pátek 20. srpna 2021

Co jsem taky ochutnala 34

Článek o tom, co jsem ochutnala, bývá většinou "otvírákem" nového měsíce. Tentokrát jsem se k němu dostala netradičně  až v jeho  druhé půlce.  Ale na mém pomyslném stole na vás k ochutnání čeká 13 kousků - najdete tu něco sladkého, něco slaného, něco na mlsání, něco zdravého, něco na pití. Tak pojďme na to.

 
Protein (Pilos)

Koupeno -Lidl. Balení- 40 g. Cena – asi 10 Kč.
Tvarohová tyčinka v kakaové polevě s vysokým obsahem proteinu – tak zní plný (a dlouhý) název výrobku. Chuťově jde o takový dobrý průměr – tyčinka chutná prostě  tvarohově bez nějakých pachutí. Zajímavá je spíš výživově, protože má zvýšený obsah bílkovin (a to i oproti tvarohu, který sám má bílkovin poměrně dost) a neobsahuje příliš mnoho sacharidů (je slazená maltitolem).Jako svačina tyčinka docela zasytí. Nevýhodou je, že se špatně jí – čokoládová poleva se v ruce rychle rozpouští a pak se patlá. Bude vhodná spíš na zimu než na červenec …
4/5
 
Mléčná s drcenými oříšky (Carla)

Koupeno - Billa. Balení - 80 g. Cena - 24,90 (akce)
Já normálně mléčnou čokoládu skoro nejím, ale jednou večer mne přepadla chuť na sladké. A tu jsem si tedy zase na dlouho uspokojila, protože tahle čokoláda je sladká fakt hodně. Oříšky jsou v ní  dost drobně drcené a celkově hodnotila jako chuťově spíš podprůměrnou. 
2/5
 
Jogurt řeckého typ bíly (Elinas)

Koupeno – bufet v práci. Balení  - 150 g. Cena – 16,90
Jogurt není příliš kyselý, je poměrně hustý, krémový  a má příjemně hladkou texturu. Má ale poměrně vysoký obsah tuku a naopak bílkovin obsahuje míň než třeba moje obvyklá Hollandia.  Já u jogurtů dávám přednost opačnému poměru – raději víc bílkovin a méně tuku.
3/5
 
Hummus clasic sezam (Chef select)

Koupeno – Lidl. Balení – 200 g. Cena – 22,90
Klasická varianta hummusu prodávaná jako lidlovský brand je jemná a docela dobře vychucená - je příjemně lehounce nakyslá po citronové šťávě a malinko pikantní (ale pro mne jsou pikantní i věci, které ostatním přijdou normální, mám v tomto směru hodně choulostivý jazýček). Praktické je uzavírací víčko (celou krabičku jsem na jeden „zátah“ nesnědla), pod kterým je ještě strhávací folie, takže člověk má jistotu, že si bere nedotčený kousek.
4/5

 Lahůdková paštika (Danela)

Koupeno – Bio-market Vacek. Balení – 100 g. Cena – 15,90
Při nouzovém nákupu rychlého oběda do práce jsem moc šťastnou ruku neměla.Byla to taková hodně obyčejná paštika s neutrální chutí, u které je označení "lahůdková" dost nadnesené. Sníst se dala, ale nijak mne nezaujala.
2/5

Viper Hardseltzer  Limetka (Plzeňský prazdroj)

Koupeno – kiosek u přehrady. Balení – 330 ml. Cena – asi 35 Kč
Tenhle nápoj se  4 % alkoholu a limetkovou šťávou jsem viděla poprvé, tak jsem ho musela vyzkoušet. Jde o nápoj vyrobený pomocí fermentace z vody a ovocné šťávy. Limetkový Viber je  lehce perlivý, není  přeslazený a má docela příjemnou osvěžující limetkovou chuť. Úplně můj favorit to asi nebude, ale špatné pití to taky není.
3/5

 Tortellini Chickpea-Chorizo (Sol Mar)

