čtvrtek 7. listopadu 2019

Dolský mlýn a rozhledna Růženka

Dolský mlýn nejspíš všichni znáte z pohádky Pyšná princezna, ve které ho bylo možné vidět ještě plně funkční. Zahrál si pak i v dalších pohádkách, ale tam už jako zřícenina (třeba v pohádce Peklo s princeznou). Mlýn vznikl už někdy v 16. století, kromě mletí obilí se zde vyrábělo i pivo a pálenka a v 19. století se pak mlýn stal i centrem turistického ruchu díky tehdy provozované plavbě po říčce Kamenici Ferdinandovou soutěskou. 
A právě do těchto míst (a nejen do nich) jsme se vypravili na náš další výlet .


Východiskem tentokrá bylo malé parkoviště u Starého mlýna mezi Jetřichovicemi a Vysokou Lípou. Odtud vede  podél říčky Jetřichovská Bělá k Dolskému mlýnu žlutá turistická značka, na které za pozornost stojí železobetonový můstek přes Kamenici (jde o první železobetonový můstek v území ČR - pochází už z r. 1902). U Dolského mlýna pak také končí Ferdinandova soutěska na řičce Kamenici. Právě zde se  minulosti  provozovaly ty výše zmíněné turistické plavby.






Od Dolského mlýna jsme pokračovali po naučné stezce Růžová, jejíž zelenobílé značení nás provázelo už vlastně skoro celý zbytek výletu. Nejprve jsme vystoupali odbočce  na Kamenickou vyhlídku, kam se skutečně vyplatí zajít - výhled do 80 m hlubokého kaňonu říčky Kamenice za to určitě stoji. Dál nás značka zavedla do osada Kamenická stráň, která je díky svým zachovalým roubeným a hrázděným stavbám vesnickou památkovou zónou.




Pokračovali jsme lesem ke křížovatce U obrázku, kde je jednak na borovice obrázek Anděla strážného a jednak replika tzv. Veroničina kříže, který připomíná v těchto místech kdysi spáchanou vraždu. Naučná stezka dál pokračovala (z větší části nepříliš příjemnou cestou po kraji pole) až k Pastevnímu vrchu, kde v nadmořské výšce 402 m.n.m. stojí nedávno postavená rozhledna Růženka. Má hodně neobvyklý tvar (něco mezi blobem a potápěčským zvonem z Vernových románů) a je z ní moc pěkný kruhový rozhled.






Pod Pastevním vrchem se naučná stezka spojila se žlutou TZ a vedla nás úbočím Růžovského vrchu, který je nejvyšším vrcholem  NP České Švýcarsko, až k linii opevnění z období před  2. sv. válkou, kde je k vidění hned několik tzv. řopíků. A pak už zbýval jen docela prudký sestup zpět do údolí k Dolskému mlýnu a návrat k autu - opět podél říčky Jetřichovská Bělá.






Celkem jsme ušli asi 18 km s převýšením kolem 440 výškových metrů, cesta nám trvala i se všemi zastávkami na focení a jídlo  asi 6 hodin.
Poněkud  obtížnější partií celé cesty je stoupání od Dolského mlýna a pak klesání k němu, která jsou prudší a kamenitá. Jinak trasa vede lesními a polními cestami, sem tam po asfaltové silničce. Svačinu je dobré si vzít do batohu - cestou jsme nepotkali žádnou hospodu ani jiné občerstvení.


30 komentářů:

  1. Stání, moc ráda jsem se s tebou prošla zase já. Krásná místa jsi vybrala, vůbec neznámá pro mě.
    Díky za ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, těší mne, že se ti procházka se mnou líbila.

      Vymazat
  2. Stáni,
    moc zdravím!!!
    Vaše podzimní dovolená se mi líbí!!!
    Krásné fotky jsi pořídila, ten mlýn je krásný a to okolí s říčkou.
    Moc hezká fotka je s těmi mlýnskými kameny.
    A ta rozhledna je opravdu jako z "Verneovky"!!!!
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, dovolená se vyvedla nad očekávání. Ještě nějaký článek bude ;-).

      Vymazat
  3. Ta pohádka je moje nejoblíbenější. Procházka musela být náročná, ale ty výhledy jsou nádherné.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, nebylo to tak hrozné, i když k autu jsem docházela se zatnutými zuby - to ale bylo díky tomu, že jsem na obou patách měla puchýře jak pětikoruny :-)

      Vymazat
  4. Stáňo, moc děkuji za fotky místa, které mám stále jen v seznamu "tam se musím podívat".
    I v listopadu má neskutečné kouzlo!
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, je to takové romantické místo - řeka, ruiny mlýna, skály...

