úterý 5. listopadu 2019

Od Kyjovského hrádku do Dlouhého Dolu

Přiznejme si to rovnou - listopad není úplně nevhodnější měsíc, kdysi vybírat dovolenou, kterou hodláte strávit v Čechách. Ale tak nějak nám to vyšlo a mimosezóna má i  kladné stránky. Takže jsme si vyrazili do Českého Švýcarska a CHKO Labské pískovce užívat si půvabů usínající podzimní přírody, mlžných rán, šustícího listí pod nohama (i toho, že  nikde nejsou davy lidí).
Jestli chcete, tak teď se mnou můžete vyrazit na náš první výlet - do skal kousek od Krásné Lípy.


Východiskem našeho prvního výletu byla malá vesnička Kyjov (ne neocitli jsme se na Moravě 😉, kde jsme zaparkovali auto na malém parkovišti  a vyrazili po zelené značce naučné stezky. Ta vede Kyjovskou skalní stezkou, která mezi skalami chvíli stoupá, chvíli klesá po spoustě schodů, ať už dřevěnách nebo vytesaných do skály.  Vede i přes skalní ostroh, kde stával Kyjovský hrádek, o jehož historii toho není moc známo (zřejmě šlo o strážní hrádek) a do dneška se z něj v podstatě nic nezachovalo.  

Hřibitůvek v Kyjově






Značka naučné stezky nás dovedla na odbočku ke skalnímu útvaru Klenotnice. Odtud už jsme pokračovali po červené příjemnou cestou podél říčky Křinice až na rozcestí Turistický most. Tam jsme opustili červenou a po zelené pokračovali podél Vlčího potoka a pak do kopce k pozůstatkům Brnického hrádku. I v tomto případě šlo o strážní hrádek a i k němu jsme museli zdolat nějaké ty schody vytesané do skály.  Dál nás zelená vedla lesem kolem zaniklého zámečku Šternberk (byl zbořen na konci minulého století) přes rozcestí Nad Brtníky, kde jsme opustili zelenou a pokračovali po  modrém místním značení k silnici.

Křinice

Zbytky Brtnického hrádku

Ze Soví vyhlídky




Od silnice jsme  se dali po žluté, ze které jsme asi po kilometru odbočili znovu na zeleně značenou naučnou stezku a po ní došli až ke Kamennému vrchu. Odtud jsme se kus pustili neznačenou lesní cestou, která nás asi po půl kilometru dovedla na modrou. Po modré jsme sešli do Dlouhého Dolu, který je díky svým rázovitým domkům vesnickou památkovou rezervací. A  pak už to bylo k autu jen pár kroků.





Chalupy v Dlouhém Dole

Celkem jsme ušli asi 16 km s převýšením kolem 600 výškových metrů, cesta nám trvala i se všemi zastávkami na focení a jídlo (včetně štrúdlu)  ap. asi 6 hodin.
Obtížnější terén je v první části cesty přes Kyjovský hrádek  a na odbočce na Brtnický hrádek,  kde je hodně schodů a stoupání i klesání po kamenech. Zbytek trasy vede po lesních cestách nebo silničkách a je celkem bez problémů. Na občerstvení jsme překvapivě narazili na konci Dlouhého Dolu, kde je taková trochu netypická  Kavárna Perla, která měla v nabídce kromě jablečnošvestkového (moc dobrého) závinu i závin slaný a čočkovou polévku. Další restaurace je přímo v Kyjově, ale tu už jsme nezkoušeli.




22 komentářů:

  1. No, však už jsem si říkala, kdy vyrazíte! Vybrali jste si parádní lokalitu, skoro vůbec to tam neznám a podle fotek ani listopad není špatný na takovéhle toulání. Fotky jsou hodně romantické!
    Stáňo, přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mám to letos nějak s dovolenou hrubě nevycházelo a tak na ni došlo až teď. Moc se nám tu líbí a užíváme si to.

