úterý 23. února 2021

Kate Qinn - Lovkyně

 Další titul z hromádky knih, kterou jsem našla pod vánočním stromečkem. Název knihy ani jméno autorky mi nic neříkaly, tak jsem byla zvědavá, jestli mne knížka zaujme. A rovnou prozradím, že ačkoliv to není ani thiller ani klasická detektivka (což jsou moje nejoblíbenější žádny), tak dárkyně volila dobře...
 

 
Ian je bývalý válečný reportér, který pověsil po válce novinařinu na hřebík a spolu se svým spolupracovníkem a přítelem Tonym se snaží vypátrat německé válečné zločince - ne ty velké, ti byli souzeni a odsouzeni v norimberském procesu, ale ty menší a malé, bez kterých by ovšem zrůdná nacistická mašinérie nefungovala.
Svérázná Nina  vyrostla na břehu bajkalského jezera, zamilovala se do létání a od Bajkalu utekla před svvým věčně opilým otcem. Po napadeni SSSR nacistickým Německem se dostala do ženského leteckého  pluk, s nímž bojovala na frontě, a nakonec skončila po válce v Anglii
Mladinká Jordan tápe mezi svým snem stát se profesionální fotografkou a představou okolí, že se provdá za svého spolužáka a bude žít poklidný středostavoský život v rodném Bostonu.
A osudy všech těchto postav se protnou díky pátrání po bývalé nacistické milence, která dokázala bez zaváhání zastřelit uprchlíky, bez ohledu na to, že to byly malé děti, a které se snad proto přezdívalo Lovkyně.  Právě toto  pátrání nakonec zavede  Iana a Ninu, kteří mají s Lovkyní nevyřízené účty, spolu s Tonym z Rakouska až do Bostonu. 
 

Jednotlivé kapitoly jsou střídavě psány z pohledu Iana, Jordan a Niny. Zatímco kapitoly věnované Jordan a Ianovi se odhrávají po válce na konci čtyřicátých let, kapitoly věnované Nině nás zavedou o desítku let zpátky a seznamují nás s příběhem Niny začínajícím jejím odchodem od Bajkalu a pokračujícím v sovětském válečném letectvu. Dvě časové roviny knize vůbec neškodí, naopak se k sobě přibližují a postupně spojují celý příběh.  Zajímavé je jak vlastní pátrání po nacistce Lovkyni, tak i osud Niny ve vznikajícím ženském leteckém pluku a při jejím následném nasazení na frontu. Trochu romantickou linku pak příběhu dodávají osudy Jordan a jejího hledání místa v životě. Zajímavý je i popis jejího vztahu s nevlastní matkou. Kníha se mi četla opravdu dobře, bavila mne a ke konci pak  navíc nabírá trochu akční spád, díky kterému se těžké se od ní odtrhnout. Myslím, že tuhle knížku můžu k přečtení doporučit. Jenom pozor - je to docela "bichle" (skoro 600 stran)
✦✦✦✦✦


Anotace
Válečný korespondent Ian Graham se spolu se svým kolegou vydává na lov válečných zločinců, kterým se podařilo uprchnout před spravedlností. Postupně zacílí na bývalou nacistku Lorelei Vogtovou, jíž se přezdívalo Lovkyně. Nina Marková vyrůstala na Sibiři. Když její země vstoupila do války, stala se pilotkou ženského leteckého oddílu. Jednoho dne je však její letoun sestřelen. Setkává se s Lovkyní a stává se jediným svědkem, který se s touto nacistkou střetl a přežil. Sedmnáctiletá Jordan McBrideová z Bostonu, navzdory společnosti i vlastní rodině, touží stát se fotografkou. Když si její otec přivede domů snoubenku, pocítí zvláštní neklid. Rozhodne se tedy zapátrat v ženině minulosti…
Vydalo nkl. MOBA v r.  2020, překlad L. Faltejsková 

18 komentářů:

  1. My tématicky sledujeme dokument o bitvě u Stalingradu ;)
    Jinak zajímavé téma, píšu si na seznam.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak doufám, že se bude líbit stejně jako mně
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    zase jsi mě nalákala, asi nutně potřebuji vědět, kdo je ta Lovkyně. Po knize se podívám u nás v knihovně, doufám, že budou brzy otevřené (i když je super, že fungují aspoň výdejní okénka). Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já zatím čtenářsky žiju ještě z vánočních dárků (svých i manželových) - Vánoce u nás byly knižně velmi bohaté.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, tak tuhle knihu si musím sehnat. Skutečně zajímavé téma.
    Děkuji za typ a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně tahle kniha (dárek od synovy přítelkyně) fakt příjemně překvapila. Autorku jsem vůbec neznala...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  4. Díky za tip na zajímavou knížku. Kouknu, jestli by nebyla v naší knihovně ke stažení jako e-kniha.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Petro, jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. Když tak dej vědět, až ji dočteš.
      Hezký den

      Vymazat
    2. Stáňo, už ji mám rozečtenou, i když jsem vlastně jen na začátku, asi na 50 straně. Ale čte se fakt dobře!

      Vymazat
  6. Stáni, také tuto autorku neznám, ale tvá recenze mě natolik zaujala, že se po knize podívám.
    Děkuji za tip na určitě zajímavou knihu. 👍
    Měj hezké dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, budu zvědavá, jestli tě taky zaujme.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Tak to vypadá hodně zajímavě. Já teda v poslední době tyto knížky moc nevyhledávám, ale po této se asi podívám. Nalákala jsi mě. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)