čtvrtek 21. listopadu 2019

Pravčická brána

Pravčická brána je bezesporu nejznámější skalní útvar NP České Švýcarsko. Svými rozměry  (rozpětí oblouku u dna je 26 m, šířka 8 m) je největší přirozeným  skalním mostem v Evropě. Takže když už jsme byli nedaleko a předpověd počasí slibovala příjemný podzimní den, tak jsme poslední dovolenkový výlet naplánovali právě sem. Doufali jsme, že mimo sezónu by tu nemusely být davy turistů (což nebyly, ale mimosezóna má i své nevýhody, jak si přečtete dál)


Východiskem našeho výletu bylo parkoviště vedle hotelu Mezní louka. Cestu sem nám trochu zkomplikovala oprava mostu někde mezi  Jetřichovicemi a Vysokou Lípou, která vzdálenost necelých 10 km protáhla objížďkou přes Děčín a Hřensko na 45 km, ale v členité krajině a pak podle Labe cesta nakonec docela utekla.


Z Mezní louky vede na Pravčickou bránu červená turistická značka, která asi  první dva kilometry poměrně dost stoupá, ale dál se už pak klikatí více méně po vrstevnici a nabízí výhledy do kraje i na okolní skály. Další krátké stoupání je pak už jen posledních pár set metrů přímo pod Pravčickou bránu k výletnímu zámečku Sokolí hnízdo (dál - na vyhlídky jsme se bohužel nedostali).











 

Cestu zpátky jsme původně měli naplánovanou jinudy (přes rozcestí Tři prameny a Meznou), ale protože z části vedla po silnici, tak jsme nakonec volili návrat ve vlastních stopách, byť to moc často neděláme. Ale cesta skalami nám prostě přišla lákavější.



Celkem je to z Mezní louky na Pravčickou bránu a zpět asi 11 km s převýšením 515 výškových metrů. Nám se ovšem podařilo vyrazit nejprve opačným směrem, než jsme měli (vždycky se koukám na turistické směrovky, tentokrát jsem to neudělala 😈)  a museli jsme se vrátit, takže jsme si do celkového skóre připočetli ještě další  3 km a 150 výškových metrů)


A praktické info na závěr - cesta vede většinou po pěšině a jsou na ní kameny i schody, takže není uričtě vhodná pro kočárky a cyklisty. Vstup na vyhlídky  přímo pod Pravčickou bránou je zpoplatněný a v období od listopadu do března jsou vyhlídky přístupné jen v pátek a o víkendu, stejně jako infocentrum a občerstvení v Sokolím hnízdě. Zavřený byl i hotel Mezní louka, takže mimo sezónu to chce svačinu do batohu.

A nakonec jedna "voražená" sýrkorka od Pravčické brány (ty drobky z mé ruky nakonec sezobla)

28 komentářů:

  1. Opět krásné místo. Výlety mimo sezónu mají opravdu své nevýhody, ale zase nebývá tolik lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, my se právě snažíme jezdit mimo sezónu - nemáme rádi davy. To se raději smíříme s nějakou tou nevýhodou.

      Vymazat
  2. Krásné a ten klid, v sezóně tam jsou asi davy... A i svačinu ses rozdělila :o) Nikdy jsem tu nebyla, je to na seznamu.... Tak snad jednou.
    Stáňo, děkuji za krásné fotky a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my jsme si právě říkali, že když už nám dovolená vyšla takhle pozdě, tak se musíme na tu Pravčickou bránu podívat, že se vyhneme davům (a fakt jsme cestou nepotkali skoro nikoho, u Pravčické brány byla zrovna na odchodu školní třída a jinak už pak jen pár lidí.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Stáňo, krásné fotky, krásný výlet.
    Je to od nás daleko, tak si to užívám aspoň virtuálně.
    Snad někdy .....
    Krásný pátek, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, však já si zas tvým prostřednictvím užívám Moravu ;-). Výlet to byl moc pěkný, byť jsme na začátku "zakufrovali".

      Vymazat
  4. Tam to znam a vim, jak hezky tam je. Vy jste k tomu navic meli jeste skvele pocasi a malo lidi. Hezky den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, na to, že byl začátek listopadu, tak nám počasí vyšlo moc pěkně. A lidí tam moc nebylo. Jen škoda těch zavřených vyhlídek.

