Karlovarský knedlík jsem dělala jen párkrát, takže nemám recept v hlavě. Teď v neděli jsme ho chtěli udělat ke svíčkové a doma se nám recepty sešly nakonec tři - jeden našel manžel, jeden syn a jeden já 😉. Ten můj (ze stránek Kuchyně Lidlu, kde je i s videem) nakonec vyhrál, protože jsem si vybavila, že minimálně jednou už jsem podle tohoto receptu úspěšně vařila. A já si ho tady hezky zaparkuji, abych příště věděla (a třeba si už pak časem budu poměry pamatovat).
Suroviny (asi 6 porcí)
400 g staršího bílého pečiva
250 ml mléka
150 g másla
hrst hladkolisté perželky
4 vejce
sůl, muškátový oříšek
400 g staršího bílého pečiva
250 ml mléka
150 g másla
hrst hladkolisté perželky
4 vejce
sůl, muškátový oříšek
Pečivo pokrájíme na kostičky, osolíme, zastrouhneme muškátovým oříškem a přelijeme vlažným mlékem. Přidáme rozpuštěné máslo a žloutky a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. Těsto dáme na chvíli odpočinout do lednice. Pak dáme část na potravinářskou folii a vytvoříme váleček, který do folie uabalíme a zatočíme konce. Celý váleček pak ještě zabalíme do alobalu. Dáme do vroucí vody a vaříme asi 25 minut (podle velikosti). A pak už zbývá jen vymotat z alobalu i folie a nakrájet na plátky.
Z uvedené dávky vyjdou tak 3 - 4 válečky, celkem asi 30 plátků knedlíků.
Z uvedené dávky vyjdou tak 3 - 4 válečky, celkem asi 30 plátků knedlíků.
A na závěr připomínám, že kdo si chce zasoutěžit o pár čajů, má do konce měsíce možnost tady
Stáňo, knedlíky moc nejíme a tak je ani nijak často nevařím. V případě nutnosti spoléhám na místní výrobnu, má je dobré. Musím ovšem uznat, že ten tvůj se mi moc líbí a ráda ho příležitostně vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj pohodový den. Helena
Heleno, tak svíčková si knedlík prostě žádá. My "knedlíková jídla" (což u nás jsou plněné papriky, kuře na paprice, svíčková, rajská a smetanová houbovka) vaříme většinou na chalupě a tam dělá knedlík máma (klasický kynutý). Doma si občas zaexperimentuji.
VymazatHezký den
Stáni, já jsem karlovarský knedlík nikdy nedělala a ten tvůj je i krásný na pohled. Měj klidný den.
OdpovědětVymazatMarti, díky :). A klidný den i tobě
VymazatNo vypadá luxusně, já teda nemusím to zelené, ale to je můj problém. Já vařím hrníčkové, a řekla bych, že recept podobný. Jen se navíc umývají ty hrnky, :).. A někdy i normálka klasické kynuté na páře. Asi se vaří víc tady na Moravě než v Čechách. Lenka
OdpovědětVymazatLenko, manžel nad petrželkou taky původně krčil nos, ale nakonec mu v hotových knedlících nevadila.
VymazatMěj se fajn
Jak knedlíky nevyhledávám, tak tenhle vypadá opravdu luxusně! A vlastně celá svíčková, mňam.
OdpovědětVymazatSvíčková je hlavně manželovo dílo, já jen dokončovala omáčku. Knedlíky jsem dělala já se synem. Takové rodinné vaření to bylo :D
VymazatPřítel tyto knedlíky miluje, recept ukládám... třeba někdy se k němu dopracujeme. Díky za tip :) V poslední době si ho spojuji hlavně s Husou a Kačenou.
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Knedlíky nejsou nijak složité, myslím si, že bez problémů vyjdou.
VymazatSama je nedělám ; knedlíky moc nejíme.
OdpovědětVymazatTy tvoje ale vypadají moc lákavě.
Evi, děkuji a posílám pozdrav
VymazatKarlovarský knedlík jsem ještě nedělala, ale už jsme ho měli v jedné restauraci a nijak zvlášť nám nechutnal i když vypadá krásně. Já dělám domácí klasické kynuté knedlíky, protože ty kupované manželovi moc nechutnají. Měj se moc hezky a opatruj se.
OdpovědětVymazatJáro, nám klasické kynuté knedlíky dělá máma (většinou omáčky vaříme na chalupě nebo na ně chodíme právě k mámě), tohle byla zajímavá změna. A nám docela chutnaly.
VymazatMěj se krásně
U nás se jí hlavně houskový a bramborový knedlík. Rozhodně ale podle tebe zkusím ten karlovarský :)
OdpovědětVymazatMy nejčastěji určitě vaříme bramborové knedlíky. Ale ke svíčkové nejde, tak padla volba na ty karlovarské, syn si je chtěl vyzkoušet uvařit se mnou.
VymazatStáňo, zdravím. Já knedlíky nejím vůbec a vařím je opravdu výjimečně, a spíš bramborové. Ale ten Tvůj recept se mi líbí, vypadají moc dobře. Jak poznám, že je knedlík hotový ? Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, vařili jsme podle receptu 20 minut, pak jsem ten nejmenší vytáhla a vyzkoušela. Zdálo se mi, že by to ještě chvíli chtělo, tak jsem ho (už jen ve folii) hodila zpátky a ještě nechala s ostatními chvíli vařit.
VymazatIt looks and sound yum. I didn't know this dish before, but it’s very tempting. I will give it a try.
OdpovědětVymazatxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
It is an easy recipe :)
VymazatGreetings
Ahoj, vypadá to luxusně. Já KK dělala snad 2x v životě a jednou jsem ho slušně přesolila, ale jinak se taky povedl. Krásný den přeji. ☺
OdpovědětVymazatEriko, já naopak solila hodně opatrně - svíčková nám vyšla slanější, tak aby se to trochu vyrovnalo :).
VymazatMjě se fajn
já knedlík raději koupím...Sv.
OdpovědětVymazatSwetlo, mně přijde karlovarský knedlík docela jednoduchý, takže když budu chtít domáci, tak jdu do něj. Když budu chtít přílohu k houbovce na chalupě, tak si taky radši koupím a strávím v kuchyni míň času :)
VymazatStáni, knedlíky vypadají suprově. Já karlovarský ještě nevařila. :o)
OdpovědětVymazatMěj hezký víkend. D.
Dášo, děkuji. Já už je párkrát dělala, ale už je to docela dlouho. Tak jsem si musela osvěžit recept (a rovnou jsem si ho šoupla i sem ;-))
VymazatNikdy jsem ho nedělala, ale dala bych si ho s chutí hned:-). M.
OdpovědětVymazatTak někdy vyzkoušej (tedy jestli jíte knedlíky) - není na něm nic složitého.
VymazatTeda knedlík vypadá dost chutně a povedeně :-)
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatkarlovarský knedlík mám moc ráda, ale doma jsem ho nikdy nedělala. Celkově jsem knedlíky vařila jen párkrát:-D
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz