úterý 31. srpna 2021

Čajové okénko 16

Skoro to vypadalo, že v srpnu nestihnu publikovat  pravidelné čajové okénko. Ne že by nebyly vypité čaje, ale nějak jsem nestíhala. Ale nakonec jsem to zvládla sepsat. Představím vám hlavně čaje, které můžete běžně koupit – kdyby vás náhodou nějaký zaujal. A na své si přijdou jak milovníci čajů černých, tak zelený a najde se i jeden ovocný. Jen bylinkáři přijdou zkrátka….


 
 
První dva kousky jsou novinky od firmy Megafyt Pharma, která se specializuje hlavně na bylinkové čaje a směsi a má v sortimentu i hodně čajů ovocných. V posledním roce nabídku rozšířila i o čaj zelený a černý, které jsem si samozřejmě koupila na ochutnání i do sbírky. V krabičce najdete 20 sáčků po 1,75 g a za cenu od 50 do 60 Kč tyto čaje dostanete hlavně v lékárnách (já jsem jeden koupila v lékárně Dr. Max za 55 Kč a druhý v lékárně Benu za 59  Kč).

Zelený čaj  s grapefruitem (Megafyt)

Složení: zelený čaj (66 %), plod jablka, přírodní grapefruitové aroma (2 %), grapefruitové oplodí (2 %)
Voda – 80°. Louhování – 2- 4 min. 1 sáček – cca  300 ml čaje.
Na krabičce je sice uvedeno doporučení zalévat čaj vroucí vodou, ale ta zelenému čaji nikdy úplně nesvědčí, takže jako u ostatních zelených čajů doporučuji vodu mírně ochladlou. Výsledný nálev má světlounce zelenou barvu s nádechem do žluta a příjemné grepové aroma i chuť. Je osvěžující a musím říci, že jsem si ho velmi oblíbila. Ve srovnání se stejnou příchutí od Teekanne mi tento chutnal víc, zdálo se mi, že má svěžejší grepový nádech.

Černý  čaj  Earl Grey (Megafyt)

Složení: černý čaj (94%), aroma bergamot (6%)
Voda – 100°. Louhování – 3-4 min. 1 sáček – cca  300 - 400  ml čaje.
Čaj  s příchutí bergamotové silice patří k mým oblíbeným, takže nechybí ani tentokrát.  Má tmavěhnědý nálev a příchuť bergamotu je spíše méně výrazná, což mně nevadí – mám ráda bergamotu  spíš jen chuťový náznak.

Třetí čaj je od firmy, kterou asi znáte všichni, protože jejich čajů jsou v supermarketech plné regály, a to v mnoha variantách. I mezi zelenými si můžete vybrat několik druhů. Příchuť,  ktrou vám dnes představím, je ta nejnovější.  Krabička s 20 sáčky po 1,75 g stojí kolem 40 Kč, já jsem ho kupovala asi od 10 Kč levněji, protože u běžných značek si vždycky počkám na nějakou tu slevu… Speciálně tuhle příchuť najdete spíš ve větších nákupních centrech (náš Albert ji třeba nevede).

Green Tea Grapefruit (Teekanne)

Složení: zelený čaj, aroma grapefruitu, grapefruit (1 %)
Voda – 80°. Louhování – 2- 4 min. 1 sáček – cca  300 ml čaje.
Stejně jako u stejné příchutě do Megafytu má výsledný nálev  světlou zelenou barvu s nádechem do žluta a příjemné grepové aroma i chuť. Sice mi  ten megafyťácký přišel o kapku lepší, ale ani tento není špatný.

Ovocné čaje tu zastupuje čaj z řady, která je brandem řetězce DM drogerie, takže je k sehnání jen tam. Nedávno jim všem „ušili“ nové kabátky, tak jsem si krabičku koupila, i když ovocné čaje moc nemusím (nakonec tyhle vypila máma). Krabička s 20 sáčky po 2,5 g vyjde na 53 Kč.

