středa 17. listopadu 2021

Čajové okénko 19

V říjnovém nákupní článku jsem vám ukázala nově nakoupené čaje, tak se jim hned podíváme na zoubek. K těmto čtyřem, které jsou   poměrně čerstvými novinkami,  jsem přidala jeden kousek (který byl novinkou tak někdy před rokem),  abych počet  doplnila do obvyklé pětice.  Tentokrát tu není žádný můj oblíbený černý nebo zelený čaj - samé ovocné nebo bylinky....
 

 
První dvě novinky jsou od firmy Druid, která se zabývá dovozem, výrobou i distribucí potravin. Ve svém portfoliu má i řadu čajů. K dostání jsou spíše v menších neřetězcových obchodech nebo prostřednictvím e-shopů. Já jsem dva druhy koupila právě v neřetězcové samoobosluze u nás u metra. Cena za krabičku s 18 sáčky byla. 63,90 a musím říci, že mají moc hezké přebaly - ta černá je taková elegantní...

Citrusový ovocný čaj (Druid)

Složení: Jablko, 34,5% šípek,  8 %citronová tráva, lékořice, ostružina, 3 % citronová kůra, 3 % pomerančová kůra, kyselina jablečná, aroma.
Voda - 100°. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček - 200 až 250 ml čaje
Hotový čaj má světle žlutou barvu.  Má jemnou citronovou vůni i chuť. Zaujmout  mohl ty, kteří nemají v oblibě pravé čaje a v ovocných jim nevyhovuje ibišek - tehle je zcela "bezibiškový".

Meduňka a máta s levandulí (Druid)

Složení: 60 % máta,  35 % meduňka, 5 % levandule. 
Voda - 100°. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček - 200 až 300 ml čaje
Tato bylinková směs má světle hnědý nálev s nádechem do žlutozelena. Má výraznou mátovou vůni a  máta převládá i v chuti, levanduli jsem zaznamenala jen náznakem,  meduňku jsem v ní necítila vůbec.

Třetí novinka je z řady čajů vyráběných pro řetězec drogerií DM pod značkou dmBio, což naznačuje, že  suroviny použité pro jeho výrobu pocházejí z ekologického zemědělství. Je tedy jasné, že čaj jsem si pořídila v DM drogerii. Krabička s  20 sáčky vyšla na  49,90.

Wintertee (dmBio)

Složení: 42 % jablko, šípek, ibišek, 10 % rooibos, 6 % skořice, 1 % hřebíček
Voda - 100°. Louhování - 5 - 8 min. 1 sáček - 200 ml čaje
Tento kořeněný čaj má světlečervený nálev. Jeho chuť je taková trochu neurčitě ovocná, zároveň je v  ní citit trochu roibos. Pokud jde koření, tak já jsem v chuti cítila hlavně  hřebíček, skořici skoro vůbec ne.

A nakonec jsem si nechala dvě známé značky dostupné skoro v každém supermarketu ( i když s novinkami to někdy bývá horší). Čaj od značky Picwick je také poměrně čerstvou novinkou,  naopak ten od Teekanne už tu nějakou chvíli mám. Sice jsem ho kupovala, když novinka byl, ale nějak se mi do žádného čajového okénka do teď nevešel, tak mi to u mezitím trohu "zestárl".

Tropical with passion fruit (Pickwick)

Složení: 49 % jablečná drť, ibišek, přírodní aroma, sladké listy ostružin, čekanka, 1 % koncentrát džusu marakuji, 1 % kousky manga
Voda - 100°. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček - 200 ml čaje
Hotový  čaj má červený nálev, který není kyselý, spíš se mi zdál lehounce nasládlý.  Má docela příjemnou chuť, ve které je patrné  mango i  maracuja.

 Blueberry (Teekanne)

Složení: Ibišek, jablko, šípek, aroma borůvky (6%), listy stevie, borůvky (1%)
Voda - 100°. Louhování - 8 - 10 min. 1 sáček - 200 až 350 ml čaje
Nálev  má výrazně tmavočervenou barvu. I tento čaj není kyselý, ale spíše lehce nasládlý, co u něj lze  přičíst obsahu listů stévie, které mají sladkou chuť. Po borůvkách skutečně chutná, i když ta borůvková chuť se mi nezdála nijak extra výrazná.  A stejně jako ostatní čaje z této ovocné řady Teekanne má myslím docela vydařené přebaly.
 
