neděle 5. března 2023

Nový Hrádek u Kunratic

Po slunečných dnech v průběhu týdne předpověď na sobotu bohužel naznačovala, že slunce se konat nebude a máme očekávat spíš mraky a ochlazení, ale  protože dopoledne nepršelo, zvolili jsme aspoň krátkou procházku. Vyrazili jsme do Kuratického lesa (kterému se říká taky Krčský a je oblíbeným místem pro vycházky i sport obyvatel okolnícch sídlišť), konkrétně k Novému Hrádku.
 

 
K Novému Hrádku, kterému se také říká Kunratický se dál vyrazit z několika míst - od metra Roztyly, z Kunratic, z Krče kolem rybníka Labuť... My to máme za humny, takže jsme vyrazili z domova  přes starý Chodov, kolem stejnojmenné stanice metra přes sídliště Horní Kunratice. Tam jsme přešli ulici U Kunratického lesa a Kunratickým lesem jsme pokračovali po modré turistické značce až ke zřícenině




 
 Nový Hrádek u Kunratic je zřícenina královského gotického hradu. Na lesnatém ostrohu nad Kunratickým potokem ho nechal postavit král Václav IV - stavbu hradu nařídil roku 1411 a již z roku 1412 existují záznamy o králově pobytu na hradě. Hrad svou úlohu plnit velmi krátce. Nejdůležitěší událostí v jeho historii je smrt krále Václava IV - ten zde zemřel 16. srpna 1419. V polovině r. 1420 byl hrad obležen pražským husitským vojskem a po půlročním obléhání byl v lednu 1421 definitivně dobyt a zdevastovaný zapálen. K jeho obnově již nikdy nedošlo, pouze v 18. stol. byla ve zřícenině kaple sv. sv. Jana Nepomuckého, později bylo zdivo z hradu rozebíráno na stavby v okoli. V r. 2013 byl proběhla rozsáhlá sanace zachovaných zbytků hradu - došlo ke statickému zajištění, byly vykáceny stromy a postaven nový dřevěný most přes šíjový příkop. Kolem zříceniny probíhá závod Velká kunratická - stoupání od Kunratického potoka je snad nejtěžší a nejobávanější částí závodu.
 




Od zříceniny modrá značka docela ostře klesá až Kunratickému potoku. Odtud jsme se dali podél potota po žluté až Dolnomlýnskému rybníku (kde jsme svou přítomností naštvali husí párek) a od něj pak stále podél potoka po zelené k  Hornomlýnskému rybníku  a k rybníku Šeberák. Odtud jsme původně chtěli jet autobusem domů, ale protože nám ujel takřka před nosem, tak  jsme pokračovali k hospodě U Zavadilů, kde jsme si dali pivo (mají fakt dobrou Plzeň) a oběd (ten nás moc nenadchl - játra na roštu byla trochu vysušená a brambory by naopak ještě chvíli vaření snesly). A od kostela jsme pak už fakt opravdu jeli domů.
 




 
A na závěr obvyklá statistika - ušli jsme 9 km a nevystoupali skoro nic (tedy asi 50 výškových metrů, ale to nestojí za řeč).  






26 komentářů:

  1. Stáňo, ráda jsem se s vámi prošla. Tohle jsou pro mě opravdu místa neznámá. Jen oběd jsem měla asi lepší, ale uvařila jsem si ho sama :o)
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my špatně odhadli hospodu - měli jsme si dát utopence nebo tlačenku, věřím, že to tam měli stejně dobré jako to pivo :)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Nikdy jsem tam nebyla, ale tyto výlety mám ráda. Ráda cestuji přírodou, poznávám zříceniny, hrady i zámky. Toto je skvělý tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, není divu, žes tam nebyla, tohle není zrovna nějak známá zřícenina. Na ní je nejzajímavější to, že tam umřel Václav IV ...

      Vymazat
  3. Tak do těchto míst se já asi nedostanu, takže moc ráda jsem se na fotky podívala a vše si přečetla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to mne těší. Díky za návštěvu a měj se fajn

      Vymazat
  4. U hradu jsem byla kdysi dávno s exmanželem. Prolejzali jsme nějak Krčský les, ale kdybys mne zabila, už nevím odkud a kam. Všechno co je s ním spojené jsem nějak vytěsnila z hlavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ono to tam kdysi vypadalo jinak - nebyl tam můstek, ale spíš binec, bylo to úplně neudržované...
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Krásná procházka. Zříceniny miluju, ale musím říct, že mám ráda, když z nich aspoň něco zbylo :D Jen škoda toho oběda.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, je pravda, že tahle zřícenina je zřícená poměrně důkladně :). Oběd se nepovedl, to se někdy stane. Ale aspoň měli dobré pivo a ochotnou obsluhu.

      Vymazat
  6. Stáni, krásné fotky a báječná procházka. 👍👍👍
    Byla jsem tam několikrát, protože naši mladí spolu s dalšími skupinami historického šermu, tady dělali různé akce - oživlou historii a rekonstrukce dobytí hradu.
    A pak také výlety s vnučkami, kdy tu bylo klidněji. Ovšem je zajímala víc lesní zvěř dole pod kopcem.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, ke zvěři jsme jezdívali na kolech, když byl syn malý (my to máme fakt kousek a podél potoka je to cyklisticky nenáročné), to jsme se zas s koly neškrábali na zříceninu :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Díky za procházku)))) Přeji krásný březen. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Stáňo, díky, že jsi mne vzala s sebou, tady jsem byla dnes poprvé.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak tahle zřícenina není žádné známé turistické místo, tak se ani nedivím :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Stáni, díky za procházku. Moc hezké fotky, ráda jsem se s tebou prošla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Stáni, hezký výlet a fotografie. Pěkný den přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. U nás v okolí se nic podobného nenachází nebo o tom minimálně nevím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na našem konci Prahy je "Krčák" poměrně profláklé místo - z okolních sídlišť se tam chodí hodně na procházky, pokud je v zimě sníh, tak tam bývá i stopa na běžky.

      Vymazat
  12. Vypadá to na moc pěkný výlet, takový by se mi taky líbil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On celý Krčský les je fajn na procházky a je tam i minizoo a několik dětských hřišť.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)