neděle 3. listopadu 2019

Co jsem taky ochutnala 13

Po hubeném zářijovém jídelním článku se mi v  průběhu října novinek (tedy novinek pro mne), které jsem ochutnala poprvé, nashromáždilo poměrně dost.  Takže nebudu ztrácet čas dlouhým úvodem, protože i tak nebude článek zrovna krátký, a půjdu rovnou k jednotlivým kouskům


Choklad mork (IKEA)

Koupeno - IKEA. Balení - 100 g. Cena - 19 Kč
Tak tahle hořká čokoláda s obsahem kakaa 60 %, která se pro obchody IKEA vyrábí ve Španělsku, mne opravdu nenadchla. Má hodně "hrubou", trochu nakyslou chuť, rozhodně se nerozpouští na jazyku. Do kaše ujde, ale samotná  mi nechutnala.
4/10

Proteinová kaše s čokoládou (Semix)

Koupeno - Lidl. Balení -  Cena 14,90 (akce)
Jedna z dalších kaší, která se připravuje pouze zalitím horkou vodou - ideální nouzovka do kanceláře. Tuhle jsem si vybrala kvůli vyššímu obsahu proteinu, ony jinak ty kupované ovesné kaše bývají sacharidové bomby. Tahle má skutečně složení lepší - oproti běžným instantním kaším má dvojnásobný obsah bílkovin a nižší obsah sacharidů. Příprava je bez problémů  (po zalití nedělá hrudky), chuťově je to takový průměr.
7/10

Sorbet Mango (Ballino)

Koupeno - Lidl. Balení - 500 ml. Cena - 39,90 (?)
Pěkně krémový sorbet bez krystalků ledu. Chutná výrazně po mangu. Jedinou výhradu mám k obsahu glukozového sirupu, ale chuťově byl fakt dobrý.
9/10

Carre de l´Est (Duc De Coeur)

Koupeno - Lidl. Balení - 250 g. Cena - 59,90 (akce)
Sýr s bílou plísní na povrchu, který byl uvnitř sympaticky vláčný a krémový.  Na čerstvém pečivu s máslem opravdu chutnal.
10/10


 6 Petits Chevres Nature (Président)

Koupeno - Albert. Balení - 100 g. Cena - 39,90 (výprodej)
Plnotučný kozí sýr tvarohovitého typu s výraznou kozí chutí. V balení je šest  už ukrojených porcí (kolečka o velikosti desetikoruny a tloušťky asi 1 cm). Je pevnější, takže je trochu obížněji maže. Asi nepřekvapí moje hodnocení...
10/10

West country luxury jogurt William pear&blackberry (Mark&Spencer)

Koupeno -  Mark&Spencer. Balení - 150 g Cena - 19 Kč (akce)
Jogurt je jemně krémový (asi i díky přídavku smetany) a obsahuje opravdu ostružiny i kousky hrušek. Chuťově je velmi dobrý - aspoň tedy mně chutnal. K mé nelibosti ale obsahuje i rýžový škrob - v chuti jsem ho tedy necítila, ale stejně...
8/10

Řecký jogurt 0,3% (Pilos)

 Koupeno - Lidl. Balení - 140 g. Cena - 8,90 (?)
Bílý jogurt řeckého typu téměř bez tuku pro Lidl vyrábí Polabské mlékárny. Je hodně hustý, má dobré složení (žádná zahušťovadla) chuťově  mi spíš připomínal tvaroh (odtučněný tvaroh). Na nějaký dip by asi nebyl špatný, ale jen tak samotný mne až tak moc nenadchl.
6/10


Cornish cove extra  (Mark&Spencer)

Koupeno -  Marks&Spencer. Balení - 30 g.  Cena - 17,90 Kč (akce)
Na fotce to sice vypadá jako musli tyčinka, ale je to sýr - moc dobrý  cheddar. Měli tři druhy, tento v modrém obalu byl označen jako starší a měl skutečně vyraznější chuť.  Sympatické balení ve velikosti tak akorát na svačinku do kabelky (příjemná změna po raw tyčinkách, kde jsou základ datle, takže jsou sladké).
10/10

Kakaové mléko Granko (Orion)

Koupeno - Brandnooz box. Balení - 200 ml. Cena - ? (cca 16 Kč)
Kakaový nápoj v krabičce se sníženým obsahem cukru je takový průměr - nenadchne ani neurazí. Chuť je taková trochu nijaká - přeslazený mi nápoj opravdu nepřišel, ale bohužel ani kakaová chuť nebyla výrazná.
6/10

