úterý 28. března 2023

Michaela Klevisová - Kroky vraha

 Autorku detektivních románů Michaelu Klevisovou jsem si docela oblíbila. A tak jsem nedávno využila slevu na e-shopu Dobrovský a pořídila si její dvě knihy, na které jsem pořád nemohla narazit v knihovně. A tuhle  jsem přečetla jako první (ostatně je to i autorčina prvotina, nicméně dostala za ní cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku r. 2008).

 
 
V tomto detektivním příběhu autorka poprvé uvedla na scénu inspektora pražské kriminálky Josefa Bergmana a jeho kolegy Sylvii Sedlákovou a Adama Daneše. Ti stojí před otázkou, kdo zabil mladou ženu, jejíž tělo bylo nalezeno v pražskému lesoparku nedaleko vilové čtvrti. Stopy nemají téměř žádné a marně se snaží najít i nějaký motiv vraždy. Julie Kellerová, redaktorka časopisu o výtvarném umění, byla asi poslední, kdo oběť viděl.  V  den, kdy došlo k vraždě sice zahlédla něco podezřelého z okna, jenže do spolupráce s policií se jí nechce. Jednak má svá tajemství, u kterých by jí nebylo příjemné, aby do nich policie strkala nos. A taky  má i jiné starosti - někdo líčí pasti na její milované kočky a navíc se k ní do vily nastěhovala zpátky dospělá dcera Klára i se svým mladším přítelem.  


 
Mimo detektivního pátrání autorka sleduje i osud Kláry a jejího vztahu s mladším partnerem (což je echt nesympatická osoba) a do příběhu vstupuje i Zuzana, současná manželka Juliina bývalého manžela, čím dál víc podivínského Ludvíka.  I proto bych knihu označila spíš jako román s detektivní zápletkou než jako úplně klasickou detektivku. Není to tedy čtení pro ty, kdo dávají přednost thillerům s bizardními vraždami a mají rádi spád a akci. Tady nám autorka předkládá "obyčejnou" vraždu uškrcením a běžné pátrání, kde je základ ve výpovědích svědků a těch, kteří mají k zavražděným nějaký vztah, a jejich prověřování. A stejný prostor jako pátrání tu dostávaljí i další vztahy některých postav, které se v případu objeví. Mně tento mix vyhovuje - je to zas jiný styl oproti třeba severským detektivkám nebo příběhům o sériových vrazích.

 
 
Anotace
V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Je možné, aby se vrah zmýlil? Měla by se Klára Kellerová bát o život? Napětí se ještě vystupňuje, když nedaleko místa činu dojde ke druhé vraždě… Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje staré hříchy, důmyslné lži a utajované vášně.
Vydalo nakl. Motto v r. 2022 (6. vydání), 360 str. 
 
 

20 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Vija
    Stání , mě se v metru, cestou do práce hezky četla.
    Měj hezké dny. J

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, podle tvých slov jsem tuhle knihu asi kdysi četla. Jeden čas byla tvorba paní Klevisové hodně oblíbená...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Michaela Klevisová patří myslím aktuálně mezi nejznámější české autory detektivek. Tahle knihla je její prvotina a vyšla už před hezkými pár lety, já měla asi šestou reedici.
      Hezký den

      Vymazat
  4. autorka bude mít i teď novou knihu :) v práci jsem dostali recenzní výtisk, kolegyně si ho hned zabavila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem ji viděla v knihkupectví, asi si ji budu přát k narozeninám :).

      Vymazat
  5. Já na ty české autory detektivek nejsem, už jak jsem si četla popisek knihy, tak jsem si říkala, že by to pro mě byla slabota, když už si chci přečíst něco podobného stylu, tak potřebuju trošku větší thriller ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu thrillery hodně, takže česká detektivka bez kupy mrtvol a bizardních způsobů vražd je zas takové trochu vybočení :).

      Vymazat
  6. Stáni, moc děkuji za další recenzi. Kniha mě zaujala.
    Měj hezké jarní dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, detektivky paní Klevisové se čtou dobře.
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Od Klevisové jsem už nějaké tituly četla, ale myslím, že toto ne. Takže když mi do ruky přijde, přečtu si ji.
    Hezký den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně od Klevisové chyběla právě tahle a pak Zlodějka příběhů (už ji mám přečtenou taky, článek bude někdy v dubnu...)

      Vymazat
  8. Myslím si, že Klevisová je poměrně oblíbená česká autorka. Já od ní četla jen jednu knihu a nebyla špatná. Nicméně detektivky nejsou mojí láskou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to já zas detektivky hodně ráda. A Klevisová mne zaujala, takže už ji mám přečtenou v podstatě celou.

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    znám i tento díl a líbil se mi. Těším se na její nový román, už ho mám doma.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, koukala jsem v knihukupectví, že Klevisové vyšla novinka. Ale nekoupila jsem - manžel tuto knihu dostane jako tip, co bych chtěla k narozeninám :D

      Vymazat
  10. Zajímavá knížka, zaujala mě už jen podle názvu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla se dobře. Já jsem si vůbec tuhle autorku celkem oblíbila.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)