pondělí 11. listopadu 2019

Jetřichovické vyhlídky

Další výlet, na který jsme se vypravili, jsme naplánovali schválně krátký, protože jsem si při tom předchozím k Dolskému mlýnu pořídila puchýře přes celé paty (nevím, co mi to najednou mé vyšlápnuté trekovky, ve kterých jsem loni prošla kus Durmitoru, udělaly). Tak abych to došla...
Cílem výletu byly Jetřichovické stěny, které se tyčí nad stejnojmennou vesnicí, a především jejich skalní vyhlídky, které jsou všechny pojmenovány po příslušnících rodu Kinských. 



Východiskem bylo parkoviště pod Poštolčím kuželem (v sezóně placené, v listopadu už parkování volné). Odtud jsme vyrazili po červené turistické značce k Mariině vyhlídce. Cesta tu poměrně strmě stoupá a je na ní spousta schodů (a další čekají i za ní). Na samotnou vyhlídku  vede odbočka, kde se stoupá i po žebřících ve skalní úžlabině. Na skalním vrcholku je altánek (bohužel nepřístupný) a hlavně je odtud krásný výhled. 

Na Mariinu vyhlídku je cesta samý schod...




Dál jsme pokračovali (stále po červené) na Vilemíninu vyhlídku, na kterou je o něco jednodušší přístup. Schodům jsme se sice nevyhnuli, ale obešlo se to bez žebříků. Výhled je odtud taky krásný. 

Vilemínina vyhlídka



I na poslední vyhlídku naší cesty nás vedla červená TZ. Rudolfův kámen byl nejvyšším bodem našeho výletu  (484 m.n.m.) a vedlo na něj  několik žebříků. Na vrcholku je přístupný dřevěný altán, jinak je vrchol poměrně malý a není tu zábradlí. Přiznám se, že jsem se na vrcholku ve chvíli, kdy foukal vítr, necítila úplně komfortně (mám z výšek dost respekt).


Rudolfův kámen...

... a cesta na něj



Z Rudolfovy vyhlídky jsme dál pokračovali po červené přes rozcestí Pohovka až ke skalní kapli Posledního soudu. Tady už skončilo jak stoupání, tak schody a žebříky a většina cesty vedla po vrstevnici příjemnou pěšinou mezi mezi skalami. Od skalní kaple jsme dál pokračovali po modré směrem na Jetřichovice, ale asi kilometr před nimi jsme odbočili na Pfeiferovu cestu (je značená dřevěnými šipkami), která vede kolem Pfeiferova lesíku a kousek před Jetřichovicemi se připojuje na červenou, po které jsme vycházeli. Z parkoviště jsme si udělali ještě krátkou zacházku na zbytky skalního hrádku Falkštejn, ale to až zas někdy příště - už teď je článek dlouhý až až...




Skalní kaple

Na Pfeiferově stezce


Celkem jsme ušli asi 10 km s převýšením 445 výškových metrů. Celou trasu jsme ušli asi za 4 hodiny  (včetně šplhání na vyhlídky, kochání se výhledy, focen a pauzy na jídlo)
Většina cesty vede po lesních pěšinách s kameny a kořeny, místy jsou schody, takže určitě není vhodná pro cyklisty nebo kočárky.  Možnost občerstvení je jen v Jetřichovicích, kde je několik restaurací, jinak po cestě není nic.


34 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za nádherné fotky! Myslím, že chodit tu v takový den, když nepotkáte ani živáčka a příroda hraje všemi barvami, je prostě čistá radost. nebýt tedy těch puchýřů!!! Ty si já umím udělat i v rozšlápnutých botech, tak s tebou opravdu cítím...
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, na Mariině vyhlídce jsme potkali školní třídu na výletě :-D, ale bylo to OK - oni slezli, my vylezli a nepřekáželi jsme si... A od Rudolfova kamene už ani nohu...

      Vymazat
  2. Naordinovali jste si hezký kousek své dovolené. Jak vidno, šlapala jsi i s těmi puchýři.Stálo to určitě za to, viděli jste hodně hezkého.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pro nás je takové toulání přírodou nejlepší relax.