Cacaolat Noir 

Koupeno - Brandnooz box. Balení - 200 ml. Cena  - 34,90
Verze kakaového nápoje Cacaolat, která kombinuje chuť kakaa a nepražených kakaových bobů. Nápoj jsem vypila studený a musím říci, že má opravdu o něco  méně sladkou a více kakaovou chuť než jeho originální verze. Nápoj nebyl špatný, ale na můj vkus je poněkud předražený.
7/10 

Mandava (Milko)

Koupeno - Albert. Balení - 120 g. Cena - ? (asi 14 Kč)
Čerstvý sýr, o kterém výrobce tvrdí, že je "jemně roztíratelný". To tedy moc není - je docela hutný, takže se úplně dobře neroztírá. Ale chuťově je hodně dobrý, je v něm cítit jemná smetanová chuť. A složení je taky OK - mléko, smetana, sůl.
9/10

Olive  (Franz Josef)

Koupeno - ?  Balení - 350 g. Cena - ? (asi 45 Kč)
Tuhle rajčatovou omáčku se zelenými a černými olivami   přivezla na chalupu nějaká návštěva. Nakonec na ni došlo až na konci sezóny, kdy jsme potřebovali hodně rychlý oběd. Stačí ji opravdu jen prohřát, přidat uvařené špagety a je hotovo. Chuť je hodně rajčatová, ale jsou v ní cítit i olivy. Sklenice vyjde na dvě až tři porce (podle apetitu strávníků). U nás se opakovat nebude (manžel nemá v oblibě olivy), ale jinak to podle mne není špatná rychlovka třeba na chatu.
7/10

Opuncie (kaktusové fíky)

Koupeno - Lidl. Balení - 500 g. Cena - 29,90
Tuhle exotiku - plody kaktusu opuncie jsem ještě nikdy nevyzkoušela, takže když jsem na balíček těchto plodů narazila za velmi příznivou cenu, tak jsem neodolala. A nelitovala jsem - plody opuncie mají  lahodnou nasládlou chuť, ve která jsem střídavě cítila chuťové tóny  banánu, broskve a hrušky. Z plodů se jí dužina (i se zrníčky) - nejlépe lžičkou z přepůlených plodů.  Návody na to, jak jíst opuncii, upozorňují na trny, ale ty moje koupené byly už očištěné. Až na ně někdy narazím, určitě v mém nákupním košíku skončí znovu.
10/10



Výrobků, které u mne získaly plný počet bodů, se mi tu tentokrát sešlo hodně -  jednak jsou to sýry (kozí Prezident, plísňový z Lidlu, cheddar z M&S) a pak taky kaktusové fíky a mám trochu problém označit pomyslného vítěze. Nakonec bych asi vybrala ty kaktusové fíky, které pro mne byly velmi příjemný překvapením. K propadáku má nejblíž hořká čokoláda z IKEA.

30 komentářů:

  1. Stáni, díky opět za tvoji reportáž. Mě oslovily na prvním místě sýry, ty jím pořád. Plody kaktusu jsem ještě neochutnala, díky tvojí recenzi je musím vyzkoušet. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já jsem taky hodně sýrová, takže když vidím nějaký, co jsem ještě neměla, tak většinou neodolám a vyzkouším...

      Vymazat
  2. Ty opuncie chci taky ochutnat, ale nejsem ochotná za ně dát plnou cenu.
    Z Lidlu jsem si teď ( teda už v létě) oblíbila dřeně od. Ballina, Malinová je Top.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, malinová dřeń by mi asi taky chutnala, mám maliny ráda. Myslím,že mají i malinový sorbet ...

      Vymazat
  3. Kozí sýr si kupuju pravidelně. Ale přiznám, že by mě nenapadlo ho mazat, já si ho krájím nebo drobím do salátu s červenou řepou.
    Letos jsem taky neodolala opuncii, ale vůbec mi nechutnala a byla samé zrníčko. Ta tvoje vypadá lépe.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, do salátu s červenou řepou si kozí sýr dávám taky, je to moje oblibená kombinace (fajn je k tomu ještě rukola), ale klidně si ho i namažu na dobrou bagetku

      Vymazat
  4. Hi dear! Thank you for sharing this wonderful post and thanks for the inspiration!

    You have a wonderful blog, so I am very happy to follow you through the GFC! I will be glad if you look at my blog :) If you wish, you can follow me, I will be infinitely grateful to you ♥♥♥

    https://nastyadeutsch.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Opuncie mi také chutná. Škoda, že jsem na ni ještě nikdy v běžném českém obchodě nenarazila. Inu, aspoň ji mám spojenou s příjemnými zážitky z dovolených.