      Vymazat
  2. Stání, ano já si v první chvíli myslela, že jste byli na Moravě. Jiný Kyjov mě nenapadl. Měli jste krásnou dovolenou. Moc krásné fotky. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, zmátli jsme i navigaci v autě :-). Tehle Kyjov je jen pár chalup kousek od Krásné Lípy-

      Vymazat
  3. Krásné podzimní fotky, Stáňo.
    Když neleje, taky rádi někam vyrazíme.
    Jen si zvyknout na to chladnější počasí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, když se šlape do kopců, tak ani chladnější počasí vlastně nevadí. Zatím šlapeme jen v mikinách, větrovku jsem vytáhla jednou. Jen si někde sednou je trochu problém - touž zima zalézá a navíc jsou všechny lavičky i vhodne pařezy vlhké :-)

      Vymazat
  4. Ahojky, fotky vypadají fantasticky, úplně mě to láká taky. Já jsem dnes doma (stávka), ale zatím jen uklízím, vařím a opravuji písemky, takže žádná velká zábava 😊 Přeji hezký den a těším se na další články, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my letos nikde moc nebyli (týden v Beskydech), tak už jsme nějakou dovolenou potřebovali. A užíváme si to.

      Vymazat
  5. Stáňo,
    Tohle můžu :). V těchto koncích jsem byl jen jednou a to jsme prošli jen tu nejprofláklejší trasu s loďkami. Ale pamatuji, že ve Vysoké Lípě v hotelu Lípa měli dobrý pivo :) A Dolský Mlýn (zřícenina) má svoje kouzlo a vůbec je tam krásně, ať jdeš kamkoliv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, loďky už mají bohužel po sezóně. Na Dolském mlýně jsme byli, článek bude snad zítra (nebo pozítří ;-)). A Jetřichovské vyhlídky tak stojí za to. Do Vysoké Lípy nás už asi cesty nezavedou, takže jejich pivo nevyzkoušíme

      Vymazat
  6. Vůbec nevadí listopad, naopak, u nás je krásně celý rok a tvá dovolená to jen podtrhuje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, nám stačí jen když jdeme hezkou přírodou.Pěkné počasí je fajn bonus, ale zvládneme to i bez něj.

      Vymazat
  7. My na dovolenou zase nejraději jezdíme v září. To už taky nejsou nikde velké davy lidí a počasí je ještě teplé. Udělali jste si pořádnou procházku, ale příroda tam je krásná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, my taky přeferujeme konec září, příp. začátek října. Ale letos nám to holt vyšlo takhle... Ale zatím si nemáme nač stěžovat. Nakonec v květnu v Beskydech nám pršelo víc

      Vymazat
  8. Já říkám, že pokud neleje jako z konve nebo není vánice, že na krok nevidíš, tak se dají výlety užít a i ne zrovna letní dovolená. Nejdříve jsem si myslela, že jste na Moravě a vida je i jiný Kyjov.
    Tak pěkné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko tohle je takový mini Kyjov - vesnička, která je oficiálně součástí Krásné Lípy.
      Jo a Dánové prý říkají, že není špatné počasí, jen špatně oblečení lidé :-). Ale my jsme měli nakonec štěstí - déšť nás minul.

      Vymazat
  9. Ze soví vyhlídky byl teda moc krásný výhled. Mám rada pro takovéto toulání po přírodě. Akorát teď už je na mě fakt zima venku a v lese bych asi umrzla :D :) doufám, že jste si dovču užili!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolená nám vyšla super - nepršelo, takže jsme mohli vyrazit na výlet každý den. Ani nebyla taková zima - chodila jsem jen v mikině a větrovku jsem oblékala akorát při zastávkách, abych neprochladla.

      Vymazat
  10. Nádherný výlet, krásné fotky. Já mám blíž spíš k tomu Kyjovu na Moravě :-)
    Krásný víkend.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já až do tohoto týdne netušila, že nějaký Kyjov u Krásné Lípy existuje :-)

      Vymazat
  11. Ten starý hřbitov je hrozně zajímavý a tím, že jsou ty náhrobní kameny starší a obrostlé mechem, tak působí už lehce hororově :) A je dobře, že vám ani listopadové počasí nebránilo v tom, aby jste si dovolenou pořádně užili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme hřbitovy rádi - mají takovou zvlášntní atmosféru, hlavně ty staré. Pokud na výletě nějaký "potkáme", tak se většinou zajdeme podívat dovnitř...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)