pondělí 25. ledna 2021

Michaela Klevisová - Drak spí

 Na scéně je další knížka z vánoční nadílky. Po detektivce historické, přichází na řadu další detektivní příběh. tentokrát ze současnosti. Na knížku  jsem dala Ježíškovi tip - už jsem jednu knížku této autorky četla (tady)  a docela se mi líbila. A tak jsem pod stromečkem našla její poslední novinku...
 


 Na chatu u vesničky  Hůrka jezdívala Eliška jako holka každé léto a teď se sem po 14 letech vrací, aby zjistila, proč vlastně sem její nedávno zemřelá matka náhle  jezdit přestala a už se sem nikdy nevrátila. Potkává se se svými letním kamarádkami z dětství i s ostatními obyvateli malé vesničky, která má vlastně jen pár chalup, a snaží najít odpověď. Současně se do vesničky vrací i její prázdninová kamarádka, food blogerka Natálie. A právě ta je nalezena mrtvá ve stodole svého rodného domu. Tetování dráčka, které má Natálie nad kotníkem, připomene pražské vyšetřovatelce Sylvii Sedlákové její první a dosud stále nevyřešený případ - vraždu mladé ženy. Přesvědčí proto svého šéfa, komisaře Bergmanna, aby na místo pouhého prověřování pražských kontaktů oběti, odjeli vyšetřovat přímo na místo činu. Ovšem skoro každý z místních obyvatel má nějaký nevyšený problém či stín  z minulosti a má proto důvod nebýt zcela upřímný, což oběma detektivům vyšetřování rozhodně neusnadňuje.


 Celý příběh je vystavěný na podobném půdorysu jako Sněžný měsíc -  dějištěm je malá vesnice se svými obyvateli, z nichž někteří mají svá tajemství,  a i tentokrát zde hraje svou roli i minulost. Příběh má trochu pomalejší rozjezd a ani poté, co nabere obrátky, nejde rozhodně o žádnou akční detektivku. Spíš o staré dobré detektivní pátrání postavené na hledání důkazů a pečlivé analýze  výpovědí jednotlivých svědků. Příběh  má dobrou zápletku, ve které se nabízí nejrůznější řešení i možní pachatelé. A rozluštění je překvapivé, ale uvěřitelné. Líbil se mi popis atmosféry malé jihočeské vesničky na rakouském pomezí (i proto, že kraj, kde se příběh odehrává, mám ráda). A plus má kniha i za povedenou obálku.
✦✦✦✦✦


 Anotace
"Některá tajemství je lepší zapomenout"
V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.
Vydalo nakl. Motto v r. 2020 


20 komentářů:

  1. Ano, pamatuji se, že už jsem u tebe o spisovatelce četla.
    Děkuji za typ a přeji hezký den, Stáňo! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se právě ta první knížka, co jsem od ní četla, líbila, tak jsem si přála k Vánocům další a dostala jsem tu nejnovější. Po starších se kouknu v knihovně...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Děkuji za tip, Stáničko. Já od ní četla Dům na samotě a líbil se mi. Budu si muset pořídit nějaké další kousky. Já teď rozečetla Jepici od Jamese Hazela a zatím to není špatné, ale spíš takový chlapský thriller.
    Měj se pěkně, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já se taky chystám, že si přečtu od této autorky něco dalšího.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Klevisovou taky doporučuje, četla jsem všechno.. a jedna lepší než druhá. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já se právě chystám si další knížky této autorky vypůjčit v knihovně (až ji otevřou a taky až dočlu vánoční dárky)

      Vymazat
  4. Detektivní knížky nevyhledávám, ale jednou za čas není na škodu si rozšířit obzory :) Zaujalo mě, že se děj odehrává na jihu Čech, odkud pocházím :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominko, dějištěm je české pohraničí někde v oblasti České Kanady, což je kraj, který se mi moc líbí, má takový zvláštní půvab...

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Martino, mně se líbila, tak doufám, že zaujme i tebe.

      Vymazat
  6. Tu bych si tak ráda přečetla. Mám to i v plánu. Ale kdy ??? )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jak jsem koukala u tebe, nečteš až tak málo :)

      Vymazat
  7. Ahojky,
    Klevisovou jsem si hodně oblíbila a mám doma všechny její detektivky. Tato se mi taky dost líbila a příběh byl rozhodně zajímavý. Měj se pěkně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se taky chystám, že je postupně přečtu všechny, protože se mi styl autorky docela líbí. V české detektivce rozhodně patří mezi ty lepší.

      Vymazat
  8. O paní Klevisové už jsem slyšela, ale nic od ni ještě nečetla. Tvoje recenze je hezká a tak si knihu dávám na seznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem její první knížku přečetla nedávno a líbila se mi, tak jsem dostala k Vánocům další.

      Vymazat
  9. Od autorky jsem nikdy nic nečetla. V práci je docela oblíbená, ale mě zatím nějak neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu - ne každého detektivky z českého prostředí baví...

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Myslím, že je to docela fajn čtení - žádný krvák...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)