sobota 9. ledna 2021

Carmen Kornová - Konec starých časů

 Knihu Konec starých časů jsem koupila mámě k svátku - navazuje totiž na můj loňský vánoční dárek knížku Dcery nové doby. A protože jsem od mámy měla před časem půjčený první díl, samozřejmě jsem si půjčila i ten druhý. Knížku  jsem dočetla  mezi svátky a teď konečně  jsem se konečně dostala k tomu, abych ji představila na blogu.
 


 Přítelkyně Henny, Kathie, Linu a Idu jsme v první díle ságy mapující  osudy těchto čtyř hamborských žen opustili krátce po skončení 2. světové války, v roce 1946. Během války přítelkyně ztratily kontakt s Kathie, která skončila v koncentračním táboře. Po návratu do Hamburku Kathie těžce hledá cestu zejména k Henny, protože její muž zapříčinil, že v koncentračním táboře skončila nejen ona, ale i její matka, která tam zahynula. Nakonec Kathie najde cestu zpět nejen ke svým kamarádkám, ale i ke svému milovanému povolání porodní asistentky. 
Kromě osudů čtyř přítelkyň se děj začíná věnovat i jejich potomků. Dcera Henny se stává lékařkou, syn Klaus, který je gay najde uplatnění v hudebním vysílání rozhlasu. Kathie s manželem Rudim adoptují válečného sirotka Ruth, která se vydává na novinářskou dráhu a dcera Idy  Floretina, která od mala milovala krásné šaty, udělá kariéru jako  fotomodelka a její tvář se objevuje na titulních stránkách časopisu. Současně do románu přibývá i postava Alexe, nadaného hudebníka., který se do poválečního Hamburku vrátil z Jižní Ameriky. Všechny tyto postavy i celou řadu další sága sleduje v období dalších dvaceti let - v období postupné obnovy válkou zničeného Německa.


Osudy protagonistů knihy tak jakoby lehce plynou na pozadí historických událostí (rozdělení Německa, výstavba berlínské zdi, karibská krize ...).  Ty ovlivňují jejich osudy  méně než v první díle, tvoří jen jakousi vzdálenou kulisu. Více místa je věnováno vztahům mezi jednotlivými postavami. Větší pozornosti se asi dostává Henny a její rodině, naopak upozaděný se mi zdál osud Idy - kniha se více věnuje její dceři - modelce Florentině, a Liny, což je způsobeno tím, že žije bez potomků v lesbické svazu se svou dávnou přítelkyní, takže odpadají vztahy s potomky. Pokud hledáte poklidné čtení bez velkých vzruchů, tak by vás možná kniha mohla zaujmout. Já sama musím říci, že asi víc se mi líbil první díl. Uvidíme, co díl třetí, kterým se sága uzavře.

 
 Anotace
Ve druhé části své Ságy jednoho století vypráví Carmen Kornová o německém poválečném období, o pastelových barvách let padesátých a optimismu let šedesátých. Ekonomický zázrak, rokenrol a koktejlové večírky jsou znakem nové doby. Čtyři přítelkyně Henny, Käthe, Ida a Lina, které vyrostly v hamburské čtvrti Uhlenhorst a po celá desetiletí spolu sdílely štěstí a neštěstí, malé radosti i nejtemnější okamžiky, prožily dvě světové války a jejich město je zničeno. Ale vše se postupně dává do pohybu a růstu. Dcera Henny Marike se stává lékařkou a syn Klaus si najde práci v rozhlase. Lina zakládá knihkupectví a také Ida konečně najde své povolání. Jen to, kam válka zavála Käthe, přítelkyně zpočátku ještě nevědí… I druhý díl Ságy jednoho století se po svém vydání roku 2017 stal podle žebříčku časopisu Spiegel po řadu týdnů bestsellerem č. 1. Její autorka Carmen Kornová bývá označována jako „německá Ferrante“.

Vydalo nakl. Prostor v r. 2020, překlad Zlata Kufnerová 

18 komentářů:

  1. Popis nezni vubec spatne, ale verim, ze ty prvni dily proste obvykle lepsi byvaji. Hezky den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, možná je to i obdobím - mne víc zajímalo to předválečné Německo...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Klidné čtení není nikdy na škodu, vypadá to na super knihu! :) Teď mám rozečtenou novou, co jsem dostala k Vánocům, ale to je spíše pravý opak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou čtu thillery a detektivky, tak neškodí si odběhnout k jinému žánru. Teď jsem po ní přečetla dvě detektivky.

      Vymazat
  3. Já teď mám rozečtenou jednu knihu ve čtečce. Jestli ji dočtu nebo ne, těžko říct. Tahle mě bohužel moc nezaujala, není to úplně můj šálek kávy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já čtu raději klasické knížky. Párkrát jsem měla něco staženého na tabletu, ale v tomhle jsem staromilec.

      Vymazat
  4. Tato kniha mě moc nezaujala. Mám teď rozečtenou jinou a ta se mi hodně líbí. Jen bych chtěla mít na ni víc času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak doufám, že až jí dočteš, dáš recenzi na blog - ráda se podívám, co tě zaujalo.

      Vymazat
  5. Mám tyto historické knížky ráda a od Carmen mě zaujal už první díl. Minimálně ten bych si ráda přečetla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu hlavně detektivky a thrillery, ale občas z téhle zóny vykročím jiným směrem (i třeba díky dárkům pro mámu, která si na detektivky zas nijak nepotrpí)

      Vymazat
  6. Děkuji, za info, Stáňo, to nezní vůbec špatně.
    Přeji hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za recenzi. Ale knihy tohoto typu moc pro mě nejsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, můj žánr to taky úplně není, ale občas se pustím i jiným směrem než obvykle

      Vymazat
  8. Ahoj Stáňo,
    já jsem tedy nečetla první díl a asi by to chtělo, abych chápala všechny návaznosti. Prostředí Německa minulého století mi přijde zajímavé. Momentálně mám doma aspoň dvacet nepřečtených kousků, takže mám co dělat:-) Zrovna si užívá novou Sandru Brown a moc se mi líbí. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tady bych určitě doporučovala číst od začátku celé ságy. Hodně to navazuje.
      Pokud jde o čtení - viděla jsem na blogu všechny tvé přírůstky... Ale ty čteš hodně rychle, takže si myslím, že tu hromadu zdoláš brzo. Těším se na recenze
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Já mám už 3 měsíce rozečtenou knihu OSM od Radky Třeštíkové a konečně se snažím číst každý den alespoň kousek. :) Je to celkem chytlavé. Co se týká této knihy, tak mě oslovila, mám ráda knihy posazené do období kolem 2 sv. nebo přímo do 2. sv.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Třeštíkové jsem četla zatím jen Bábovky, ale až otevřou knihovny, tak se po nějaké další knížce od ní mrknu

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)