoviny, tak na lidové kroje, ale i formy používané na modrotisk. Jen škoda, že muzeum nemá klimatizaci a v horkém sobotním odpoledni jsme tak  v jeho dusných prostorách nevydrželi příliš dlouho (a nedokoukali proto dokument o jedné z posledních modrotiskových dílen).

Samozřejmě došlo i na oplatku a posezení v kavárně. Jak můžete vidět, v Divadelní kavárně jsme dortíkům neodolali a každý si dali rovnou dva :).

Bydleli jsme ve Vile Valaška, která byla postavena podle návrhu Dušana Jurkoviče. Je moc pěkně zrekonstruována, ubytování je krásné, pohodlné  (ale cena za noc je tedy pálka).

A noční kolonáda s fontánou jsou tečkou za naším krátkým výletem.

42 komentářů:

  1. Osvěžit v přehradě jste nebyli? I když nevím, jestli se tam dnes dá koupat.
    Do Luhačovic jezdíme rádi, občas stihneme i otvírání pramenů.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, přehradu jsme nestihli. A hlavně jsem doma zapomněla plavky, takže jsme nevyužili ani bazén v penzionu :(. Ale užili jsme si to i tak.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  2. Stáni, Luhačovice jsou krásné, díky za připomenutí, už jsem tam dávno nebyla. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, taky se nám tam líbílo, i když jsme tam byli jen na krátko.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. Stáňi, ač jsme i naši mamku před pár lety obdarovali pobytem v Luhačovicích, dopadlo to tak, že jsme jí tam nevezli a tudíž jsem tuhle malebnost na vlastní oči neviděla. Jurkovič, modrotisk a i ty oplatky - prostě lázeňský poklid, moc hezky se na to kouká!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, užili jsme si to, byť to byl pobyt krátký.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  4. V Luhačovicích jsem byla. Byl to jeden z výletů naší dovolené v r.2004 v Jelenovské u Valašských Klobouk.
    Celé město jsme projít nestihli, ale to co jsme viděli se nám líbilo.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Luhačovice jsou opravdu pěkné. Mně se tam líbí hlavně ty vilky a penziony - jsou krásně opravené a mají takový ten prvorepublikový půvab
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  5. Stáni, děkuji za výlet. Luhačky jsou krásné město a ted po zprovoznění kolonády ještě hezčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, rádo se stalo. I nám se v Luhačovicích líbilo.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Tak to jste byli kousek od Uherského Hradiště, mohli jste se stavit na kafe:-) Já tam jedu za 14 dnů na dovolenou, mám Luhačovice moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, původně jsme uvažovali, že přes UH pojedeme, ale nakonec jsme to vzali přes Zlín. Užij si dovolenou

      Vymazat
  7. Ahoj, nejvíce mne zaujal ten Modrotisk se přiznám. Lázně jsou krásné, známé a Vincentka je klasika ☺♥. Je vidět, že počasí vyšlo a užili jste si víkend, což mě těší. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, opravdu jsme si to prima užili. Výstava Modrá se mi líbíla, fakt jen škoda, že v muzeu bylo strašné horko a "žádný" vzduch, jinak bych si tam modrotisky vydržela prohlížet déle a dokoukala bych i ten dokument.

      Vymazat
  8. To je nádhera! :) Ani jsem nevěděla, že tu na Moravě takhle krásné lázeňské město máme :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, Luhačovice jsou opravdu moc pěkné - takové přiměřeně velké, malebné...

      Vymazat
  9. je tu hezky,ráda tu jezdím,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlo, nedivím se. Pro nás je to bohužel hodně z ruky (přes 3 hodiny a to ještě s "loterií", jestli nebudeme stát někde na D1)

      Vymazat
  10. Moc Ti to sluší :-). Luhačovice mám ráda, jsem jeden z mála lidí, komu ta teplá minerálka chutná !!! A už skoro tradičně tam v lednu jezdíme na skvělé jídlo v rámci Grand Restaurant Festivalu do Augustiniánského domu. Oplatky s příchutí vaječného koňaku miluju stejně jako Jurkovičovu architekturu. Děkuji za tip na muzeum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, děkuji za kompliment :). Teplá minerálka mi nechutná (i když Vincentka mi ze všech místních pramenů přišla nejpitelnější) a lázeňské oplatky jedině klasické oříškové :). Augustiniánský dům by se býval líbil manželovi jako ubytování, ale neměli volno (ono vůbec byly na Bookingu skoro všechny ubytovací kapacity plné)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  11. Stáni, tak to byl moc povedený výlet. Do Luhačovic se stále chystám při nějaké cestě z porady, ale zatím na návštěvu nedošlo, takže děkuji za tip. Moc hezké fotky.
    Přeji pohodové dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, bylo to moc fajn, užili jsme si to. Držím palce, ať ti taky návštěva Luhačovic vyjde. Měj se pěkně

