úterý 9. února 2021

Bábovka s vaječným likérem

Když jsme od sousedky dostali darem láhev vaječného likéru, který u nás nikdo moc nepije, vzpomněla jsem si, že jsem někde zahlédla zmínku o bábovce, do které se vaječný likér používá. Tak jsem zapátrala na netu a z několika nalezených receptů si vybrala recept ze stránek Pana Cuketky, který mne zaujal hlavně tím, že nebylo třeba zvlášť šlehat žloutky a bílky.. A jak je mým zvykem, tak jsem si ho malinko upravila (ubrala jsem trohu cukru a přidala kakao, protože bábovka bez kakaa je pro mne jen poloviční potěšení).
 


Suroviny
250 g polohrubé mouky
200 g cukru
250 ml oleje
250 ml vaječného likéru
50 g bramborového škrobu
2 lžíce kakaa
5 vajec
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu

 
Vejce jsem vyšlehala s oběma cukry do světlé pěny. Za stálého šlehání jsem pak přilévala tenkým pramínkem nejprve olej a pak vaječný likér. Mouku jsem smíchala s práškem do pečiva a škrobovou moučkou a postupně jsem tuto směs vmíchala do vaječné směsi s olejem a likérem. Bábovkovou formu jsem vymastila máslem a vysypala moukou. Nalila jsem do ní necelou polovinu těsta, do zbytku jsem zamíchala kakao a vlila ho na světlou vrstvu. Bábovku jsem pekla v troubě vyhřáté na 170° asi hodinu (úplně přesně to nesleduji, zkouším špejlí).
 

Díky tomu, že těsto je hodně řídké,  kakaová část klesla dolů a v podstatě se spojila  s tou světlou, takže místo zamýšleného mramorování jsem měla kakaovou bábovku s trochou světlého těsta, které vystoupalo nahoru. Ale nijak mi to nevadilo, kakao já můžu...

 
Bábovka je jemná, krásně vláčná, takže ji určitě někdy zopakuji (ostatně ještě mi půlka toho vaječňáku zbyla). Ale příště recept upravím jen na 4 vejce (mám docela velkou bábovku a byla fakt hodně plná) a uberu ještě trochu cukru a možná i oleje. A taky líp vymažu formu, protože tentokrát se mi trošku chytla. Nakonec jsem ji tedy z formy vykopila (na tohle je moje keramická forma úžasná), ale vypadala trochu jako okousaná...




50 komentářů:

  1. S vaječným likerom som bábovku ešte neskušala. Vyzerá chutne, hned by som si dala. AJ takto o polnoci :-D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Články o jídle by člověk neměl číst na noc, co? Akorát z toho dostane hlad nebo chuť (případně obojí)... :D Taky se mi to stává.

      Smazat
  2. Stáni, já bábovky moc nemusím, ale s vaječným likérem to zní lákavě. Ještě jsem nesnídala, takže bych si dala hned. Musím si jít po tomhle tvém příspěvku udělat snídani. Měj pohodový den.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Marti, byla moc dobrá a k snídani jako dělaná :)
      Hezký den

      Smazat
  3. Tohle vědět minulý týden....vaječňák jsme na sílu dopili, aby se nezkazil :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, kdybych to věděla, tak jse si s receptem pospíšila (bábovku jsem pekla už minulý týden, jen vyprocesit článek mi chvíli trvalo ;-))

      Smazat
  4. Bábovku bych si ochutnala hned, i my máme rádi s kakaem :) A ta forma je moc pěkná!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Petro, já mám právě z mramorové bábovky raději tu kakaovou část, takže těsto většinou dělím 1:2 ve prospěch kakaové části.

      Smazat
  5. Tak příště sousedku nasměruj k nám. Já vaječňák mám moc ráda....

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. :D. Já ho občas taky můžu, ale celá lahev by mám tu strašila dlouho...

      Smazat
  6. Několikrát jsem bábovku s vaječným koňakem dělala. Ale v poslední době ne. Nebyl vaječný koňak.
    Máš parádní formu, babovka je taková krásně baculatá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, bábovka je nejen hezká, ale i se v ní dobře peče.
      Hezký den

      Smazat
  7. Zrovna mám bábovku v troubě, tvarohovou a voní mi až do obýváku :-). Máš nádhernou keramickou formu, já miluji formy na bábovky, ještě že je nemám kam dávat!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, tvarohovou už jsem taky dávno nedělala... Tak někdy příště (i když teď uvažuju o perníku).
      Hezký den, Álo

      Smazat
  8. Mám rada bábovku s vaječným likérom a sama som ju niekoľkokrát už piekla :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Aďko, u mne to byla premiéra, já většinou peču bábovku hrnkovou.