    Kozí sýry také miluji, Président je výborný, ač drahý. Budu se muset podívat i po čokoládovém mléku Cacaolat, něco podobného mi na českém trhu chybělo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já opuncii potkala v Lidlu poprvé. A od té doby jsem je zas nikde neviděla :-(.
      Ten hořk7 Cacaolat není špatný, ale cenu bych si představovala o něco nižší ;-)

      Vymazat
  6. My ty fíky kupovali domů a nějak to prostě neumíme jíst, nebo kupovat? Možná jsme taky koupili nezralé. Ten kozí sýr bych chtěl ochutnat, teď byl nedávno v akci v Kauflandu.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někomu v opuncii vadí ta jadérka, ale myslím, že problém bude spíš ve zralosti. Dovážené ovoce bývá trochu "podtržené" a dost často je třeba ho nechat dojít. Mě takhle zklamalo první setkání s mangem...

      Vymazat
  7. Tak ani s jedním výrobkem jsem zatím neměla tu čest. A myslím, že by mě ani nelákaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mne sýry zlákají skoro vždycky. A hořké čokolády taky, byť zrovna tahle byla tedy sáhnutím vedle

      Vymazat
  8. Stáňo, děkuji za podrobný přehled. Znám jen sýry z Lidlu, ty kupujeme pravidelně a opuncii, ta mi fakt chutná.
    Měj klidné pondělí! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já taky sýry v Lidlu lovím docela často - především ve francouzských týdnech. A opuncie mi zachutnala taky

      Vymazat
  9. Asi bych si vybrala sýry a i tu opuncii bych ochutnala. Už o ní na blogu psala blondýna.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, opuncie určitě za vyzkoušení stojí. U Blondýny jsem o ní četla taky, to už jsem tu "svoji" měla snězenou. Ale dozvěděla jsem se u ní, že má na povrchu normálně ostré háčky (ta moje kupovaná je neměla)

      Vymazat
  10. Lakava nabidka, za me urcite cheddar v tycince vede, ten by me zajimal, stejne jako plody opuncie, i pro me by to byla novinka. Odpustila bych si kozi syry protoze vune, ale to je muj problem:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, čedar byl fajn, určitě si ho zas příležitostně koupím. Opuncii taky. Mně kozí sýry nesmrdí, takže si je dopřávám s chutí.

      Vymazat
  11. Stáňo, díky za recenze. Vždycky když stojím před regálem v Marks & Spencer, říkám si jak to asi chutná. Není to tam nejlevnější a kupovat naslepo se mně nechce. Opakovaně kupuji polevy na moučníky a dezerty, moc dobrý je slaný karamel.
    Hezký večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, M&S opravdu není nejlevnější, ale některé věci nemají špatné. Občas vyzkouším věci, co jsou zrovna v akci. Věci na pečení jsem tam ještě nekupovala

      Vymazat
  12. Ahojky,
    toto je můj oblíbený typ článku, vždy mě inspiruješ k nějakému mlsání:-) Zaujaly mě ty sýry, určitě se po nich budu muset podívat. Taky si říkám, že až zase budu jednou v Marks & Spencer, budu se muset podívat i na jejich nabídku jídla, některé věci vypadají fakt dobře:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já mám sýry moc ráda, takže se vždycky snažím neprošvihnout francouzský týden v Lidlu. Potraviny v M&S nemají špatné, i když ta cenová úroveň je vyšší. Ale sem tam se tam stavím a občas i něco koupím.

      Vymazat
  13. Ten bílý jogurt z Lídlu si taky kupuju a není špatný, jen si to člověk musí trochu doladit :D ten pidi cheddar opravdu vypadal ze začátku jako musli tyčinka xD

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u jogurtů výrazně preferuju bílou Hollandii, do jiných "vod" zabrousím jen občas, hlavně u ochucených jogurtů, když mne zaujme příchuť.

      Vymazat
  14. Ten stejný sorbet z Lidlu taky sem tam v létě kupujeme a chutná nám. Zaujal mě ale ten sýr s plísní z Lidlu. Ten bude asi z francouzského týdne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, myslím, že ten sýr je z francouzského týdne.

      Vymazat
  15. Tento kozí sýr mám moc ráda.
    Jinak Cacaolat Noir a Granko jsem vyzkoušela a také dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně Granko až tak nezaujalo, ale já mám ráda kakao hodně silné (když si ho dělám sama, kombinuji lžičku Granka a lžičku čistého kakaa, aby to nebylo moc sladké ;-))

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)