neděle 24. července 2022

Čajové okénko 28 - speciál Basilur

Stejně jako minule i  bude  i dnešní čajové okénko věnované jen jedné, a to čajům od cejlonské firmy Basilur. Na své si přijdou ti, kteří preferují černé a bílé čaje,  milovníci zelených, ovocných a bylinkových čajů  tu pro sebe tentokrát nenajdou nic.
 


Firmu Basilur, která je jedním z velkých zpracovatelů čaje na Srí Lance, už jsem vám tu představovala v jednom z předchozích článků, takže se nebudu opakovat. Čaje, které vám chci představit, jsou poměrně čerstvé novinky -  objevily se na jaře na e-shopu Mixtee. 
První novinkou jsou černé čaje typu Earl Grey obohacené ještě další příchutí. Koupila jsem je v papírové dárkové kazetě, kde jsou všechny 4 druhy, které se aktuálně nabízí, ale lze je dostat i v samostatných krabičkách. kazeta, ve které je od 40 sáčků (od každého druhu  10) mne vyšla na 208 Kč.

Earl Grey Assorted

Složení: černý čaj, přírodní aroma (bergamot a dále podle druhu levandule, pomeranč, jasmín nebo mandarinka). 
Voda: 100°. Louhování: 3 - 5 min. 1 sáček - cca 300 .ml čaje
 

Všechny čtyři druhy - Jasmine, Tangerine, Orange i Lavender mohu v podstatě shrnout do jednoho popisu. Všechny druhy mají zlatohnědý nálev a velmi lehounkou vůni bergamotu. Chuťově je víc cítit bergamot, ale ani ten není příliš výrazný, a další příchuť je takřka neznatelná, trochu víc byla cítit jen chuť jasmínu v čaji Jasmine. Podle mne to jsou takové docela průměrné bergamotové čaje. Mne trochu zklamaly - čekala jsem, že budou chuťově výraznější.

Druhou novinkou jsou ochucené bílé čaje. Ty jsem si pořídila v takzvané "mixkrabičce" (což je typ balení, které milují všichni sběratelé - za cenu jedné krabičky získáte  do sbírky hned  čtyři kousky a nezavalíte si domácnost čaji, které nestíháte pít) . Krabička   obsahuje  také všechny 4 druhy, které jsou momentálně dostupné i v samostatných krabičkách. Stojí 105 Kč a od každého druhu je tu pět sáčků.
 
White tea Assorted 

Složení: bílý čaj, přírodní aroma (bergamot a dále podle druhu mango a pomeranč, broskev a růže, lesní ovoce nebo jahoda a vanilka ).
Voda: 80°. Louhování: 2- 3 min. 1 sáček - cca 300 .ml čaje.
 

Tyto bílé čaje  jsou v příchuti Mango orange, Strawberry vanilla, Forest fruit a Peach rose. Čaje mají světloučce žlutý nálev a jemnou chuť. A musím říci, že  v tomto případě se vyladění příchutí povedlo víc než než u čajů z kazety Earl Grey a asi stojí zato zmínit každý zvlášť.
Mango orange hezky voněl  mangem, pomeranč ve vůni není patrný vůbec. Mango bylo dominantní i v chuti, pomeranč v ní byl znát  jen velmi jemně.
 Strawberry vanilla lehounce voní po jahodách  a  má  nasládlou jahodovou chuť s vanilkovým dozvukem, který tak akorát doplňuje jahodovou chuť, ale nepřebíjí ji.
Peach rose má dost nevýraznou vůni, ale trochu v ní broskve znát jsou. V chutí jsou broskve patrné víc a je v ní  i nepatrná stopa růže (kterou jsem ve vůni zaznamenala vůbec).
 Forest fruit byl z celé čtveřice asi nejslabší - měl takovou univerzální ovocnou příchuť, ve které nevynikalo žádné ovoce. I vůně byla taková ovocně neurčitá.