      Smazat
  9. Tyjo, to zní zajímavě. Nikdy jsem bábovku s vaječňákem neměl, akorát teda u nás doma se ani neobjeví. Ale pro jednou bych ho mohl i koupit.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Martine, jeden vaječňák bude na dvě bábovky a to určitě zvládnete :)

      Smazat
  10. Už jsem dlouho nepekla žádnou bábovku a tahle vypadá dobře.
    Děkuji za recept, Stáňo a přeji hezké odpoledne. Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já už bábovku taky nepekla docela dlouho. Ona je pro nás dva bábovka docela velká (z téhle jsem kus dala mámě a kus roznesla po sousedkách ;-)).
      Měj se pěkně

      Smazat
  11. To je zajímavé, nikdy by mě nenapadlo přidat vaječný likér do bábovky :) Tak hlavně že ti chutnala :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mně inspirovala nějaká zmínka, kterou jsem zahlédla na netu, tak jsem cíleně hledala (a našla recpetů hned několik)

      Smazat
  12. Bábovku mám moc ráda, ale nenapadlo by mě si ji vylepšit vaječným likérem :) Děkuju za tip, věřím, že bude moc dobrá :)

    Another Dominika

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, byla dobrá, taková jemná (článek jsem psala ve chvíli, kdy už z ní nebyl ani drobeček)

      Smazat
  13. Já ho o Vánocích vypila, na bábovku nezbylo)))
    Věřím; že má báječnou chuť.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak příští rok. Já bych domácí likér asi taky do bábovky nepoužila (protože to je úplně jiná "liga"), ale ta lahev byla nějaká kupované klasika a tu právě na pití moc nemusíme.
      Měj se fajn

      Smazat
  14. Stáni, bábovka vypadá báječně a já jí vyzkouším. 👍👍 Před vánoci jsem u snachy ochutnávala likér z ledových kaštanů a protože mi chutnal, nakoupila jsem ingredience a vytvořila ho. A od té doby ho mám v lednici. Bábovka bude o důvod víc, abych do ní likér použila.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětSmazat
  15. Odpovědi
    1. Byla - vláčná a jemná... Docela se po ní zaprášilo.

      Smazat
  16. Vypadá to parádně, hned bych si dala :)

    OdpovědětSmazat
  17. Ahoj Stáni,
    bábovka vypadá moc dobře, s likérem jsem ji ještě nedělala. Já doma vlastně žádný alkohol nemám, protože ho nepiju, kupuji ho jen příležitostně pro ostatní. Recept si ale určitě poznamenám, může se hodit:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hodit se může, až se dostaneš do stejné situace jako my - že dostaneš lave vaječňáku. Tobě se bude recept hodit ještě víc (my bychom ten vaječňák nakonec nějak vypili).
      Měj se fajn

      Smazat
  18. Na vajecnak ja moc nejsem, ale babovka vypada naramne, myslim, ze bych ji i s tim vajecnakem s chuti snedla:-). Moc pekny talirek! M.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, talířek je z věrnostního programu Billy - konečně jsem jednou ty body na něco využila (obvykle mi po roce zas propadnou). Je k němu ještě "bráška" ve stejné barvě, který nemá dekor Ještě uvažuji o mističkách z této sady, ale evidentně nejsem sama - ještě jsem na ně nikde nenarazila.
      Jo a v té bábovce je vaječňák cítit jen tak zlehka.

      Smazat
  19. Díky za tip na recept. Vaječný koňak mám ještě doma a piju ho v podstatě sama už dva měsíce. :-D Zkusím ho teda zužitkovat jinak.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Martino, u nás ta bábovka měla úspěch, tak snad bude chutnat i tobě. Jen pokud nemáš velkou formu, doporučuji zmenšit dávkování.

      Smazat
  20. Bábovky mám ráda, u nás byla kokosová.
    Měj fajn dny, Stáni. J.

    OdpovědětSmazat
  21. Stáňo, forma je fakt krásná. Už jsem kolikrát viděla recepty na moučníky s vaječňákem, ale ještě jsem nepekla. Tvá bábovka vypadá moc dobře.
    Jitka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jitko, formu na bábovku mám moc ráda - dobře se v ní peče a ještě je moc hezká.

      Smazat
  22. Mňam, ta se Ti moc povedla Stáňi! Já mám taky nejradši mramorované bábovky, ty jsou nejlepší :)

    WantBeFitM

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Takhle teda nakonec moc mramorová nebyla, ale já mám stejně nejraději tu kakaovou část. Tak teď jsem jí měla hodně :D

      Smazat
  23. No mňam, tak ta musí být dokonalá, vaječňák můžu :)
    Somethingbykate

    OdpovědětSmazat
  24. To by mě nenapadlo, dát tam vaječňák, ale rozhodně to musím zkusit :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já někde zahlédla recept, takže když jsme dostali tu lahev, tak jsem si na něj vzpomněla a dohledala ho.

      Smazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)