 Waldfrucht tee (DMBio)

Složení:  šípek slupky, ibišek květ, jablka, pomerančová kůra, černý rybíz, borůvky, černý bez, maliny (vše z ekologického zemědělství).
Voda – 100°. Louhování – 5 – 6  minut. 1 sáček – cca 200 - 250 ml ml čaje.
Jde o klasický ovocný čaj, kde základ tvoří šípek a ibišek, takže má sytě červený nálev.  Má i celkem slušný obsah ovocné složky (kolem  15 %), ale ani tak mne nijak nezaujal – přišel mi takový   chuťově plochý.   Ale já možná u ovocných čajů nejsem úplně objektivní – chutná mi málokterý.

A nakonec tu mám čaj, který není příliš dostupný v obchodní sítí, nicméně se dá koupit přes e-shop. Je od firmy Hampstead Tea London, která se soustřeďuje na produkci bio čajů při zajištění fair trade podmínek. Krabička s 20 sáčky po 2 g vyšla na 89 Kč (a kupovala mi ho kamarádka na www.fairmade.cz).

Bio Darjeeling (Hampstead)

Složení:  černý čaj z oblasti Makaibari (provincie Darjeeling) z bioprodukce
Voda – 100°. Louhování – 3  minuty. 1 sáček – cca 300 ml čaje.
Nálev má světlejší zlatohnědou barvu a lehkou chuť. Ani pokud jsem přehnala dobu louhování, neměl natrpklou tříslovinovou chuť, což se u některých černých čajů stává. 
 
 
Tentokrát můžu říci, že kromě ovocného čaje mi vlastně chutnaly všechny, nejvíc asi zelený s grapefruitem od Megafytu. A nejkvalitnější byl určitě Darjeeling od firmy Hampstead. 
A co vy - znáte některý z čajů, které jsem zařadila do čajového okénka tentokrát?








 

30 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    zcela klasicky neznám ani jeden čaj, ale zaujal mě ten poslední černý a pak ovocný (já je mám celkem ráda, narozdíl třeba od zelených, které mi fakt nesedí...).
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ten černý je dobrý, i když zrovna to je čaj, do kterého se nemá dávat ani citron (ani mléko) a ty myslím nejvíc piješ čaj právě s citronem (jestli se nepletu).
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Asi bych napsala jako Hanka z ciculka přede mnou. Na zelený čaj mne moc neužije, ovocný i černý mám ráda více.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já zas ovocné moc nepiju. Ale úplně nejmíň piju bylinky, ty mi moc "nejedou"
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni, zaujal mě zelený čaj s grepfruitem. Dnes jsem viděla v obchodě variace zelený čaj s kokosem a něčím dalším. zaujalo mě to, ale nějak do toho nemám odvahu jít. Ale třeba se odhodlám příště. :)
    Měj se pěkně, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, to byla asi mix krabička od Pickwicku, ne? Ty jsem nepila, jen jsem dostala přebaly (já Pickwick skoro nekupuju), takže neporadí, jak je to s chutí. Ale grepový za sebe doporučuju vyzkoušet.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Děkuji, že píšeš a navíc o čaji :).. Já můžu jen černý, takže kouknu na ti značku Hampstead. Darjeeling je taky můj oblíbený. Teď čekám dodávku z e shopu Damman. znáš? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dammana znám, jeden rok jsem od této značky měla adventní kalendář. Mají hodně dobré čaje (i když za vyšší cenu)
      Hezký den

      Vymazat
  5. Zelene caje mam moc rada, po nich bych sahla hned:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já zelené taky můžu. A ta grepová příchuť mne příjemně překvapila - opravdu mi chutnala

      Vymazat
  6. Já znám akorát zelený čaj od Teekanee :) jinak během léta čaje prakticky nepiju, až teď se k nim budu zase vracet. V létě jsme si užívali akorát ledové čaje :) Naučila jsem se dělat ledový čaj na styl bageterie z černého čaje s citrónem a ten nám moc chutná :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem velký konzument čaje, vařím si ho celý rok (on někdo ty zásoby, co jsem koupila kvůli přebalům vypít musí :D). Za studena momnetálně preferuji zelený, ale občas si dám i ovocný, černý mám naopak raději horký.