      Vymazat
  12. Stáňo, Luhačovice znám dobře. A přesto zmínka o muzeu je pro mě novinkou. Díky za to, ten modrotisk bych si přála vidět. Věřím, že jste si to tam užili - dle fotek o tom není pochyb :-) Měj krásný víkend , Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, my jsme si muzea všimli díky poutači na tu výstavu, ono je jinak docela schované.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  13. Luhacovice obvykle obdivuji na jinych blozich a budu i tady. Nikdy jsem tam nebyla a je to nadhera. Dekuji za reportaz. Modra vypada moc dobre:-). Pekny vikend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, pro nás jsou Luhačovice hodně z ruky, ale právě proto jsme tam aspoň přespali, abychom si je mohli projít, když jsme tam mámu vezli do lázní. Já předtím byla v Luhačkách jen jednou - když jsme si na školení udělali procházku, manžel vůbec
      Měj se pěkně

      Vymazat
  14. Stáňo Luhačovice znám - je tam krásně. Výstava byla určitě krásná - škoda, že tak daleko.
    Měj krásný víkend. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, výstava mne zaujala svým názvem a modrotisky se mi líbily. Nebýt v muzeu takové vedro a těžký vzduch, tak jsem tam klidně vydržela déle.

      Vymazat
  15. Poslechni, ty se s tím nemazlíš, rovnou dva :-)
    Budu se s tebou muset víc kamarádit, já si dám jeden a o druhém sním a ty do toho jdeš naplno.
    Lázně jsou nádherné místo odpočinku a relaxace, působí to na mne takovým dokonalým dojmem, klid, pohoda, vše upravené a čisťounké.
    Krásný a horký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, chtěla jsem si dát jen jeden, ale manžel mé odhodlání změnil (nicméně musím přiznat, že mu to moc práce nedalo :D).

      Vymazat
  16. Ahoj Stáni,
    Luhačovice na tvých fotkách vypadají fakt krásně. Já jsem tam nikdy nebyla. Líbí se mi ty domy, vily, prostředí:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Luhačovice jsou opravdu moc příjemné lázeňské městečko. Určitě stojí za návštěvu. Ale ty to máš asi stejně z ruky jako my. Nevím, jestli bychom se tam vypravili, kdyby nebylo třeba odvést mámu do lázní.

      Vymazat
  17. Moc hezké fotografie. Líbí se mi, jak před tou jednou vilou máš rozpražené ruce - "a to je všechno moje" - se mi vybavilo :-) Krásné město, krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu fotek. A ty rozpažené ruce byly takové šaškující gesto, když manžel trval na tom, že mne před Jurkovičovým domem vyfotí. A nakonec s toho vyšla docela pěkná fotka :)

      Vymazat
  18. Luhačovice jsem navštívila několikrát a vždy je to tady velká pohoda. Ráda se sem vracím.
    Je vidět, že jste si to taky užili. Z moc pěkných fotek.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že nakonec se z akce "odvezeme mámu do lázní" vyklubal fajn výlet. Luhačovice jsou prima - baví mne ta architektura a jsou tak akorát veliké (nemám ráda velká a rušná města)

      Vymazat
  19. Krása. Ikdyž to bylo takhle jenom na otočku, muselo tam být moc krásně a myslím, že vše hlavní jste stihli :) Muzea moc nemusím, ale to s tím modrotiskem zaujalo i mě :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  20. Pěkně jsi mě na Luhačovice nalákala! Jurkovičovy stavby mám moc ráda a architektura celého města působí z fotek velmi působivě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luhačovice doporučuji - je tam opravdu spousta pěkných staveb - ani jsem všechny vilky nenafotila, dá se udělat vycházka k přehradě a vůbec celé lázně jsou takové malé, útulné... Já velká města moc v oblibě nemám, jsou na mne moc rušná, rozlehlá... Luhačky jsou na mne akorát, abych se tam cítila příjemně

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)