čtvrtek 28. července 2022

Zapečené chleby s rajčaty

... aneb když nám doma zbude sýr a chleba.
Recept se tomu asi ani moc říkat nedá, spíš tip na spotřebování zbytků, pokud jse jako já a nereadi vyhazujete jídlo. My tuhle variantů likvidace mírně zatvrdlého chleba máme raději než klasické topinky. Zvlášť teď v létě, kdy jsou dostupná rajčata.
 


Suroviny
krajíčky staršího chleba
máslo
tvrdý sýr (ten, co vám zrovna zbyl v lednici, já měla tentokrát Královský sýr z Lidlu)
šunka
rajčata
bylinky (buď směs čerstvých nebo třeba provensálské koření)
česnek,  sůl pepř

 


Změklé máslo smíchám s utřeným česnekem, dochutím ho bylinkami, solí a pepřem. Máslem tence namažu krajíčky chleba, které pak obložím šunkou, plátky rajčat a nakonec posypu nahrubo nastrouhaným sýrem. Chleby zapeču v troubě vyhřáté asi na 220°, dokud se sýr neroztaví a lehce nezezlátne. A to je všechno - rychlá večeře je na stole.
 

 

42 komentářů:

  1. Stáňo, z takového úklidu v lednici vznikne většinou parádní večeře.
    Taky nerada vyhazuji jídlo, něco zapečeného jsem dlouho neměli, ráda se nechám inspirovat.
    Měj klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, u nás je tohle docela oblíbené.
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Rychlá letní večeře ))) takové mám nejraději. Přeji hezký den. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to fakt rychlovka :)

      Vymazat
    2. Dneska jsme ji vyzkoušeli a výborné to bylo ))) Jen jsem dala ještě pórek, mozzarelu a manzžel si tam dal chilli papričky. Eva

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že vám chutnalo. A "vytunili" jste to hezky :)

      Vymazat
  3. Stáňo, to je prima tip. Rajčata dozrávají a obměnit repertoár se hodí.
    Měj fajn víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jsem ráda, že jsem tě inspirovala.
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Dobrá inspirace, jak spotřebovat zbytky. Navíc se dá recept namyslet s různými obměnami podle toho, co zrovna leží v ledničce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, tak "updatovat" tehle recept určitě půjde :)

      Vymazat
  5. Marcela Nordic Passion29. července 2022 15:02

    Stano, to je skvely tip na zuzitkovani. Take delavam trochu jinou variantu, tohle by bylo asi rychlejsi. Hezky den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, tohle je hodně variabilní záležitost :). Já jsem dřív ty chleby je mazala máslem a bylinky jsem sypala až na rajčata, pak jsem to upravila na to bylinkvové máslo, což se osvědčilo...
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Hmm, milá Stáňo, tak to určitě rádi vyzkoušíme, dobrý nápad, jak zužitkovat starý chleba. : ))
    Krásný víkend přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, tak snad vám to bude chutnat stejně jako nám :)

      Vymazat
  7. Ooo, to vypadá lahodně. Už jsem dlouho neměla zapečený chleba. Mňam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to míváme velmi nepravidelně - právě podle toho, jak zbude chleba :)

      Vymazat
  8. Rajčata bohužel nejím, ale přemýšlím, zda by mi tady vadily - nemám ráda jen čerstvá, jakmile jsou nějak víc zpracovaná (kečup, sušená, nakládaná), tak je mám ráda. Možná vyzkouším, když mi to nebude chutnat, přenechám třeba mamce :) Díky za tip!

    https://lucyvillain.blogspot.com/2022/07/astratexcz-testovani-produktu.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rajčata na chlebu mají konzistenci asi jako v leču (záleží na tom, jak dlouho zapékáš...)
      Hezký den

      Vymazat
  9. Stáni, i já často využívám toho, co dům dá. Ty tvoje zapečené chleby vypadají úžasně. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  10. Něco podobného taky dělám :-).
    Měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak mně bylo jasné, že Ameriku jsem neobjevila :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Vypadá to dobře, mám ráda tady ty jednoduché ale chutné rychlovky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to mám ráda i pro tu jednoduchost a rychlost a i to dobře chutná - aspoň nám

      Vymazat
  12. Mňam, tak to bych si dala :). Skvělá, jednoduchá rychlovka :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to hodně oblíbené. Klasické topinky dělám vlastně jen k tataráku

      Vymazat
  13. Nikdy mě nenapadlo takhle spotřebovat "zbytky", děkuju za tip :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Stáni, to vypadá skvěle! Já hodně jím topinky s vajíčkem, aby mělo ještě tekutý žloutek posypané sladkou paprikou s právě nějakou pokrájenou zeleninou. Babička mě teď zásobuje vajíčky, tak po nich často sahám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já mám z vajíček nejraději vajíčkový salát a pak vajíčka na tvrdo na chlebu s máslem :).

      Vymazat
  15. U nás by tohle jídlo neprošlo, protože přítel nejí rajčata :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžela jsem naučila jíst rajčata až já. Před manželstvím je nejedl stejně jako tvůj přítel :D

      Vymazat
  16. Něco podobného mi kdysi připravila babicka a moc mi to chutnalo! Chleba pomazala česnekem, tak to úžasně voněla. Také se vždy snažím vše spotřebovat.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dávám česnek do toho másla - líp se mi s tím pracuje .)

      Vymazat
  17. Ahoj Stáni,
    já nemám ráda teplé rajče, ale není problém ho vynechat. My podobným způsobem likvidujeme zbytky veky. Použiji vždy máslo, šunku a sýr, zapeču v troubě. Zeleninu si k tomu nakrájím vedle.
    Díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já ještě občas zapékám chlebíčkovou veku, na kterou napatlám směs strouhaného sýra, drobně pokrájené šunky a vajíčka. Nahoru si pak dáváme kečup.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)