      Vymazat
  3. Procházeli jste Stáňo má známá místa. I když musím říct, že dneska nahoru na vyhlídky bych již asi s chutí nelezla, čím jsem starší, tím víc mi vrcholky nedělají dobře.
    Jsem moc ráda, že se vám u nás líbilo!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, líbilo se nám ve Vašem kraji moc. Pokud se nám podaří vymyslet zas nějaký mimosezónní termín tak se možná za rok vrátíme :-). Pokud jde o výšky - zatím to mám tak, že se bojím, ale lezu... (většinou se bojí víc cestou dolů)

      Vymazat
  4. Stáni, díky za další krásnou reportáž. Tohle já už možná nikdy nedám, tak díky za zprostředkování. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni!!
    Tvá další reportáž z dovolené je tak krásná...čiší z fotek krásný klid a podzimní vzduch a ty výhledy!!! Moc se mi tu u tebe líbilo!! krásný den Jarka

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, to jsou tak krásné výhledy. Ty puchýře mě mrzí, ale zvládla jsi šplhání po žebříku i strmou stěnu u toho děsivého :-D řetězu, takže ses nenechala omezit, a to je dobře!!! Jinak to vypadá na opravdu skvělý výlet. Ráda jsem se pokoukala.
    Měj se fajn, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, já na tehle (i další) výlet vyměnila boty, takže to šlo. A výlet to byl opravdu bezva

      Vymazat
  7. Stáňo, skvělá cesta, moc pěkné fotky a dokumentace celkově. Máte tedy vcelku vražedné tempo, řekla bych:). M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, tempo 2,5 km v hodině moc vražedné není, ale tady bylo hodně schodů (bolely mne z toho svaly ještě třetí den ;-))a taky spousta kochání...

      Vymazat
  8. Tyhle místa vůbec nepoznám, tak jsem ráda, že se tam můžu podívat aspoň formou tvého článku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, těší mne, že jsem ti mohla ukázat místa, která neznáš

      Vymazat
  9. Stáňo děkuji za milé připomenutí naší letní dovolené. Na podzim ta místa vypadají ještě kouzelněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, na podzim jsou tahle místa barevnější, to je fakt. A asi taky klidnější - ve všední dny po sezóně jsme už skoro nikoho nepotkávali (když nepočítám tu školní třídu na první vyhlídce :-D)

      Vymazat
  10. Stáňo, moc hezká reportáž! z mého rodného kraje, kdy jsme do Jetřichovic i skal chodili často, někdy až na Tokáň. Pořád slibuji vnučkám, že je tam také vezmu - na Dolský Mlýn i do Hřenska a na Pravčickou, jen ne v létě, kdy je tam moc lidí. Krásně jste to prochodili. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, v tvém rodném kraji je moc pěkně. Na Pravčické bráně jsme byli taky - lidí bylo málo (resp. skoro žádní), ale bohužel ve všední den taky zavřený přístup až k vyhlídce (skončili jsme před vstupem do Sokolího hnízda)

      Vymazat
  11. Tak to je teda nádhera! Nikdy som tam nebola, ale ak raz budem niekedy poblízku, určite sa tam zájdem pozrieť :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vyhlídky fakt stojí za to - zvlášť teď na podzim, kdy byly na stromech ještě zbytky barevného listí, se bylo čím kochat :-)

      Vymazat
  12. Tentokrát jste narazili na spoustu zajímavých věcí po cestě. Také bych se na vyhlídce bála, když by hodně foukalo. Necítím se fajn ani na vrcholku rozhledny, která se ve větru pohupuje :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na rozhledně, která má zábradlí mi to tolik nevadí - tam mám pocit, že se je čeho držet. Na holé skále jsem se fakt bála a tak jsem se na Rudolfově kameni jsem se k tomu altánu blížila velmi opatrně ;-)

      Vymazat
  13. Ta vyhlídka je moc hezká a zaujala mě i ta skalní kaple. Myslím si, že jsem žádnou takovou do teď neviděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhlídky byly pěkné všechny. Skalní kaple je zajímavá a i po cestě autem do hotelu jsme viděli v ve skalách obrázky s náboženskými motivy.

      Vymazat
  14. Tak tento výlet je na posílení fyzičky jako dělaný, nevím jak jsi to dala, já bych to absolutně nezvládla! :D tolik schodů a žebříků. Co se týká přírody a vyhlídek, tak to by mě moc lákalo. My takhle byly v létě, akorát pouze na jednom místě, jednom bodě - 9 skalách.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme vyhlídky rozhledy moc rádi, takže to vždycky nakonec nějak vyfuníme nahoru, abychom byli odměněni výhledem :-). Ale musím říci, že svaly na stehnech a na zadku jsem cítila ještě za dva dny :-)

      Vymazat
  15. Stáni, povedený výlet a moc hezké fotky. Ušli jste pořádný kus cesty, ale ty vyhlídky za to stály.
    Přeji Ti krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, vyhlídky byly opravdu super. Na délku ten výlet ani moc dlouhý nebyl, ale těch schodů ....

      Vymazat
  16. Tady to znám moc dobře. Krásná místa. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsou :-). A teď navíc byla skoro bez lidí, takže i krásný klid....

      Vymazat
  17. Přiznávám, že tato část se mi líbí více než hrádek Falkštejn, obehnaný kovovými rošty. :) Na to, jak je trasa krátká, je plná zajímavostí a krásných vyhlídek. Dobře jste ji naplánovali!

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)