úterý 21. března 2023

Jo Nesbo - Krysí ostrov a jiné povídky

 O knížkách píšu raději hned po dočtení, dřív než mi hlavu zahltí dojmy z těch další (když to odložím, tak už se většinou ke článku nedostanu). Takže tu dnes mám článek o knížce, kterou jsem dočetla těsně před prodlouženým víkendem v Kutné Hoře. Dostala jsem si už před delší dobou k svátku od syna, ale nějak ji souhrou okolností první přečetl manžel a nebyl moc nadšený, pak jsem si ještě přečetla nepříliš pozitivní zmínku na netu ... A díky tomu se mi do knížky moc nechtělo. Ale nakonec jsem ji do ruky vzala.

 

V knížce najde čtenář pět různě dlouhých povídek
Krysí ostrov
na pozadí postpandemické společnosti, ve které do značné míry přestala fungovat veřejná moc i správa, řeší otázku odplaty i toho, kdy je možné vzít spravedlnost do vlastních rukou. Zajímavý námět, zajímavý závěr, jen možná mohla být trochu kratší ( měla přes sto stránek)
Skartovačka
je příběh vědce, který objevil lék na dlouhověkost. Ovšem tento objev má háček. I tady se mi líbil námět  nastolující otázku, jak vlastně zacházet s vědeckými objevy..
Cikády se zabývají nejen vztahem dvou kamarádů k jedné dívce, ale především otázkou paralelních světů. Tahle povídka se m se mi líbila ze všech nejmíň a k jejímu dočtení jsem se musela nutit, nějak mi ty paralelní světy a prolínní dimezí neseděly.
Sérum popisuje co se může stát, když se syn, který se s otcem celý život nestýkal, nakonec rozhodne zmizet před svými problémy na otcovu opuštěnou hadí farmu a hledat řešení tam. Zajímavý příběh s překvapivým závěrem.
Černý jezdec nás zavádí do nepříliš optimistické budoucnosti, kde prim hrají kartely a především jimi najímaní nájemní vrazi. Právě dva z nich se v povídce střetnou… A jen jeden má trochu svědomi. Povídka napínavá do samého konce, byť zápletka byla trochu překombinovaná.

 
Musím říci, že nejsem fanda distopických příběhů,  v podstatě je nevyhledávám. Ale nakonec se mi vlastně tahle povídková knížka od Jo Nesba docela líbila - možná proto, že jsem od ní nic nečekala, resp. vlastně spíš čekala, že se mi líbit nebude. V mých očích propadla jen povídka Cikády, ty ostatní jsem četla celkem s chutí.
  

Anotace
Vybroušená sbírka dystopických příběhů od krále severské krimi
Pomsta a spravedlnost, láska až za hrob a palčivá nenávist. Oko za oko, zub za zub. Vyprávění o odplatě z postpandemické Ameriky, zpověď vědce, který objevil lék proti stárnutí, střet zabijáků připomínající šachovou partii, soupeření dvou mladíků o tutéž dívku a synův boj s otcem o dědictví. Mrazivé příběhy ukazují nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. Spolehnout se dá už jen na rodinu a blízké přátele – a někdy ani to ne.
Vydalo nakl. Kniha Zlín v r. 2022, překlad K. Krištůvková, 295 str.
 

 

24 komentářů:

  1. Stáňo, taky jsem na tuhle knížku neslyšela žádné ovace, spíš naopak. Četla jsem Žárlivost, to jsou taky povídky a ty jsou celkem dobrý...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, možná právě proto jsem nebyla zklamaná. Žárlivost jsem nečetla, tak jestli mi padnou do ruky, možná je zkusím.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Nečetla jsem. No, když mi přijde do ruky, tak si ji klidně zkusím přečíst. Odložit ji mohu vždycky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem dočetla. I když u těch Cikád to byla fuška :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Taky se snažím psát hned jak knihu dočtu, protože pak nevím, co psát dřív. 🙂 Povídky mám ráda a tyhle bych zkusila, tak třeba někdy - máme teď v knihovně devatenáct novinek - neodolala jsem slevám, navíc čekám, co pěkného bude v novém katalogu Knižního klubu... ale po téhle knize se časem podívám. Děkuji za recenzi.
    Hezky den, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já když to nenapíšu brzo, tak už to nenapíšu nikdy :), protože mezitím přečtu další kousky a raději píšu o těch nových. Z konce loňského roku mám takhle jako rest dvě detektivky od Vodnrušky...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, děkuji za recenzi.👍👍 Nesbo nás předchozími knihami dost namlsal, takže možná čtenáře trochu zklamal.
    Recenze psát neumím, nechci opisovat anotace z knih, ráda bych se podělila o své dojmy. Ale není to můj šálek kávy. Takže obdivuju ty, kteří to umí.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já se přiznám, že jsem od Nesba četla jen Syna (ten se mi líbil) a Levharta (a detektiva Holeho jsem si moc neoblíbila).
      Jsem ráda, že ti můj článek líbil a přeju hezký den

      Vymazat
  5. Stáni, ale povídky vypadají zajímavě, díky za seznámení. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Stáňo, nečetla jsem, kolegyně nechválila, ona má doma všechna jeho díla. Pěkné dny měj. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manželovi se to taky moc nelíbilo. Každý to má trochu jinak, mně to nepřišlo špatné, i když Nesba skoro nečtu.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Už mám druhé, hodně podobné :D. Budou v březnovém nákupním článku

      Vymazat
  8. Krysí ostrov mám na seznamu budoucí četby, už se moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Od Nesba mám doma několik starších příběhů, ale ještě jsem žádný nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od Nesba četla kromě této ještě tři knížky. Asi nejvíc se mi libil Syn, tituly Macbeth a Levhart mne moc nezaujaly

      Vymazat
  10. S psaním recenzí na knížky to mám stejně :D. O tomto autorovi jsem už slyšela, ale jeho knížky nečetla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, myslím si, že pro tebe by tento autor asi moc nebyl - myslím, že temné severské detektivky asi v oblibě nemáš.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    já jsem tuto povídkovou knihu nikdy nečetla, znám jen příběhy Harryho Hola, ty mám ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mne celkově Nesbo nijak moc nezaujal. S HH jsem četla jednu knihu a nějak jsem si ho neoblíbila, spíš mi lezl na nervy.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)