Začala nám sezóna švestek ... Ty úplně první z chalupy skončily minulý víkend jako povidla bez fotodokumentace. Další jsem dostala v týdnu od hodné kolegyně, takže u těch jsem volila časově méně náročné zpracování, než jsou povidla. Byly jednak knedlíky (ty nějak zmizely taktéž bez fotodokumentace) a jednak švestkový koláč. Těsto jsem volila to nejednodušší možné (večer po návratu z práce se mi do ničeho složitého nechce) a ze surovin, které mám doma skoro vždycky...
asi 600 - 700 g švestek
1 hrnek bílého jogurtu
1,5 hrnku polohrubé mouky
½ hrnku cukru (příp. další na švestky)
1 vejce
½ balíčku prášku do pečiva
(na plech cca 25 x 35 cm jsem použila hrnek o obsahu 0,3 l)
Na drobenku
25 g másla
50 g cukru
75 g hrubé mouky
Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme cukr, vajíčko a jogurt a promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a poklademe půlkami vypeckovaných švestek. Pokud máme švestky kyselejší (nebo máme manžela „sladila“😀), pocukrujeme je. Nakonec koláč posypeme drobenkou, kterou jsme vytvořili smícháním rozpuštěného másla, cukru a hrubé mouky.
Pečeme na 170° až 180°C asi 35 až 40 min.
To vyzerá lahodne. ja nemám vôbec cit k pečeniu.
OdpovědětVymazatLEOPARD SWEATER IN AUTUMN
Já peču docela ráda. A tohle jogurtové těsto je hodně jednoduché.
VymazatSezóna švestek vrcholí a mně vyskočila vzpomínka na mou generálku ... v době švestek žádné operace, všechno hnije. Tak pravila a já musela přeobjednat operaci cév, chirurg se chytal za hlavu a pak za rohem řekl, má pravdu, nechte to na jaro :-)
OdpovědětVymazatDobrou chuť, tvůj koláč vypadá luxusně.
Simi, generálka měla pravdu - letos hnijí i ty švestky na stromě. Musela jsem přebírat.
VymazatHezý den
Takové koláče mám ráda. Jsou rychlé a dobré. A švestky nikdy nezkazí nic.
OdpovědětVymazatMěj hezký víkend, Stáni!
Hanka
Hanko, švestky jsou na pečení vděčné ovoce.
VymazatMěj se pěkně
No vidíš a my už máme skoro po švestkách ..... jogurtové těsto je super, to dělám často. Koláč vypadá skvěle, jen se zakousnout.
OdpovědětVymazatKrásný víkend.
Ilono, to víš - Vysočina... Tady je všechno trochu později. Z koláče už moc nezbylo, ale asi bude v týdnu ještě jeden - zítra chci dotrhat, co ještě zbylo na stromě.
VymazatŠvestky ty jsou moje ))))) a mám je moc rada. Jogurtový koláč s drobenkou je u nás dost často. Hezký víkend. Eva
OdpovědětVymazatEvi, jogurtový koláč s ovocem (ať už jsou to švestky, meruňky nebo rybíz) je taková jistota...
VymazatMěj se hezky
Vidíš, Stáňo, jogurtový jsem už dlouho nedělala. Švestkový koláč, to je prostě neskutečná dobrota. Ta vůně, já přidávám do drobenky vždycky trochu skořice, evokuje ve mě pohodu a takovou hřejivost.
OdpovědětVymazatMěj hezkou sobotu, Helena
Heleno, skořici do drobenky budu muset někdy vyzkoušet, mohlo by to ýt chuťově zajímavé.
VymazatHezký den
No wau, vypadá to krásně a určitě ráda vyzkouším. ☺
OdpovědětVymazatEriko, tenhle recept je hodně jednoduchý a rychlý (proto ho dělám nejčastěji)
VymazatMňam, ten teda vypadá skvostně. To se áno hned musí lépe vstávat, když člověk ví, co ho čeká na snídani :) Doufám, že také nějaké švestky seženu, hlavně na povidla. Ale zatím jsem je nikde neviděla :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Nám teď nabídli švestky sousedi, takže kastrol povidel už je v troubě :)
Vymazatšvestkový máme rádi,dělala jsem ho s makovou drobenkou,Sv.
OdpovědětVymazatVím, že se švestky dělají s mákem hodně, ale já mák nijak moc v oblibě nemám, takže ho nemíváme doma...
VymazatTenhle koláč dělá moje teta a naprosto ho miluju! Super článek :)
OdpovědětVymazatDíky.
VymazatStáňo, také takový dělám a je moc dobrý. Dnes u nás bude taky švestkový koláč. Musíme využít sezónu :-)
OdpovědětVymazatMěj pěknou neděli. Jitka
Jitko, u nás ještě švestkový koláč přijde na řadu (a knedlíky myslím taky) - švestky na Vysočině ještě neřekly své poslední slovo. Naše už tedy ano, ale sousedi mají několik stromů těch hodně pozdních.
Vymazatměj se fajn
Stáňo, švestkový koláč už u nás proběhl, klidně bych si dala zas. Asi tu máme jiné odrůdy, už mají odplozeno. A to jogurtové těsto neznám, ráda vyzkouším, díky.
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, jogurtové těsto je fajn - je rychlé a suroviny na něj más doma skoro vždycky.
VymazatMěj se pěkně
Stáni,moc děkuju za úžasný recept,ráda vyzkouším,vypadá božsky.
OdpovědětVymazatPÚrima slunečnou neděli.
Renato, tak ať se povede a chutná.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatkoláč vypadá fantasticky, taky ho doma dělám. jogurtové těsto mám moc ráda. Zítra se chystám na domácí koblihy, ale možná ve středu upeču i švestkový koláč, těch koblih tolik nebude (pokud se mi to vůbec povede). Krásný večer!
Hanka z ciculka.cz
Hani, domácí koblihy jsem ještě nezkoušela. Ona není moc motivace - já koblihy nijak nemiluju ;-)
VymazatHezké dny
švestkový koláč je u nás hodně pečený jen jogurt dáváme sojovoý a mouku špaldovou :-¨)
OdpovědětVymazatVidíš, po špaldovce jsem mohla sáhnout taky - mám tu jednu načatou a už by bylo potřeba ji dodělat. Jogurty kupuju selské od Holandie, pravidelně je snídám, tak mne ani nenapadne, že bych mohla použít jiný :)
VymazatMy švestky moc nemáme, takže koláč se nekonal, ale mám je celkem ráda :)
OdpovědětVymazatsomethingbykate .
Švestek je teď plno všude na trzích - aspoň u nás. Myslím, že je to jedno z mála ovoce, co se letos urodilo hodně...
Vymazat