Dneska tu pro vás mám jeden takový malý restík ještě z léta, kdy nám syn z víkendového pobytu v Třebíči přivezl tři čokolády z malé třebíčské čokoládovny Lana - jednu mojí mámě, jednu manželovi a jednu mně. Každá byla jiná, tak abychom nemuseli řešit, kdo si kterou vezme, rozhodli jsme se je ochtnávat společně. A naše dojmy z ochutnávání najdete právě v tomto článku, který zůstal do teď tak nějak zapomenutý v konceptech.
Všechny čokolády mají velikost tabulky 80 g a jsou balené v celofánu a poté v papirových krabičkách s jednoduchým designem. Na jednotlivých dílkách mají výrazný reliéf kakaových bobů, který působí zajímavě.
Svatý Prokop 71%
Složení: kakaové boby, třtinový cukr, kakaové máslo, sójový lecithin
Jde o hořkou čokoládu se 71% obsahem kakaa. Na obale je nejvýraznější třebičská památka, takže je fajn i jako suvenýr. Je velmi jemná, krásně se rozpouští v puse, není přeslazená a vyniká v ní krásně chuť kakaa. Chutnala nám rozhodně nejvíc (tedy mámě mně, manžel hořké čokolády nerad).
5/5
Mléčná bez cukru
Složení: Kakaové boby, sušené mléko, kakaové máslo.
Jak napovídá název, jde o mléčnou čokoládu, která neobsahuje cukr. Ze všech tří kousků nám chutnala nejméně. Má nevýraznou chuť, trochu zvláštní drsnou chuť, nechutnala mi ani jako mléčná čokoláda ani jako vyloženě hořká čokoláda. Nakonec jsem ji spotřebovala do ovesné kaše, protože na mlsání "jen tak" mne nebavila a rozhodně bych si ji sama nekoupila.
1/5
Lahodná kozí
Složení: kakaové boby, třtinový cukr, sušené BIO kozí mléko, kakaové máslo.
V tomto případě se jedná o mléčnou čokoládu s 50% obsahem kakaa a s kozím mlékem. Kozí mléko je docela nezvyklá součást čokolády, takže jsem byla na ochutnání hodně zvědavá. I tato čokoláda je jemná a hezky se rozpouští na jazyku. Chuť kozího mléka sice není nijak výrazná, ale cítit je, takže odpůrcům "koziny" bych ji asi úplně nedoporučila. Na mne je trochu víc sladká, ale neoznačila bych ji jako přeslazenou. Ač mléčné čokolády moc nevyhledávám, tak tuhle bych mohla mít klidně znovu.
4/5
Složení: kakaové boby, třtinový cukr, sušené BIO kozí mléko, kakaové máslo.
V tomto případě se jedná o mléčnou čokoládu s 50% obsahem kakaa a s kozím mlékem. Kozí mléko je docela nezvyklá součást čokolády, takže jsem byla na ochutnání hodně zvědavá. I tato čokoláda je jemná a hezky se rozpouští na jazyku. Chuť kozího mléka sice není nijak výrazná, ale cítit je, takže odpůrcům "koziny" bych ji asi úplně nedoporučila. Na mne je trochu víc sladká, ale neoznačila bych ji jako přeslazenou. Ač mléčné čokolády moc nevyhledávám, tak tuhle bych mohla mít klidně znovu.
4/5
Takže pokud pojedete do Třebíče a máte rádi sladké, tak víte kam zavítat (obhcůdek s čokoládami je na kraji židovské čtvrti.
Tento článek není spolupráce (bohužel - spolupráce s výrobcem čokolády by byla super), jen se mi projekt malé čokoládovny líbil a její výrobky (mají v nabídce asi 20 druhů tabulkové čokolády) mi přišly zajímavé.
Tak mě by určitě oslovila ta první)))Díky za tipy na čokomňamky))
OdpovědětVymazatEvi, taky mám nejraději hořkou s vyšším obsahem kakaa.
VymazatMěj se fajn
Určitě bych s chutí všechny ochutnala. Čokoládu mám ráda.
OdpovědětVymazatHezký adventní čas, Stáni !
Hanka
Hani, čokoláda je taky moje oblíbená mlska :)
VymazatHezké dny
Tak ty vypadají skvěle! A přesně jak píšeš, i jako hezký jedlý suvenýr z výletu. Také si mnohem raději dám dražší čokoládu z malé čokoládovny, než tu řetězcovou nacpanou palmovým olejem a "éčky". Z tvých čokoládek by mě nejvíce lákala ta s kozím mlékem, to musí být zajímavá změna.
OdpovědětVymazatBáro, kozí čokoláda byla fakt zajímavá.
VymazatStáňo, ta první vypadá hodně lákavě, líbí se mi obaly i ty reliéfy.
OdpovědětVymazatA kozí, no to je jistě zajímavé ochutnat.
Děkuji za tip a přeji hezké odpoledne, Helena
Heleno, obaly se mi líbí taky, zvlášť ten se Svatým Prokopem (on se mi moc líbil i ten Svatý Prokop v reálu :)), ale i ty ostatní jsou takové uměřeně elegantní.
VymazatHezký den
Ahoj Stáni, čokolády vypadají hezky, ale já jsem na tohle barbar jsem zvyklá na ty uměliny typu Milka, Studentská pečeť, maximálně snesu ještě nějakou z dmka jinak jsem neobjevila něco echt lepšího, co by mi chutnalo. Gepa s kardamonem je z lepších moje oblíbená, ale jinak vůbec.
OdpovědětVymazatSabino, Studentskou pečeť jsem taky mívala ráda, ale časem jsem přešla na hořké a třeba Milka se mi teď zdá hrozně sladká... Gepu s kardamonem jsem ještě nezkoušela.
VymazatNejvíce mě zaujala ta 71 %. Ty mám fakt ráda :) bez cukru by pro mě byla asi dost hořká a kozí výrobky nemusím 🙈
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já mám taky nejraději hořké. Ale ta úplně bez cukru byla divná, ta mi nechutnala
VymazatZajimave cokoladky, kozi tedy vubec neznam. M.
OdpovědětVymazatJá čokoládu s kozím mlékem měla taky poprvé.
VymazatV Třebíči pracuji, ale vůbec jsem netušila, že zde mají takovou čokoládu!
OdpovědětVymazatPetro, prodejnu mají vedle hotelu Kocour na kraji židovské čtvrti. My v Kocourovi bydleli, když jsme v Třebíči byli na víkend, tak jsme na ni přišli díky tomu. A synovi jsme ji doporučili (a vyplatilo se nám to, protože dovezl čokoládu i nám :D)
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatpro mě je určitě mléčná, ale tu jsi zase docela dost zkritizovala, tak nevím, jestli bych si z tvých variant vybrala...
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz