Když jsme od sousedky dostali darem láhev vaječného likéru, který u nás nikdo moc nepije, vzpomněla jsem si, že jsem někde zahlédla zmínku o bábovce, do které se vaječný likér používá. Tak jsem zapátrala na netu a z několika nalezených receptů si vybrala recept ze stránek Pana Cuketky, který mne zaujal hlavně tím, že nebylo třeba zvlášť šlehat žloutky a bílky.. A jak je mým zvykem, tak jsem si ho malinko upravila (ubrala jsem trohu cukru a přidala kakao, protože bábovka bez kakaa je pro mne jen poloviční potěšení).
Suroviny
250 g polohrubé mouky
200 g cukru
250 ml oleje
250 ml vaječného likéru
50 g bramborového škrobu
2 lžíce kakaa
5 vajec
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu
Vejce jsem vyšlehala s oběma cukry do světlé pěny. Za stálého šlehání jsem pak přilévala tenkým pramínkem nejprve olej a pak vaječný likér. Mouku jsem smíchala s práškem do pečiva a škrobovou moučkou a postupně jsem tuto směs vmíchala do vaječné směsi s olejem a likérem. Bábovkovou formu jsem vymastila máslem a vysypala moukou. Nalila jsem do ní necelou polovinu těsta, do zbytku jsem zamíchala kakao a vlila ho na světlou vrstvu. Bábovku jsem pekla v troubě vyhřáté na 170° asi hodinu (úplně přesně to nesleduji, zkouším špejlí).
Díky tomu, že těsto je hodně řídké, kakaová část klesla dolů a v podstatě se spojila s tou světlou, takže místo zamýšleného mramorování jsem měla kakaovou bábovku s trochou světlého těsta, které vystoupalo nahoru. Ale nijak mi to nevadilo, kakao já můžu...
Bábovka je jemná, krásně vláčná, takže ji určitě někdy zopakuji (ostatně ještě mi půlka toho vaječňáku zbyla). Ale příště recept upravím jen na 4 vejce (mám docela velkou bábovku a byla fakt hodně plná) a uberu ještě trochu cukru a možná i oleje. A taky líp vymažu formu, protože tentokrát se mi trošku chytla. Nakonec jsem ji tedy z formy vykopila (na tohle je moje keramická forma úžasná), ale vypadala trochu jako okousaná...
S vaječným likerom som bábovku ešte neskušala. Vyzerá chutne, hned by som si dala. AJ takto o polnoci :-D
OdpovědětVymazatČlánky o jídle by člověk neměl číst na noc, co? Akorát z toho dostane hlad nebo chuť (případně obojí)... :D Taky se mi to stává.
VymazatStáni, já bábovky moc nemusím, ale s vaječným likérem to zní lákavě. Ještě jsem nesnídala, takže bych si dala hned. Musím si jít po tomhle tvém příspěvku udělat snídani. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, byla moc dobrá a k snídani jako dělaná :)
VymazatHezký den
Tohle vědět minulý týden....vaječňák jsme na sílu dopili, aby se nezkazil :-)
OdpovědětVymazatVidíš, kdybych to věděla, tak jse si s receptem pospíšila (bábovku jsem pekla už minulý týden, jen vyprocesit článek mi chvíli trvalo ;-))
VymazatBábovku bych si ochutnala hned, i my máme rádi s kakaem :) A ta forma je moc pěkná!
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, já mám právě z mramorové bábovky raději tu kakaovou část, takže těsto většinou dělím 1:2 ve prospěch kakaové části.
VymazatTak příště sousedku nasměruj k nám. Já vaječňák mám moc ráda....
OdpovědětVymazat:D. Já ho občas taky můžu, ale celá lahev by mám tu strašila dlouho...
VymazatNěkolikrát jsem bábovku s vaječným koňakem dělala. Ale v poslední době ne. Nebyl vaječný koňak.
OdpovědětVymazatMáš parádní formu, babovka je taková krásně baculatá.
Hezký den!
Hanka
Hanko, bábovka je nejen hezká, ale i se v ní dobře peče.
VymazatHezký den
Zrovna mám bábovku v troubě, tvarohovou a voní mi až do obýváku :-). Máš nádhernou keramickou formu, já miluji formy na bábovky, ještě že je nemám kam dávat!
OdpovědětVymazatVidíš, tvarohovou už jsem taky dávno nedělala... Tak někdy příště (i když teď uvažuju o perníku).
VymazatHezký den, Álo
Mám rada bábovku s vaječným likérom a sama som ju niekoľkokrát už piekla :-)
OdpovědětVymazatAďko, u mne to byla premiéra, já většinou peču bábovku hrnkovou.
VymazatTyjo, to zní zajímavě. Nikdy jsem bábovku s vaječňákem neměl, akorát teda u nás doma se ani neobjeví. Ale pro jednou bych ho mohl i koupit.
OdpovědětVymazatMartine, jeden vaječňák bude na dvě bábovky a to určitě zvládnete :)
VymazatUž jsem dlouho nepekla žádnou bábovku a tahle vypadá dobře.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, Stáňo a přeji hezké odpoledne. Helena
Heleno, já už bábovku taky nepekla docela dlouho. Ona je pro nás dva bábovka docela velká (z téhle jsem kus dala mámě a kus roznesla po sousedkách ;-)).
VymazatMěj se pěkně
To je zajímavé, nikdy by mě nenapadlo přidat vaječný likér do bábovky :) Tak hlavně že ti chutnala :)
OdpovědětVymazatMně inspirovala nějaká zmínka, kterou jsem zahlédla na netu, tak jsem cíleně hledala (a našla recpetů hned několik)
VymazatBábovku mám moc ráda, ale nenapadlo by mě si ji vylepšit vaječným likérem :) Děkuju za tip, věřím, že bude moc dobrá :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, byla dobrá, taková jemná (článek jsem psala ve chvíli, kdy už z ní nebyl ani drobeček)
VymazatJá ho o Vánocích vypila, na bábovku nezbylo)))
OdpovědětVymazatVěřím; že má báječnou chuť.
Evi, tak příští rok. Já bych domácí likér asi taky do bábovky nepoužila (protože to je úplně jiná "liga"), ale ta lahev byla nějaká kupované klasika a tu právě na pití moc nemusíme.
VymazatMěj se fajn
Stáni, bábovka vypadá báječně a já jí vyzkouším. 👍👍 Před vánoci jsem u snachy ochutnávala likér z ledových kaštanů a protože mi chutnal, nakoupila jsem ingredience a vytvořila ho. A od té doby ho mám v lednici. Bábovka bude o důvod víc, abych do ní likér použila.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny.
Aleno, tak ať se povede a chutná :)
VymazatMěj se fajn
Mňam, tá musí byť pekne vláčna ❤
OdpovědětVymazatBlog de la Licorne *
Byla - vláčná a jemná... Docela se po ní zaprášilo.
VymazatVypadá to parádně, hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatBohužel už není :)
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatbábovka vypadá moc dobře, s likérem jsem ji ještě nedělala. Já doma vlastně žádný alkohol nemám, protože ho nepiju, kupuji ho jen příležitostně pro ostatní. Recept si ale určitě poznamenám, může se hodit:-) Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hanko, hodit se může, až se dostaneš do stejné situace jako my - že dostaneš lave vaječňáku. Tobě se bude recept hodit ještě víc (my bychom ten vaječňák nakonec nějak vypili).
VymazatMěj se fajn
Na vajecnak ja moc nejsem, ale babovka vypada naramne, myslim, ze bych ji i s tim vajecnakem s chuti snedla:-). Moc pekny talirek! M.
OdpovědětVymazatMarcelko, talířek je z věrnostního programu Billy - konečně jsem jednou ty body na něco využila (obvykle mi po roce zas propadnou). Je k němu ještě "bráška" ve stejné barvě, který nemá dekor Ještě uvažuji o mističkách z této sady, ale evidentně nejsem sama - ještě jsem na ně nikde nenarazila.
VymazatJo a v té bábovce je vaječňák cítit jen tak zlehka.
Díky za tip na recept. Vaječný koňak mám ještě doma a piju ho v podstatě sama už dva měsíce. :-D Zkusím ho teda zužitkovat jinak.
OdpovědětVymazatMartino, u nás ta bábovka měla úspěch, tak snad bude chutnat i tobě. Jen pokud nemáš velkou formu, doporučuji zmenšit dávkování.
VymazatBábovky mám ráda, u nás byla kokosová.
OdpovědětVymazatMěj fajn dny, Stáni. J.
Vidíš, kokosovou jsem ještě nepekla...
Vymazatta forma nemá chybu..Sv.
OdpovědětVymazatForma je dárek od manžela a je skvělá.
VymazatStáňo, forma je fakt krásná. Už jsem kolikrát viděla recepty na moučníky s vaječňákem, ale ještě jsem nepekla. Tvá bábovka vypadá moc dobře.
OdpovědětVymazatJitka
Jitko, formu na bábovku mám moc ráda - dobře se v ní peče a ještě je moc hezká.
VymazatMňam, ta se Ti moc povedla Stáňi! Já mám taky nejradši mramorované bábovky, ty jsou nejlepší :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Takhle teda nakonec moc mramorová nebyla, ale já mám stejně nejraději tu kakaovou část. Tak teď jsem jí měla hodně :D
VymazatNo mňam, tak ta musí být dokonalá, vaječňák můžu :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Byla dobrá, takže u nás zmizela jedna dvě .)
VymazatTo by mě nenapadlo, dát tam vaječňák, ale rozhodně to musím zkusit :)
OdpovědětVymazatJá někde zahlédla recept, takže když jsme dostali tu lahev, tak jsem si na něj vzpomněla a dohledala ho.
Vymazat