neděle 7. listopadu 2021

Marcela Mlynářová - Dáma s prošlou zárukou

 Kdysi už jsem jednu knížku od Marcely Mlynářové (konkrétně titul Důchodkyně nestřílejte) četla, ale pokud jsem k němu psala recenzi, tak zmizela v propadlišti internetu spolu s mým první blogem na Blog.cz.  Úplně pochvalná tahle recenze, pokud si dobře vzpomínám, nebyla. Nicméně  kdy jsem v knihovně narazila na jiný titul od stejné autorky, tak jsem si ho půjčila na dovolenou. Nakonec na něj nedošlo na dovolené, ale až po návratu z ní.



Knížka je vyprávněním rozvedené ženy, která je už v důchodu  a užívá si aktivního života. Popisy cestování a výletů i pobytu na chalupě střídají příhody s dětmi a při rekonstrukci bytu. Ve vyprávění je ní patrná snaha o nadhled a vtip, která se podle mne úplně nedaří – na mne je trochu křečovitá.  Hrdinka knihy mi vlastně lezla trochu na nervy. Byla vlastně sympatická jen tím, že je aktivní a svou láskou k turistice a výletům. Trochu jsem si při čtení knížky připomněla výlety naše, protože autorka hrdinku zavedla na řadu míst, kde jsme byli i my (Mariánky, Šumava, Broumovsko...). Při  líčení je autorka hodně popisná, což by mi tak nevadilo (protože to já jsem taky), ale  neustálé  líčení toho, co si po návratu dala k večeři a jestli to zapila jedním nebo dvěma pivy či sklenkou vína, je trochu nuda. Jako blogový deníček by to nebylo nejhorší, na knížku mi to přišlo, stejně jako v předchozím případě, dost málo. Je to prostě maximálně takové hodně jednoduché a lehké čtení, pokud si nechcete zatěžovat hlavu dějem. A přiznám se, že ilustrace ke knížce mi přišly trochu mimo. Ne, že bych si ženu kolem šedesátky představovala  babku v šátkku,  papučích a zástěře (nakonec je mi tak zhruba tolik, co hrdince knihy, takže by se mne takové pojetí docela dotklo) , ale dlouhonohá blondýna  s vosím pasem,  culíkem  a v minisukni mi přijde taky trochu mimo. 
✦✧✧✧✧

 
 
 Anotace
Další kniha oblíbené autorky, v níž s osobitým humorem a nadhledem líčí své názory na život, zážitky v rodině a při cestování po Česku i v cizině. Kniha zaujme nejen svým obsahem, ale také optimistickým přístupem k životu a k lidem, které autorka na svých cestách potkává.
Vydalo nakl. Brána v r. 2016, ilustrace T. Budilová, 200 straan 
 


19 komentářů:

  1. Stáni, knihy paní Mlynářové se rozhodně alespoň vtipně jmenují!
    Měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to jo, ale jinak si byly dost podobné - aspoň, co mi utkvělo v hlavě.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Četla jsem. A souhlasím, že je to jen takové lehké čtení.
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, lehké čtení a hodně podobné - přišlo mi, že ty knížky jsou skoro identické. Přemýšlím, že si půjčím ještě nějakou, jestli bude taky skoro stejná :D
      Měj se faj

      Vymazat
  3. Tak ty lustrace jsou hodně mimo. Od autorky jsem nic nečetla a díky tvé recenzi ani po tom netoužím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, u těch ilustrací jsem si říkala,jak je autorka může schválit (když už se ilustrátorka netrefí). V poslední době už je to asi třetí knížka, kde nad ilustracemi, resp. obálkou krutím hlavou...

      Vymazat
  4. Stáni, autorku znám jen podle jména. Chtěla jsem si od ní něco vyzkoušet, ale asi od toho raději upustím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, ty dvě knížečky, co jsem od ní přečetla byly poměrně tenké a přečtené je to hned. Je to tak na dobu, kdy si člověk nechce zatěžovat ničím hlavu...

      Vymazat
  5. Stáni od této autorky jsem měla jednu knížku půjčenou a po několika stránkách jsem ji odložila a vrátila. Nelíbila se mi. Raději sáhnu po nějakém skutečném cestopisu, než po nudném vyprávění...Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, vidím, že se v názoru moc nelišíme :)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Teda to vypadá spíš jako pěkné faux pas než dobrá knížka. Děkuji za upozornění, ne že bych jinak nějak často četla o 60 letých paních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, tady by tě mohl splést obrázek na titulní stránce - já bych podle něj na knihu s dámou pokročilého věku v hlavní roli nehádala.

      Vymazat
  7. Při první knížce jsem se docela bavila, ale máš pravdu, že se autorka docela dost opakuje. Knížky jsou to tenké, dobrá četba pro čekárnu u lékaře, která hlavu rozhodně nezatíží. Co jsem viděla v knihovně, tak všechny knížky jsou ilustrované stejnou autorkou. Měj se hezky, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mne možná tento titul přišel o fous lepší než ten, co jsem četla kdysi, ale jak píšeš, je to knížka, co nezatíží kabelku ani hlavu :). A s tím opakování máš pravdu.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Od paní Mlynářové mám ve své knihovně většinu knih, k některým se moc ráda vracím když se chci odreagovat. Pro mě skvělá četba před spaním, na chatě nebo dovolené. Bohužel ne všechny knihy co napsala jsou k dostání, ale časem si je dokoupím až na ně narazím. Vždycky mi zvednou náladu a potěší mě když potřebuji psychickou vzpruhu. Těším se na vydání další knihy a moc ráda bych se s paní Mlynářovou setkala na některé její besedě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla její dvě knížky a přišly mi hodně podobné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)