      Vymazat
  5. Já bych chtěla Dolský mlýn stihnout ještě letos, je to nádherná lokalita, když tam svítí sluníčko, vzniknou nádherné fotografie.
    Pěkný výlet, moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, tak mi na sluníčko moc štěstí ten den neměli - spíš se honily pořád mraky (a na fotkách je to trochu vidět). Ale i tak jsme byli spokojení, byl tam úžasný klid a místo je to pěkné i pod těmi mraky.

      Vymazat
  6. Stáni, nádherná procházka. Ráda jsem se s tebou prošla. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že jsi šla se mnou. Pěkný pátek i tobě

      Vymazat
  7. Prošli jste se krásnou krajinou. V těchto místech jsem nebyla, takže jsem se ráda prostřednictvím Tvých fotek prošla. Mlýn má svoje kouzlo i teď v čase už dá se říci pozdně podzimním. Zajímavá je i rozhledna.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, asi by o nějakých 14 dní dříve byla krajina barevnější a bylo by víc sluníčka, ale takhle nám to letos vyšlo. Byli jsme spokojení, že neprošelo a krajina je tam fakt krásná i teď na podzim.

      Vymazat
  8. Tam je to hezký, Stáňo...a super výkon, 18 kilometrů. Roubenky jsou krásný a na Růženku bych možná vylezla:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, na Růženku bys vylezla určitě - tam jsou luxusní betonové schody vnitřkem ;-). A na to, že ta rozhledna není moc vysoká, je z ní fakt luxusní výhled.

      Vymazat
  9. No Stáni! V Dolském mlýně jsme s mužem byli na výšlapu ve středu :o)), tedy nedělali jsme okruh, jen tam a zpět, ale bylo tak nádherně. Tahle místa máme blízko a tak jsou častými cíli našich výšlapů.
    Máme zde krásně, viď?
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tak to bylo o den - my tam byli v úterý. Když jsem plánovala trasu, tak jsem si na tebe vzpomněla, že vlastně asi jsi tam někde odtud... (myslím, že jsi o Dolském mlýně psala na blogu). Máte tam opravdu krásně...

      Vymazat
  10. Moc pěkná procházka krásným prostředím. Slyšela jsem o Dolském mlýně a doufám, že se tam někdy podívám.
    Pěkný víkend.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, nejen Dolský mlýn, ale vůbec celé České Švýcarsko myslím stojí za návštěvu.

      Vymazat
  11. Znám :)je to krásný kraj. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, krásný kraj to je - a pro nás byl zatím skoro neobjevený (byli jsme kdysi jen na Malé pravčické bráně a hrádku Šauštejn).

      Vymazat
  12. Ahojky,
    zase si musím zapsat další tip na parádní výlet. S našima se do NP taky chystáme, já tam totiž nikdy nebyla. Fotky v lese vypadají parádně, já to tam mám celkově ráda. Taky mě zaujal ten mlýn, tam bych se určitě chtěla podívat! Těším se na další článek,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my tam byli taky v podstatě skoro poprvé. A výlet ke mlýnu i na rozhlednu byl fajn. Jen pro návštěvu bych asi doporučila spíš nějaké mimosezónní období - v sezóně je tam podle všeho hlava na hlavě.

      Vymazat
  13. 18 km už je tedy dost, navíc tímto terénem, ale chápu, řeka, lesy, skály... prostě krása. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, 18 km je tak akorát (tedy poslední dva byly díky puchýřům trochu kruté) - většinou naše výlet plánujeme tak kolem 15 ...

      Vymazat
  14. Vůbec jsem nevěděla, kde se natáčela Pyšná princezna, tak jsem ráda, že jsi nám to prozradila :) Tuhle pohádku mám moc ráda. Rozhledna má opravdu zajímavý tvar, já bych vůbec netušila, jak ji mám popsat :D Jen škoda, že nikde nebylo žádné občerstvení :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme nějaký ten mezicíl v podobě hospůdky s pivem na trase taky rádi, ale pokaždé to tak naplánovat nejde. A tady bylo krásně i bez toho :-)

      Vymazat
  15. O Dolském mlýnu a pohádkách jsem někde nedávno právě četla, dřív jsem o něm neslyšela, to se musím přiznat :) Ale obdivuji Stáni vaše výlety, protože máš pokaždé obrovské množství super fotek a tipů, kam se podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-). Jsem ráda, když se mé výletové tipy líbí a třeba někoho i inspirují.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)