neděle 17. července 2022

Helen Fields - Dokonalé stopy

 Tento titul je první ze sérii s inspektorem Lucem Callanachem a já se k ní dostala díky Hance z blogu Ciculka, která ví, že mým oblíbeným žánrem jsou detektivky a thrillery. A tak mne překvapila a tuto knížku mi poslala jako dárek k narozeninám s tím, že je přesvědčená, že se mi bude líbit. Pokud vás zajímá, o čem knížka je a jestli se Hanka fakt trefila, to si můžete přečíst v dnešním článku...



Inspektor Luc Callanach je napůl Skot a napůl Francouz, takže když se ve francouzském Interpolu dostane do problémů, rozhodne se začít znovu právě v rodném Skotsku. Hned po příjezdu se dostává k prvnímu případu – v horách jsou nalezeny spálené ostatky ženy, která je posléze díky útržku šátku a nalezenému nespálenému zubu indentifikována jako pohřešovaná právnička Elaine. Než se pátrání stačí pořádně rozeběhnout začne se pohřešovat další žena – reverendka Janye a vzápětí se najdou v sudu louhu pozůstatky dalšího ženského těla. Vše nasvědčuje tomu, že je to zmizelá reverendka a že za jejím zmizením stojí stejný pachatel jako v případě Elaine. A policie stále nemá, kromě zdevastovaných pozůstatků dvou žen, žádná vodítka, která by ji posunula dál.
Souběžně sledujeme i vyšetřování případu novorozenců odložených v parku, které vede inspektorka Ava Turnerová. Byla první, kdo na novém působišti Lucovi nabídl přátelství a tak se oba vyšetřovatelé sblíží a vzájemně si při řešení svých případů pomáhají. Navíc se časem ukáže, že by se případ zmizelých žen mohl dotýkat i Aviny přítelkyně Natashi. 

 

Musím  říci, že první případ ze série s inspektorem Lucem Callanachem mne chytil od první stránek a vlastně až do konce nepustil.  Ani mi nevadilo, že  autorka hned od počátku sleduje souběžně i počínání vraha a poměrně brzy odhalí i jeho totožnost i fakt, že v podstatě všechny stopy, které policie má, jsou jen vějičky, kterými se ji pachatel snaží zmást. V napětí mne stačilo udržet samotné pátrání, sledování toho, co pachatel vymyslí dál, jak ošálí policii i čekání na to, zda a jakou chybu udělá, i na to, zda policie udělá jeho dalšímu řádění přítrž. Zajímavá mi přišla i druhá linie - případ odložených nemluvňat, který řeší inspektorka Ava.  Sympatičtí jsou i oba hlavní hrdinové – Luc a Ava, i když je třeba říci, že Lucovo chování je poznamenáno jeho předchozí minulosti a trochu i tím, že je v Edingurghu vlastně skoro cizinec.  A pokud jde o pachatele, tak ten je skutečně vyšinutá osobnost a jeho metody a počínání jsou někdy hodně kruté. Autorka se ale nevěnuje jen jejich samoúčelnému  popisu, ale sleduje i jeho myšlenkové pochody… 
Tuhle sérii si určitě budu chtít přečíst celou a kniha se líbila  i manželovi, který ji přečetl vzápětí po mně. Hanko, velký dík.

 
 
Anotace
V odlehlém koutě Skotské vysočiny shořelo tělo Elaine Buxtonové. Jediné, podle čeho může policie pohřešovanou právničku identifikovat, je zub a cár zkrvaveného šátku. V tajné místnosti kdesi v Edinburghu mezitím skutečná Elaine Buxtonová vyděšeně křičí do tmy. Inspektor Luc Callanach opustil slibnou kariéru u Interpolu a začíná od nuly. Obstojí před novými kolegy i ve střetu s vrahem, který za sebou pečlivě zahlazuje všechny stopy? Rafinovaná zápletka, která vás chytí od první stránky, sympatická dvojice vyšetřovatelů, kterou vedle „krasavce Luca“ tvoří svéhlavá a přívětivá Ava Turnerová, a opravdu odporný zločinec, to jsou přísady, díky nimž si tuhle knihu vychutná každý fanoušek detektivního žánru.
Vydalo nakl. Plus v r. 2018, překlad N. Knapová, 352 stran 
 



20 komentářů:

  1. Děkuji za další čtenářský tip a přeji hezké dny. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, děkuji za zajímavý tip a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tuhle knížku můžu opravdu doporučit.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Jo,jo - píšu si ! Díky za tip. Určitě nebudu zklamaná- tvoje tipy pro mne vždy vyšly k mé spokojenosti.
    Měj see !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak ať se ti líbí sgtejně jako mně.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, teda to vypadá jako čerstvý vítr do plachet detektivního žánru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, tohle je první kniha ze série, už jich vyšlo celkem 6. Já s nimi začala pozdě - autorku jsem objevila až díky Hance - Čičulce

      Vymazat
  5. Děkuju za tip, tento žánr mám čím dál tím víc ráda, jen jsem nevěděla, kterou další knížku si přečíst, abych nebyla zklamaná :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, mně se tahle knížka četla moc dobře a chválil ji i manžel, tak snad zaujme i tebe.

      Vymazat
  6. Hlavně, že se knížka líbila :).

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni,
    jsem moc ráda, že se ti kniha líbila, já mám tuto sérii moc ráda. Ani jeden díl mě zatím nezklamal a moc se těším, až vyjde další.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc díky ještě jednou - po Marsons další série, co chci přečíst celou :).
      Hezký den

      Vymazat
  9. Detektivky mám ráda. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Mně se fakt četla hodně dobře.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)