 
Z této pětice se mi favorit vybírá hodně těžko - já ani ovocné ani bylinkové čaje nemám moc v oblibě. Ale asi nejvíc mi chutnal Pickwick Tropical with passion fruit, a to díky mangové chuti (protože já a mango - to je láska). Asi nejslabší mi přišel zimní čaj z DMka - já prostě hřebíček v čajích nemusí.
A co vy - dostali jste chuť na šálek horkého čaje? Pro toto podzimní,  lehce sychravé období je myslím čaj docela typická a vhodný nápoj (pokud nedáte přednost svařáku)

28 komentářů:

  1. Stáňo, zdravím. Čaje piju pravidelně, teď upřednostňuju bylinky na průdušky, co si sbírám, protože jsem stále nemocná. Z Tvé nabídky bych ochutnala zimní čaj, já mám tyhle vánoční pŕíchutě se skořicí ráda. Děkuju za prezentaci. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já právě skořici a hřebíček v čaji moc nemiluju...
      Brzo se uzdrav...

      Vymazat
  2. Stáni, já sice piju jen černý sypaný čaj, ale tvoje okénko mám ráda. Inspiruje mě k nákupu čajů pro návštěvy či pro děti. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to mám radost, že tě má okénka baví :)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, nějaký ovocný mám doma otevřený stále - ani jeden z prezentovaných jsem ještě neměla. Zaujal mě ten s tím mangem, ten asi zkusíme. Bylinkové vlastně nekupuji, základní byliny si pěstuji na zahradě, tak žiju z vlastních zdrojů...
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak z vlastních bylinek ze zahrádky je to jiné "kafe" (i když já bylinky tedy moc nemám v oblibě všeobecně. Pickwick má s mangem kromě tohoto ještě variantu s limetkou a zázvorem nebo s pomerančem (ten je možná v nějakém starším čajovém okénku)
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, lákají mě všechny čaje, které si tu ukázala. Nejméně teda překvapivě od Druida, které mám jinak ráda. A zrovna piju jeden čaj s takovou tou jakože vánoční příchutí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já ty vánoční moc nemusím, zaujme mne málokterý. Ony jsou většinou se skořicí, hřebíčkem a tak a mně tykořeněné čaje až tolik nechutnají.

      Vymazat
  5. Stáni máš pravdu, Druid má krásný obal :).. A tím končím. Jak se praví klasik, ani jeden není šálek mé kávy, potažmo čaje.. Tož na zdraví. lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já mám taky nejraději černé a zelené čaje (ideálně bez příchuti), ale co bych pro sbírku neudělala (tedy - nekoupila a nevypila :D).
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Mnohé z techto čajů mám vyzkoušené, ale nikdy jich nemám doma tolik najednou. Mám ráda čaje Pickwick, ale když jsme jezdili do Děčína tak jsem si chodila do "čajovny" Grešík, pro čaje sypané. Ty mám nejraději.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, Grešík má dobré čaje (i ty sáčkové), ty znám. Jinak já mám doma čajů spousty - výrobci dělají nové druhy a nový design přebalů rychleji, než stačím pít :D
      Hezký den

      Vymazat
  7. Prave si jdu jeden dat:-), zeleny jasmin:-), muj oblibeny. Hezky vecer, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, zelený s jasmínem mám taky ráda.
      Tak příjemné čajování

      Vymazat
  8. A všechny mají nádherné obaly. Já teď čajuji ostošest, protože covid(((
    Tolik čaje už jsem dlouho nevypila.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak ať se coviďáka brzo zbavíš (třeba utopením v čajei :D).

      Vymazat
  9. Stáni, líbí se mi obal Wintertee, ale roibos moc nemusím, takže si ho nekoupím. Zato Teekanne borůvkový ochutnám ráda.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, on ten rooibos v chuti není cítit moc. Ale je fakt, že existuje spousta jiných vánočních čajů bez rooibosu (loni jsem z nich myslím měla jedno celé čajové okénko), takže si člověk může vybrat něco jiného. A třeba vánoční čaje od Apotheke mají taky pěkné přebaly :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    tady jsem měla favorita jasného hned - nejvíce mě zaujal první citrusový čaj od značky Druid.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já vím - ty piješ halvně čaje s citronem :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Já bych šla po tom zimním z DM, protože čím více kořeněný čaj na zimu, tím lepší. I když úplně chápu, že ostatní to mohou mít úplně obráceně. :) Z DM si pravidelně kupuji "chai" čaje, mají je opravdu chutné, ostré, pořádně kořeněné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chai čaje jsou přesně ty, kterým se vyhýbám (naštěstí chutnají kolegyni, takže pokud se mi díky výměnám nějaký dostane do ruky plný, tak ho posouvám k ní ;-)).

      Vymazat
  12. Já mám strašně moc ráda zimní čaje a skořicové, proto mě oslovil ten zimní. Akorát skořice mi dráždí žaludek a když přidám ještě ibišek, tak je to konec :( škoda, že ibišek cpou do všech zimních a vánočních čajů :)Takto zklamaná jsem i u adventních z DM

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom zimní čaji toho ibišku není až tolik a skořici jsem v něm taky moc necítila. Ibišek je pohroma většiny ovocných čajů - spoustě lidí nedělá dobře na žaludek jako tobě.

      Vymazat
  13. Ten meduňkový s mátou a levandulí mě hodně zaujal :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)