pátek 1. července 2022

Červen v kostce

Červen  letos myslím opravdu dostál tomu, že je  letním měsícem, a přinesl   řadu horkých dní. Musím přiznat, že já vedra upřímně nesnáším, takže jsem nebyla zrovna akční a po práci jsem měla jedinou myšlenku – doplazit se domů pod sprchu J. Navíc i červen trpěl mým  klasickým neduhem – na výletech fotím sice víc než japonský turista, ale v běžném provozu všedních dní je těch fotek pohříchu míň. Ale něco jsem přece jen vyfotila...
 
 
 

Pro  nás červen znamenal především týden dovolené, na kterou jsme se hrozně těšili a i jsme si ji docela fajn užili. Ostatně spoustu fotek jste mohli vídět už v mých článcích o našich dovolenkových výletech (tady, tady, tady, tady a ještě tady), tak jen letmé připomenutí.  

Na terase - úplněk z terasy - na rozhledně na Plešivci
Mrtvý rybník - Na Strašidlech - Blatenský vrch
Důl Mauritius - Blatenský příkop - pivo bodlo
Rychlý čajový lov v nejbližším supermarketu za hranicí
 
Dva víkendy patřily chalupě - oba byli věnované především zahradě, protože tam měli skluz. Tak pozdě jsme ještě Třeba koryta letničkami jsme ještě nikdy neosazovali tak pozdě a plevel nám taky narostl víc, než se nám líbilo. Ale kromě práce jsme taky poprvé grilovali. Reportáž z jednoho víkendu tu už byla, tak přidávám ještě pár fotek z druhého.
 
Kytičky
Kytka "než to manžel poseče" - první letošní levandule - karafiátky
Chvíle lenošení před chalupou - grilujeme

Konečně jsme dojeli odzimovat chatu - pustili jsme vodu,  ometli pavučiny, posekali notně přerostlou trávu a ostříhali pámelníky. Zjistili, že i v okolí Stříbra řádí kůrovec, takže tam, kde byl na příjezdové cestě k chatě les, je jen pár borovic (takže jsme málem nepoznali, kde máme odbočit ze silnice). Zjistili jsme, že voda v přehradě už je zelená od sinic, takže nám ani nevadilo, že jsme zapomněli zabalit plavky. Večer dorazila bouřka, takže z plánovaného ohně  a opékaní buřtíků bylo posezení na verandě u svíčky.
 
Chata - ostříhané pámelníky - svíčka
Přehrada - tady byl les - šnečku, šnečku...

A jinak? V práci jsem před dovolenou honila termíny, po dovolené resty. Koupila jsem dva košíky jahod a uvařila marmeládu a taky letošní první tvarohové noky s omáčkou. Udělala jsem docela velký nákup u Yves Roche a u Rossmanna, abych využila narozeninové slevy (většina bude tedy až v nákupní článku). Oslavila jsem narozeniny (tak nějak na etapy, protože jsem je měla, když jsme byli na dovolené). 
 
Narozeninová kytka a dárečky
Ještě jedna narozeninová kytka - noky s jahodovou omáčkou - vzorek jahodového džemu
Na sídlišti prší - kvete - zapadá slunce
Nákup u Rossmanna - práce - bílý páv ve Valdštejnské zahradě

A na závěr malé jídelní okénko - z domácí i restaurační kuchyně

Z domácí kuchyně: uzené a lehký bramborový salát - bramborák - pečené brambory s česnekem
Z restaurací: losos se špenátem - livanečky - kuřecí prsa s grilovanou zeleninou

Do července vstupuji s vyhlídkou na pár dnů volna na chalupě díky státním svátkům prodlouženým dvěma dny dovolené a s předsevzetím, že ta to focení běžných dnů budu myslet trochu víc. Uvidíme, co vyjde…

 

34 komentářů:

  1. Stáňo, jak čtu, ani ty si neměla úplně klidný měsíc. Pár dní dovolené a to pracovní tempo před a po, že...
    Moc ti přeji krásné červencové dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, trochu hektické to chvílemi bylo, hlavně v práci (doma můžu nechat některé věci plavat, že počkají...). Přeju krásné léto

      Vymazat
  2. Já vedra taky nesnáším :D. Měla jsi hezký červen :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám kancelář bez klimatizace orientovanou na jih, takže chodím z práce úplně uvařená a už nemám na nic energii. Hezký červenec

      Vymazat
  3. Jak to, že máš souhrn vždycky tak brzy? :-) Krásný červen.....taky vedra z duše nesnáším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, snažím se měsíční shrnutí psát hned, abych nezapomněla, co se dělo :). Většinou už si v průběhu měsíce stahuji fotky do spešl složky a někdy (ale to málokdy) si udělám i nějako poznámku v konceptech...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stáňo, vždycky jak koukám na váš blog, tak si říkám, jak to ta ženská všechno zvládne. Kolik času si udělá, aby všechny zážitky i fotky dala na blog, aby se mohly radovat i jiné paní a dívky. Vedro nesnáším, ubírá mi síly. Muž před týdnem řekl, a co tak někdy moře? No to mne naštval. Úplně jsem se při té představě oklepala a řekla ne. Mně stačí to teplo, co je u nás v republice. On v 35 st. C udělá 100 km dlouhou okružní jízdu na kole a je ve svém živlu. A já doma trnu, zda ho někde neskolí mrtvice. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, děkuji za milá slova a přeji příjemné dny. Doufejme, že nás už čekají dny příjemně letní, nikoliv tropické...

      Vymazat
  5. Stáňo, měla jsi pěkný měsíc a doufám, že i červenec bude povedený. taky si přeji ochlazení... moc!
    Pěkný víkend na chalupě. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak teď večer to vypadá, že se nám přání splní :). Přeju hezký červenec

      Vymazat
  6. Stani, měla jsi pěkný červen plný zážitků. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já patřím k lidem, které vedro až tolik nevadí. Netvrdím, že mi není teplo, ale odjakživa mi to sil neubírá. Sice s postupujícím věkem se to malinko mění, ale stále jsem odolná.
    Červen jsi měla tedy bohatý, ráda jsem se podívala.
    Měj hezkou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak odolnosti proti vedru závidím. Měj se fajn

      Vymazat
  8. S přibývajícími roky mi vedro také vadí, nejlepší je, když je venku tak kolem 25°C. Červen byl plný aktivit, určitě se nenudíš. Přeji pěkný prodloužený víkend, zdravím 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moje slova - do 25°je to celkem OK, tak už nadávám na vedro :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. To jste to měli pořádně nabité! Snad se na zahradách podařilo dohnat všechny resty. Máte to náročné, když jsou chata i chalupa tak daleko z Prahy a není možné jít zalít nebo okopat záhonek třeba jen tak po práci. Jahodové noky mi připomněla tvůj loňský (předloňský?) článek, musím si je konečně udělat. Tak ať je červenec aspoň z poloviny tak vydařený jako červen!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, děkuju, doufám, že červenec nezklame. Pokud jde o opečovávání nemovitostí, tak chata nemá skoro pozemek, takže zahradní práce se omezují na posečení trávy kolem chaty a ostříhání těch pámelníků. Zato chalupa - tam číhá práce za každým rohem ;-) a je jak tříhlavá saň, co jí jednu hlavu usekneš a narostou dvě nové.

      Vymazat
  10. Moc pěkné shrnutí a nabitý měsíc, Stáňo. Hezkou neděli ☀️

    OdpovědětVymazat
  11. Dle fotek to byl moc povedený měsíc :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  12. Stáni, moc pěkné. Krásné kytičky a to jídlo, ňam. ☺♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jídla je tu tentokrát dost, to je pravda. A to mi ještě pár fotek zbylo :). Přece jen na dovolené bylo víc restaurací ..

      Vymazat
  13. Marcela Nordic Passion3. července 2022 v 17:52

    Stáňo, i červen byl hezky pestrý a dobře zdokumentovány. Dodatečně vše nej k narozeninám a ať si to volno na chalupě užijete. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuji. Dovolená klapla a dneska už jsem si užívala večeři na dvoře... (ani jsem ten tataráček nevyfotila :( ).

      Vymazat
  14. Mňam, díky fotek jídel se mi strašně sbíhají sliny. Lívance už jsem neměla ani nepamatuji a bramboráky jsem tudle dělala po dlouhý době.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás dělá bramboráky manžel, já byla na pomocné práce (strouhání brambor). A taky jsme ho předtím neměli hrozně dlouho. A budeme ho mít tenhle týden znovu - zbyly nám uskladněné brambory z loňska, tak se je snažíme spotřebovat, dokud jsou ještě OK.

      Vymazat
  15. Ahoj Stáni, všechno nejlepší opožděne. Ani nevím zda jsem ti k narozeninám přála, jsem ostuda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, děkuji. Já tady svoje narozeniny nijak neprezentovala, takže je zaznamenal málokdo...

      Vymazat
  16. Stáni, měla jsi moc prima červen. Těším se na další vyletove články z července. :) Sabča z www.blaznivamama.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, jeden výletový bude určitě, ale jinak nevím - v červenci budu v práci, dovolené jsem si brala jen dva dny teď ve čtvrtek a v pátek.

      Vymazat
  17. Ahoj Stáni,
    velmi opožděně ti přeji ještě vše nejlepší k narozeninám. Moc se mi líbí ty kytky. Já jsem s focením taky vždy na štíru.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)