neděle 22. srpna 2021

Kostel Panny Marie pod řetězem

 Už jsem tu myslím několikrát zmiňovala, že pracuju na Malé Straně, takže v nejbližším okolí mám spoustu památek a fotogenických míst. A jak už to bývá - kovářova kobyla chodí bosa a já ta fotogenická místa, kterými probíhám cestou do práce nebo pro svačinu, zrovna moc nefotím. Ale občas udělám výjimku. Takže loni jsem vás vzala do Valdštejnské zahrady a nakoukli jsme spolu do kostela sv. Josefa. Letos vám nabídnu pohled na další kostel.
 


 
Plný název kostela Panny Marie pod řetězem zni kostel Panny Marie pod řetězem konce mosta, což napovídá, že ho najdete kousek od Karlova mostu - v Lázeňské ulici nedaleko Maltézského náměstí. Kostel je torzem nedokončeného většího středověkého maltézského chrámu, který měl být vystavěn na místě původní románské baziliky, jejíž pozůstaky jsou patrné na obvodových zdech. Stavba započala v první  polovině 14. století, ale v původním rozsahu nebyla dokončena. Současný kostel je pouze kněžištěm původně zamýšleného chrámu. 









Takže až někdy půjde po Karlově mostě Mosteckou ulicí, zahněte  do i Lázeňské, myslím, že tento kostel za pár kroků navíc stojí. Jeho nádvoří je volně přístupné, do kostela lze nahlédnout pouze přes mříž.

Na kvalitu fotek prosím pohleďte shovívavým okem - fotky jsem pořizovala mobilem v polední pauze.




28 komentářů:

  1. Stáni, díky za krásnou reportáž. I já jsem se kdysi na Malé straně hodně pracovně pohybovala, ale stejně jako ty jsem památky většinou míjela, protože jsem neměla čas. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to bohužel tak - ráno člověk spěchá, aby byl včas v práci, odpoledne, aby ještě po práci něco stihl a kolikrát ani nezvedne hlavu... Já si tedy užívám cestu Valdštejnskou zahradou, kudy chodím skoro každý den, ale ulicemi někdy chodím jako s klapkami na očích...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, tohle je jedno z mých oblíbených míst. Mám ráda i jejich zahradu a jednou jsme poseděli i v kavárně. Dlouho jsem tam nebyla, snad tam ještě je.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, v zahradě jsem byla už před lety, teď jsem ji v polední pauze nestihla. Takže ani nevím, jestli kavárna funguje.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Díky za fotoreportáž. Snad se tam taky vydám.

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, vloni jsme bydleli v Lázeňské a kostel jsme nemohli minout. I okolí je pěkné. Lennonova zeď, Velvyslanectví Franci, Cafe De Paris a protoulat se uličkami až na Kampu.
    Díky za pondělní procházku. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, občas se toulat chodím, ale nějak to v poslední době nestíhám moc často. Přitom mám opravdu kde se toulat ;-)
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Praha je pro mne dost neznámá, ale sem bych trefit mohla. Určitě za návštěvu na živo toto místo stoji.
    Hezký den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, a když netrefíš k tomuto kostelu, tak určitě potkáš jiná hezká místa, na Malé Straně jich je....

      Vymazat
  6. Ta druhá fotka je velmi povedená, mobil nemobil! :) Hezké nahlédnutí na místa, kolem kterých často chodíme bez povšimnutí. Kostel jsem jistě někdy v minulosti míjela, ale v Praze je jich tolik, že se prakticky nelze zastavit před každým z nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. V Praze je tolik krásných míst, že ve všedním dni není asi možné se u nich zastavovat. Ale je fajn občas zvednout hlavu a pokochat se ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    minulý rok v létě jsem byla v Praze jako průvodkyně a u tohoto kostela jsme se taky zastavovali. Je moc pěkný, jeho nádvoří se mi líbí. Malá Strana je opravdu nádherná. Pracuješ v moc pěkném prostředí.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, část našich kanceláří je v bývalém kláštěře, máme v budově kašnu, sluneční hodiny, obří tůji a několik malovaných dřevěných památkově chráněných stropů...) Já bohužel mám kancelář v přístavbě ze začátku minulého století, navíc s výhledem na dvorek s popelnicemi, tak kochám aspoň cestou do práce nebo pro svačinu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Tak ráda se vracím do těchto míst. Koukla jsem na tvé fotky a při nejbližší příležitosti zase půjdu. Hezké dny přeji. J

    OdpovědětVymazat
  9. v Praze jsem dlouho nebyla,tak díky za reportáž,Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Stáňo, to jsou moc hezká místa. Ráda jsem nakoukla. Měj se hezky, zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, jsem ráda, že se ti malá procházka se mnou líbila.

      Vymazat
  11. Mě ten kostel při procházce vždycky překvapí, najednou se tak vynoří ;)
    Taky už jsem v Praze po procházkách dlouho nebyla, děkuju za malý výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, jsem ráda, že se ti moje krátké nahlédnutí do kostela líbílo

      Vymazat
  12. Marcela Nordic Passion26. srpna 2021 v 12:47

    Ano, tak to bývá, máme nafocene kdeco dál od domova, ale to, co je tzv. u nosu, moc ne. Mám to podobně. Děkuji, krása to je. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ještě se chystám vylézt znovu na Mosteckou věž (byla jsem tam naposledy asi před 35 lety s nějakou návštěvou...). Tu mám u toho nosu taky :)

      Vymazat
  13. Když jdu přes Malou Stranu, volím tuto cestu. Moc krásné místo, které má svého Genia loci. ☺♥ Krásný den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, Lázeňská už je většinou klidnější (zvlášť teď - na Malé Straně je úbytek turistů znát) a na nádvoří kostela taky nebývá moc lidí...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)