Koupeno – Lidl. Balení – 250 g. Cena – 49,90
Tortelliny kupuji na chatu jako jednoduchý oběd docela často. Nemáme tam zrovna vybavenou kuchyni a ani žádné zásoby a na tenhle oběd je potřeba jen hrnec a struhadlo na sýr na posypání. Tentokrát  vybrala ty plněné  cizrnou s chorizemz nabídky španělského týdne . Moc nás nenadchly - náplň byla taková suchá, trupelnatá a chorizo v ní nebylo cítit.
2/5

 Wild garlic cashew and pekans (Mixit)


Koupeno -  Mixit. Balení – 150 g. Cena – 139 Kč?
Kešu a pekany s rozmarýnem a citronovou trávou od Mixitu miluju, takže novinku ochucenou tentokrát medvědím česnekem jsem samozřejmě musela ochutnat taky. Varianta s rozmarýnem mi chutná o něco víc, ale i tyhle s lehkou česnekovou chutí jsou hezky křupavé, tak akorát slané – prostě dobré.
5/5
 
Rolka z kozího sýru (Duc De Coeur)

Koupeno – Lidl. Balení – 100 g. Cena – 39,90 ?
Sýr má jemnou konzistenci a kozí chuť je tak akorát – je cítit, ale není příliš výrazná. Škoda, že je sýr upravovaný  - obsahuje stabilizátory a konzervanty. Ale zas možná díky nim bez problémů přežil to, že jsem ho dost dlouho zapomněla v ledničce.
4/5
 
Čerstvý sýr pažitka-česnek (Kromilk)

Koupeno – Bio Market Vacek. Balení – 100 g. Cena – cca 35 Kč
Čerstvý ručně dělaný sýr je obalený v pažitce, ale musím říci, že její chuť není příliš patrná, stejně jako chuť česneku. Sýr chutná jako tučný pevnější tvaroh. Není špatný, ale „bomba“ to taky není. Hodnotila bych ho jako slušný průměr.
3/5

 
Čokoládová tyčinka  Pribináček (Orion)
 
Koupeno - Brandnooz box. Balení - 32 g. Cena - 14,90 (doporučená)
Jak jsem tušila, tyčinka byla na mne hodně sladká, i když to trochu vylepšila tvarohová náplň. Nijak si mne nezískala (k čemuž přispělo i to, že obsahuje palmový tuk) a sama si ji nekoupím.
2/5
 
Hovězí pršut (Kazda)

Koupeno - dárek.  Balení - 100 g. Cena - ? (podle netu 99 Kč)
Tento pršut dostal manžel v balíčku k narozeninám, ale zdlábli jsme ho spolu (k vínu, co jsem dostala v rámci spolupráce). Jde o výrobek lokálního krkonoškého řeznictví.  Má přijemnou masovou chuť, není tvrdý - chuťově mu není co vytknout.
5/5
 
Cuna de questo viejo (Sol Mar)

Koupeno – Lidl. Balení – 220 g. Cena – 69,90 (akce)
Sýr ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka je z nabídky španělských specialit v Lidlu.  Chuťově je docela vyvážený, tak akorát výrazný, "kozinu" jsem z něj necítila, takže věřím, že by chutnal i těm, co kozí speciality kvůli jejich specifické vůni nemusí. Na zobání k vínu byl prima.
4/5



Favority měsíce se stávají  pšrut z řeznictví Kazda a oříšky s medvědím česnekem od Mixitu, za propadáky bych asi označila tortelliny z Lidlu a paštiku Danela. Nezaujala ani oříšková čokoláda Carla a tyčinka Pribináček.
A co vy - vybrali byste si něco ?









