středa 15. března 2023

Cibulový koláč

 Už dlouho tu nebyl žádný recept, tak je čas to napravit. V posledním magazínu Albert mi padl do oka recept na slaný koláč s cibulí. Přiznám se, že mně zaujalo i to, že se na něj dává pomazánkové máslo - byla jsem zvědavá, jak to bude fungovat. A protože to fungovalo a koláč chutnal jak manželovi, tak mně, přidám si recept i na blog.
 

Suroviny (2 porce)
250 g mladké mouky
1 lžčka cukru
1/2 lžičky soli 
1/3 sáčku práčku do pečiva
2 lžíce olivového oleje 
130 ml vody
1/2 kelímku pomazánkového "másla" bez příchuti
100 g anglické slaniny
75 g sýra ementálského typu
1 velká nebo 2 menší červené cibule
pepř, tymián
 

 
Do mísy jsem dala mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva, přidala jsem olej a vodu a hnětačem jsem vypracoval hladké těsto (na střední otáčky to trvalo asi 5 min.), Těsto jsem rozválela na pečícím papíře, přenesla na plech a potřela pomazákovým máslem. Slaninu a sýr jsem nakrájela na proužky, cibuli na měsičky a všechno jsem rovnoměrně rozdělila po celém koláči. Okořenila jsem sušeným tymiánem a mletým pepřem. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 220°asi 20 minut.




38 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Trochu jsem se bála, jaké to bude, ale dopadlo to dobře.

      Vymazat
  2. Je to taková zjednodušená varianta cibulového alsaského kische, ale určitě chutná moc dobře. Vidím, dlouho jsem žádný slaný koláč nedělala, napravím to.
    Stáňo, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, alsaský cibulový koláč jsem si musela "vygooglit", ten jsem neznala :). Ale kdysi jsem dělala lotrinský cibulový quiche a ten byl trochu podobný. Tenhle recept je jednoduchý v tom, že se nenechává kynout, což urychlí přípravu, a narozdíl od quiche je menší kalorická bomba.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahoj Stáňo, slané koláče mám ráda, mňam. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já taky. Ale moc je nedělám, ani nevím proč...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Jsem jak Helenka Davidová. Přesně takové věci mám ráda a ráda je ochutnám i v jiných variantách. Brzy udělám 2 koláče, aby nám to stačilo. I chlapi rádi ochutnají. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ten původní recept byl na dva koláče, ale my jsme jen dva, tak bychom to nezdolali. Tahle dávka je pro dva akorát.

      Vymazat
  5. Tak teď si mi udělala velké chutě. Cibulový koláč už jsem hodně dlouho nedělala a to ho miluji. Asi mám tip na víkend....

    OdpovědětVymazat
  6. připomíná mi to domácí pizzu :) vypadá to vážně skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, je to takové trochu pizzovité - i díky tomu, že v těstě je olivový olej.

      Vymazat
  7. Stáni, vypadá to báječně a já to příležitostně vyzkouším.👍👍
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to vypadá na plán na víkend :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to lákavě, takže určitě zkusím!
    Díky za receptík a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Přijde mi to jak zdravější pizza, skvělý tip :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to báječně, díky za skvělý recept! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Stáni, ten vypadá luxusně, sbíhají se mi sliny. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  13. Mám ráda slané koláče. Přeji hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my vlastně taky, ale dělám je poměrně málo. Tenhle recept byl takové "nakopnutí".

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni,
    znám lotrinský quiche, který je tomuto hodně podobný a doma je fakt populární. Peču ho celkem často, i když já ho nejím. Tento cibulový určitě taky vyzkouším, zaujalo mě to těsto.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že na těsto by šlo dát ledacos jiného - napadá mne třeba hruška a sýr s modrou plísní...
      Hezký den

      Vymazat
  15. Marcela - Nordic Passion19. března 2023 v 14:36

    Vypada skvele, pripomina mic nemecky Flammkuchen, tam se tedy dela jen v nekterych oblastech Nemecka, dava se na nej creme fraiche, dlouho jsem nemela, rada zkusim. M.

    OdpovědětVymazat
  16. Mňam, tak ten bych si s chutí dala! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ten vypadá výborně a hned si ho ukládám. Je z věcí, který mám většinou doma vždy. Až nebudu vědět, co k večeři, hned budu vědět po čem sáhnout.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  18. Mňam, vypadá úžasně a určitě tak i chutná! Musím někdy vyzkoušet. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to na přípravu hodně jednoduché, zvlášť pokud máš hnětač. A chutnalo nám to oběma

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)