      Vymazat
  7. Čaje úplně miluji! Tímto článkem jsi mi udělala šílenou radost, protože čaje prostě patří k mé osobě i k podzimu, mám ráda především ZELENÉ, naopak se vyhýbám ovocným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zelené taky ráda, ale asi o něco víc preferuji černé bez příchutí.
      Díky za návštěvu

      Vymazat
  8. Musí říct, že neznám ani jeden, ale grepovou chuť mám ráda, tak určitě nějaký vyzkouším. Pomalu je čas nakoupit zásoby...
    Stáňo, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já piju čaje celoročně, zelený mám právě ráda i za studena, tak jsem ho v létě pila hodně. A čajové zásoby mám pořád :D
      Hezký den

      Vymazat
  9. taky neznám...dávám přednost černému čaji,Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Asi spíš než bych kupoval tak vyměním. Nové Megafyty jsou pěkné, ten zelený s grepem bych asi i zkusil. Na Hampsteady se juknu... já Darjeelingy můžu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, tohle (nekupovat, ale měnit) praktikuji hlavně u bylinkových čajů, na které u nás fakt není odbyt. Černé, zelené i ty ovocné nakonec vždycky někdo vypije :)

      Vymazat
  11. Stáňo, zdravím. Já jsem pila na návštěvě ten zelený čaj s grapefruitem od Megafytu a chutnal mi. Díky za čajové okénko. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tenhle čaj pro mne byl milé chuťové překvapení.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni, žádný z čajů neznám. Já jsem v tomhle přesně tvůj opak miluju veškeré ovocné čaje. Poslední dobou mezi moje top ovšem patří mátový a klasický černý. Hodně jsem si taky oblíbila z dmka čaj na bolesti hlavy, za mě nejen na bolesti hlavy. Ovocné čaje kupuju Teekane nebo Pickwick

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabino, mátu si vařím, když je mi těžko od žaludku. Ale na černou klasiku nedám dopustit. A čajová okénka teď nespíš nebudu stíhat - udělala jsem velikánskou objednávku čajů na e-shopu :) - i jeden ovocný tam bude ;-)

      Vymazat
  13. Zvlastni, k poslednimu textu mi nejde vlozit komentar, tak to zkousim jeste sem:-).
    Stano, jak pises, leti to desne a asi to nebude lepsi. Pestry mesic jste meli a navic dovolena jeste pred vami:-). Hezky vecer, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, dovolenou bych si nejraději vzala teď, když to vypadá na týden babího léta, které miluju. Ale kvůli práci to nejde, tak nezbývá než čekat na říjen a doufat, že nebude moc deštivý.
      Proč ti nešel vložit komentář, netuším. Já pod poslední článek teď přidávala odpovědi na komenty a fungovalo to...
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Nejvíce mě, ne zcela překvapivě, zaujal Hampstead. Z ovoněných zelených Teekanne mám nejraději senchu nebo opuncii, to je taková sázka na jistotu, když občas potřebuji koupit sáčkové zelené čaje. Nový grepový jsem ještě nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten grepový se teď skoro zařadil na první příčku v oblibě zelených ovoněných. Jinak mám dost ráda čaje ovoněné jasmínem.

      Vymazat
  15. Nejvíc mě zaujal ten z DM. Já bych ráda vyzkoušela čaj od značky Leros, tak snad se mi to tuhle zimu poštěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leros má v poslední době dost novinek novinek - různé kombinace bylinek a mají je i v supermarketech, takže na nějaké bys narazit mohla. Já moc bylinky nemusím, takže Lerosy kupuju spíš výjimečně (a spíš jen jiné než bylinkové - mají v portfoliu i nějaké ovocné nebo černý)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)