sobota 9. listopadu 2019

Chris Carter - Popravčí

A aby vás ze všech našich dovolenkových výletů nebolely nohy😉, tak výletovou řadu přeruším pro změnu jedním knižním článkem, který už jsem před dovolenou nestačila na blog dát.
Při poslední návštěvě v knihovně jsem narazila na thiller Chrise Cartera, který jsem ještě nečetla. Samozřejmě jsem nezaváhala, vypůjčila si ho a doma se hned pustila do čtení. Thillery tohoto autora, které jsem zatím četla (třeba tady, tady  a  tady) , měly spád a dokázaly mne udržet v napětí... 


Kdo mohl mít zájem na smrti kněze a proč ho sťal a místo jeho hlavy mu nasadil hlavu psí? A má nějaký význam trojka napsaná krví na těle oběti? Když se pak najde tělo další oběti  označené na místě činu  čtyřkou, začíná to vypadat, že se jedná o sériového vraha. Ale kde jsou oběti číslo jedna a dvě? Co mají oběti společného? A kdo bude obětí další? A jakou roli bude hrát v příběhu dívka, která jak se zdá, umí vycítit bolest jiných? Všechny tyto otázky začíná rozplétat už sehraná dvojice detektivů Robert Hunter a Charlos Garcia, kteří se zároveň sžívají se svou novou šéfkou Barbarou Blakeovou.


I tuto knihu (která je vlastně druhá v sérii s Robertem Hunterem) charakterizují krátké kapitoly, neobyčejná vynalézavost při vymýšlení brutálních způsobů vražd a spád, díky kterému se knížka dobře čte. A pokud jde o pachatele - kdyby nevražil, navíc s takovou brutalitou, tak by vlastně mohl spíš budit soucit.


Anonace
Ví, co tě na smrt vyděsí… V losangeleském kostele leží na oltářních stupních zkrvavené, bezhlavé tělo kněze. Je pečlivě naaranžované, nohy natažené, paže křížené na hrudi, ale nejhrůznější ze všeho je, že hlavu kněze někdo vyměnil za hlavu psí. Ze začátku je detektiv Robert Hunter přesvědčený, že jde o rituální vraždu. Jenže když se objeví další mrtvoly, je nucen situaci přehodnotit. Všechny oběti zemřely způsobem, kterého se bály ze všeho nejvíc. Jejich nejstrašnější sny se staly skutkem. Ale jak o nich mohl vrah vědět? A co spojuje tyto zdánlivě nahodilé oběti? Hunter se ocitá na stopě přízračného a sadistického vraha – někoho, kdo má zřejmě schopnost číst myšlenky svých obětí. Někoho, kdo dokáže vycítit, co oběť nejvíc vyděsí. Někoho, kdo se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého zvráceného cíle.
Vydalo nakl. BBart v r. 2013, překlad Jana Pacnerové

12 komentářů:

  1. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Píšu si na seznam do knihovny :-).
    Měj hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, děkuji za další recenzi, asi knihu nadělím mamce k Mikuláši, snad se nebude moc bát :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ty způsoby některých vražd jsou fakt hodně hnusné, autor je bývalý policejní psycholog, tak se asi ve své praxi setkal s ledasčíms...

      Vymazat
  4. Přiznávám, že brutalitu moc nemusím, jsem odkojená Poirotem s noblesou :D Nicméně se mi líbí nečekané zvraty a vynalézavost.
    Hezkou neděli.
    Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, A.Ch. je taky moje oblíbená autorka - jak Poirot, tak slečna Marplová, ale thrillery mám taky celkem ráda.

      Vymazat
  5. Marcela - Nordic Passion12. listopadu 2019 v 19:55

    Zní to zajímavě, i když méně brutality by mi asi nevadilo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nějakým thillerem občas nepohrdnu, byť mne taky ta brutalita občas děsí...

      Vymazat
  6. Tak to zní moc zajímavě! A to mě většinou detektivky moc neberou 😁

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U téhle knížky mne zaujal motiv. Co všechno se může stát, když... Protože to, co bylo v tomto případě spouštěčem celého vraždění, to se ve společnosti děje...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)