      Vymazat
  5. Nenapadlo by mě, že budou zavřené i vyhlídky. Je to škoda, ale aspoň už teď vím, že až se na Pravčickou bránu budeme chtít jet podívat, tak raději zvolíme víkend, ať je to se vším všudy. Ještě jsem tam nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravčická brána určitě za výlet stojí, ale asi spíš mimo sezónu - ve všední den jsme si ji v jeden moment užívali sami :-)(jak to bude o víkendu, to si netroufnu tipovat). Ty vyhlídky nás mrzely, ale hezky tam bylo i tak, vyhlídky do kraje byly hezké i z cesty. A my davy turistů hodně neradi.

      Vymazat
  6. Stáni, další z Tvých super výletů, ... tam musí být krásně. Snad se na Pravčickou bránu také jednou podívám. A sýkorky nakonec nemají chybu, to musel být mimořádný zážitek, nechat si sýkorku zobat z ruky. :o)
    Měj fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, krásně tam fakt bylo. Ta sýrorka byla jen jedna a drzá byla jako opice. I když s těmi drobky ulítla hodně rychle. Ale jinak tam kolem nás poletovala a posedávala docela dlouho (ty 4 fotky jsou výběr asi z 15ti, které jsme narychlo cvakali)

      Vymazat
  7. Stáni, opět krásné fotky a krásná reportáž. Myslím, že jsem tam byla, ale už to bude hodně hodně dávno. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my jsme kdysi dávno byli na Malé pravčické bráně, na tuhle se nám nechtělo, že bude moc lidí. Letos jsme si řekli, že v listopadu už by moc lidí být nemuselo :-)

      Vymazat
  8. Už jsem to psala u Alenky. V Hřensku jsme byli na svatební cestě ( to už je tak dááávno). Ubytovaní jsme byli v hotelu Mezní louka. A na Pravčickou bránu se tenkrát ještě mohlo až nahoru.:-)
    Ráda jsem se na Tvoje fotečky podívala.
    Hezkou neděli, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hotel Mezní louka se mi moc líbíl, i jsem ho měla mezi uvažovaným ubytování. Ale byl už mimo provoz. Přímo z pravčické brány musel být krásný rozhled. Ale nedá se nic dělat - pokud se má zachovat, tak si nemohou ošlapávat tisícovky turistů ročně

      Vymazat
  9. Krásné přírodní útvary...tato místa znám moc dobře a ráda se tam vracím. Eva

    OdpovědětVymazat
  10. Škoda, že jste se nedostali na vyhlídku, určitě by tam byl moc krásný výhled. Pravčická brána mě taky hodně láká, ale máme ji přes celou ČR 😁

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhlídka nás trochu mrzela, ale co se dá dělat - mimosézónní dovolenkování má i svá úskalí. Zase jsme si tu krásnou krajinu užili bez davů dalších turistů

      Vymazat
  11. Fotek Pravčické brány jsem viděla už tolik...ale nikdy jsem tam nebyla. Přitom skály jsou pro mě obrovské lákadlo. No ale není všem dnům konec. Díky za připomenutí tohoto místa, Stáňo, fotky jsou super.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, ráda tě vidím. Pokud využiješ někdy časem můj tip na výlet, tak budu ráda...

      Vymazat
  12. Pravčická brána na mě vždy působí hrozně velkolepě :) Opět se budu opakovat, ale skvělý výlet a sýkorka závěrem je nádherná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sýkorka byla bezva zážitek - obletovala nás asi čtvrt hodiny a nás fakt bavilo na ni koukat.

      Vymazat
  13. Podle fotek to byl další úžasný výlet, ale nejlepší je prostě ta sýkorečka. :-)
    Hezký den, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, výlet to byl moc pěkný a sýkorka byla fajn bonus.

      Vymazat
  14. Já bych se na Pravčickou chtěla hrozně moc podívat, škoda, že je tak daleko. S rodinou nemám šanci se tam podívat a kamarádky ani jedna není moc dobrá řidička a ani o mě se to říci nedá. Určitě super tip a skvělý výlet. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My zas máme málo prozkoumanou Moravu - Beskydy, Jeseníky... Ono je tolik míst, kam bych se chtěla podívat a nestíháme to. Tak jsem ráda, když si někdy zacestuji virtuálně na jiných blozích ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)