 

 

26 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    z tvého výběru znám jen tyčinku Pribináček, která mi nechutná, je strašně přeslazená. Já mám ráda klasické pribináčky, vanilku nebo kakao, ale toto mi fakt nesedlo. Zaujaly mě ty sýry a asi bych zkusila i pršut.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mám z tyčinky stejný dojem - strašně sladká. Pršut byl moc dobrý. Rozbalený byl vidět v článku o víně od Bodláků (zbaštili jsme ho u něj, stejně jako ten sýr ze španělského týdne).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, tak z tvého dnešního výběru neznám vůbec nic, ale něco bych si určitě dala. Rozhodně sýry a pršut. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já vím, že jsi "sýrová" :). A pšrut je rozhodně taky dobrý.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Neznám nic, ale lákal by mě ten kozí sýr ;)
    Hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já mám kozí sýr taky ráda, takže když na nějaký neznámý narazím, tak testuju :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. ochucené oříšky jsem od Mixitu neměla, napravím to :-) A ten pršut věřím, že byl dobrý, mám tento typ uzeniny ráda.
    Kozím sýrům se pořád vyhýbám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oříšky od Mixitu jsem měla i ještě s rozmarýnem, ty mi možná chutnaly ještě o trochu víc. Ale za vyzkoušení stojí určitě oboje.

      Vymazat
  5. Hmmmmm, tady bych si toho taky vybrala vic, ale jako favorita urcite orisky od Mixitu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys určitě nesáhla vedle :) - já když je koupím, tak se u nás dlouho neohřejí ;-)

      Vymazat
  6. Stáňo, oříšky bych si dala a ten pršut... Ten vypadá fakt skvěle.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky u nás oboje zmizelo jedna dvě:D
      Hezký zbytek víkendu

      Vymazat
  7. Ten Viper mám otevřený zrovna v lednici a vůbec mi to nejede. Přijde mi to strašně hořké. Popíjím to po troškách rozředěné s vodou a ne a ne tu flašku dopít :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám nahořklé a nakyslé chuti docela ráda, takže jsem s ním neměla problém.

      Vymazat
  8. Milá Stáno, vřele doporučuji bílý jogurt řeckého typu z Delmartu, je sice dražší, ale naprosto jsem odpadla jeho chutí, lahodností a jemností. Wau.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já řecké jogurty kupuju málo (když bílý, tak většinou Hollandii), tohle byl takový okamžitý nákup na svačinu. Ale příležitostně v Delmartu kouknu, mám jeden při cestě z práce.

      Vymazat
  9. Já Carlu miluji, ale mléčnou bych si nekoupila už kvůli tomu, že by byla asi hodně sladká. :) Hořkou kupuji s oříškami, nebo samotnou a nebo s mandlemi. Tvarohová svačinka z Lidlu mě tolik nezaujala, i když je doslazovaná, připadala mi že má cukru přidaného docela dost.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ona ta oříšková Carla byla původně koupená pro manžela. Jenže mi doma hořké došly ...
      Ta tyčinka Protein má asi 3 g cukru, což mi nepřijde nijak hrozné.

      Vymazat
  10. snad jen ten čerstvý sýr...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teď tedy novinky na mém stole moc nezaujaly :)

      Vymazat
  11. Stáni, mám ráda sladké, ale ne přeslazené věci, a Carla mi také nechutná. Ovšem pršut bych ochutnala ráda. :o)
    Přeji prima týden. D.

    OdpovědětVymazat
  12. Tu tyčinku z Lidlu miluju! Mně teda chutná děsně moc. :D I ty hodnoty jsou super... Ale souhlas, jí se kvůli té čokoládě špatně. :D
    A ta čokoláda... Carla je moje jedna z nejoblíbenějších. Tu oříškovou jsem sice nechutnala, ale mléčnou miluju, tak myslím, že by mi chutnala i tato. Obecně miluju čokoládu!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky trochu čokoholik, ale preferuju hořkou. Teď jsem zrovna dojedla hořkou s mořsou solí z Lidlu. Dobrá byla...

      Vymazat
  13. Milá Stáňo, tak oříšky od Mixit znám a jsou super, sice jsem měla jen jednou, ale až půjdu zase okolo, tak nějaké pořídím. Torteliny - celkově chlazené těstoviny mám ráda, ale nekupuji, překvapilo mne, že za to nestojí, dobrá rada ☺☺. Krásný den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si oříšky občas koupím, už jsem vyzkoušela tři příchutě (jen s chilli ne - nemá ráda pálivé) a teď bych ráda vyzkoušela mrazem sušený sýr - zajímá mne, jaké to bude.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)