Za vydařenější z těchto novinek určitě považuji bílé čaje s příchutí, které byly jemné a velmi příjemné na pití. Jednotlivé příchutě byly v čaji znát, ale nebyly "přestřelené". Mně z nich asi nejvíc chutnal čaj Mango orange.  Čaje Earl Grey mi přišly takové od sebe ne příliš odlišitelné.
(Tento článek není spolupráce - všechny čaje jsem si  normálně koupila a zaplatila)
 





 

 

21 komentářů:

  1. Čaje od této značky jsem věnovala už několikrát jako dárek mým nejbližším. Sama mám ráda čisté čaje bez příchutí. Díky za zajímavý příspěvek. Měj se hezky. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Basilur má spoustu hezkých balení, které se jako dárek hodí, to je fakt. Já mám taky nejraději černý a zelený čaj bez příchuti, ale kvůli sbírce už jsem vypila i spoustu těch s příchutí nebo ovocných (i když těch hodně "udám" u manžela :D)
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    tuto značku znám a dokonce ji mám i doma:-) Asi mě nejvíce nalákal ten bílý čaj s lesním ovocem. Ty další kombinace by mi nejspíše nesedly, nemám ráda vanilku v čaji, mango mi celkově vadí a kombinace broskve s růží pro mě určitě není. Jak je teď to šílené vedro, tak piju jen studené nápoje, čaj bych asi nedala...
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já hodně piju studený zelený čaj, studené mi chutnají i ovocné čaje. A z dovolené jsem si přivezla několik krabiček čajů, co se zalévají jen studenou vodou, a ty jsou taky fajn. V práci, kde jsem mám v posledních dnech v kanceláři přes 30°jsem jich už vypila docela dost.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, i já je znám a mám celkem ráda. Trochu mě zarazilo, že Earl Grey má ještě nějakou příchuť. To jsem doma zatím neměla...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tohle byl myslím takový pokus o další varianty. Musím říci, že mne nijak moc neoslovil, a to mám Earl Grey ráda.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáňo, tak já je tedy neznám :-) Díky za představení. V těchto horkých dnech si často dám zelený čaj s citronovou trávou, hlavně studený.
    Měj pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zelené čaje mi taky chutnají za studena. Vařím si teď v létě občas velkou konev a popíjím celý den. Teď jsem si z Německa přivezla taky nějaké čaje, co se dají zalít jen studenou vodou, tak popíjím i ty...
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Já moc čajová nejsem, takže asi nic pro mě :).

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, tak tohle je pro mě, protože já vlastně miluju jen černý čaj. Díky za představení a měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak trochu ochucený čaj je, ale ne moc..
      Hezký den

      Vymazat
  7. Ahoj Stáňo, to je čajů... Máš hezkou zálibu, voňavou. Ta balení jsou povedená ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, ne všechny čaje jsou voňavé podle mých představ - třeba pu-erh má vůni spíš divnou a s zakouřenými čaji mne manžel vyhazuje ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Marcela Nordic Passion26. července 2022 v 19:38

    Stáňo, u Basiluru mě baví i obaly, i když nejde o čaj zelený:-). M.

    OdpovědětVymazat
  9. O bílém čaji jsem ještě nikdy neslyšela, takže je pro mě novinkou.

    OdpovědětVymazat
  10. Basilury mám moc ráda! Bílá kolekce vypadá dost dobře, přijde mi, že zelené a bílé čaje Basilur umí (a na černé mám zase jiné oblíbence). Krásné novinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ta bílá koelkce se fakt povedla. A prozraď své oblíbence na černé čaje (napadá mne Ahmad a Twinnigs...) :D

      Vymazat
  11. Ty jo, milá Stáňo, já bílé čaje miluji, jsou vážně super, přiznám se, že jsem nikdy bílý čaj, který by byl ochucený neochutnala. : )
    Krásný víkend přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, bílé čaje jsou určitě lepší sypané - a ty jsou neochucené (taky jsem žádný sypaný ochucený bílý čaj neměla). Ale tyhle byly taky fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)